Start » Proeflezen » [kort verhaal] De verkeerde vis

[kort verhaal] De verkeerde vis

Door: Branx
Op: 10 maart 2019

Hey, dit is een klein kortverhaal dat ik gemaakt heb. Laat me weten wat je ervan vind. Is het te droog? Is het inhoudelijk wat in orde? Is het geloofwaardig? Heb ik taalfouten gemaakt? Deze dingen zouden me allemaal enorm helpen. Alvast bedankt!

Fragment: 

Een paar grote boxen, een massa volk en een goede sfeer, meer had Tycho niet nodig.
Hij begon te zoeken naar Nora tussen de feestgangers. Hij kon misschien niet veel meer horen door de luide muziek, maar gezichten herkennen kon hij nog altijd even goed. Zelfs na een flink aantal glazen, hield hij zich nog goed recht.

“Straks is het zover”, dacht hij. Vandaag zou hij Nora proberen kussen. Ze gingen al een tijd met elkaar om en hij vond de avond geschikt genoeg om het te proberen.
Zelfverzekerd ging hij op pad.

Zonder dat iemand het merkte, nam hij snel een flinke teug van iemands pint. Misschien kwam het door het bier, maar hij vond Nora nergens. Dan besloot hij om buiten een kijkje te nemen. Met zijn handen in het haar tuurde hij in het rond. Hij zag zijn vriend Ruben helemaal alleen. Hij was zittend aan het roken. Tycho viel bijna van een paar treden wanneer hij de deur uit stapte.

Hij keek rond en rond, de wereld begon te draaien en plots hield de wereld op met draaien. Tycho zag Nora aan de lippen van een andere jongen. Een jongen met dezelfde haarstijl als de rest van de wereld. Met kleren die schreeuwden: “Ik heb geen persoonlijkheid maar wel coole kleren. Vind me alsjeblieft leuk!”
Hij wist niet of het de teleurstelling was of de alcohol die naar zijn hoofd steeg, maar ineens viel hij vlak op de grond. Ruben stond vlug op. “Ca va man?”, vroeg hij. Tycho schudde zijn hoofd. Strompelend hielp hij Tycho naar de kant.

Samen zaten ze tegen de muur. “Mag ik effe een trekske nemen?”, vroeg Tycho. “Zeker?”, vroeg Ruben. Tycho knikte. Normaal rookte hij niet, maar hij vond dit moment waardig genoeg om even te proberen.
Ruben keek hem vreemd aan. “Is er iets ofzo?”, vroeg hij. “Nora is aan het muilen met die andere gast”, antwoordde Tycho droogjes. “Laat haar doen, dat bewijst direct dat ze niet geschikt is voor u, gij kunt veel beter krijgen”, stelde Ruben gerust.

Zo toverde hij een glimlach op Tycho’s gezicht. Met zijn arm rond Tycho dronken ze de nacht weg.

Reacties

Diana Silver
Laatst aanwezig: 2 min 23 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4920

Hoi Branx,

Ik vind deze niet zo sterk. Het is een scène, maar geen verhaal. Het heeft geen kop en staart. Er staat niet echt iets op het spel: het ergste wat er gebeurt niet zo heel erg.
Het amicale gevoel op het eind is wel leuk, maar niet interessant genoeg om het het waard te maken deze hele tekst te lezen. Ik kan het verhaal in één zin vertellen zonder iets aan inhoud te verliezen.

Wat zou je kunnen doen om in deze setting, met deze personages, een boodschap in het verhaal te stoppen? Een voorgeschiedenis die méér betekenis geeft aan Tycho's verlies dan alleen een gemiste zoen, of anders een wending op het einde die het hele voorgaande gebeuren in een ander daglicht zet...? Iets... waardoor het meer wordt dan een jongen die een zoen misloopt.

Waar waren we gebleven?

Branx
Laatst aanwezig: 17 uren 52 min geleden
Sinds: 16 Feb 2019
Berichten: 34

@Diana Silver
Ik had inderdaad niet zo veel gedachten in het 'verhaal' gestopt, ik wilde gewoon iets maken, maar dit bewijst inderdaad dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Ik neem je raad ter hart.

Ik ben een beginnend schrijver en probeer zo goed mogelijk te worden met alle kritiek en feedback die ik krijg. Check dus zeker mijn werken en vertel maar wat je ervan vond.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN