Start » Proeflezen » [kort verhaal] De verdwenen tovenaar

[kort verhaal] De verdwenen tovenaar

Door: Frans Bonnier
Op: 24 september 2018

Beste lezers,

Onderstaand fragment is het eerste gedeelte van een kort fantasyverhaal. Het was mijn eerste verhaal waarmee ik meedeed aan Fantastels. Het eindigde niet hoog vanwege veel infodump en een verkeerde alineastructuur. Inmiddels heb ik het verhaal aangepast en het met een kwart teruggebracht. Binnenkort zal ik het gratis publiceren op smashwords.

Graag wil ik het volgende weten:
- Nodigt onderstaand fragment uit tot verder lezen?
- Hebben jullie nog tips om het fragment te verbeteren?

Bijvoorbaat dank,
Frans

Fragment: 

De Verdwenen Tovenaar

Sylvan stapte vastbesloten voort. Urenlang had hij geploeterd om over de bergpas te komen en dat was eindelijk gelukt. Zijn oude schoenen waren vormeloos en uitgelopen, maar hij had gelukkig geen blaren gekregen. Zijn voeten voelden wel vermoeid aan, maar voorlopig zou hij mogen afdalen. Het was een kleine overwinning, maar de bergpas was een paradijs vergeleken met het landschap dat beneden op hem wachtte.
Zien kon hij het moeras nog niet; een uitgestrekt bos lag voor hem en ontnam hem het zicht, maar hij kon al vaag de rotte geur ruiken. Voorlopig liep hij nog in een scherpe zon onder een felblauwe hemel. In het moeras zou dat wel anders worden. Hij zou omringd zijn door de gelige stinkende nevel die het moeras als een deken bedekte.
Hij moest het Boek van de Zachte Kracht uit het kasteel van de verdwenen tovenaar halen en het naar zijn meester brengen. Hadan had hem zwijgend de verzegelde rol met de opdracht gegeven. Hij vond het vreemd, dat meester Terranus de opdracht niet persoonlijk had overhandigd, maar het zegel was ontegenzeggelijk van hem, dus had hij zijn reistas gepakt en was hij terstond op weg gegaan.
Hij wist niet precies waar het slot lag, alleen dat het op een eiland in het moeras lag. De plattegrond die hij bij de opdracht had gekregen was weinig gedetailleerd: een stippellijntje vormde het pad over de pas, maar het hield op bij het begin van het moeras. Zou hij het pad naar het slot kunnen vinden? Was er überhaupt wel een pad door het moeras? Dat zou hij verderop wel zien. Voorlopig was er maar één pad en kon hij dus ook niet verdwalen.
Er gingen enge verhalen rond over het slot; niemand durfde het nog te bezoeken. Zijn meester had hem vaak gewaarschuwd dat er in de dichtbegroeide bossen en in het moeras gevaarlijke wezens leefden. Hij mocht zich derhalve normaliter niet buiten de muur van diens eigen kasteel wagen. Hij had hem zelfs verboden ook maar in de buurt van het hek te komen. Waarom had hij dan nu plotseling de opdracht gegeven de bergen over te trekken en op zoek te gaan naar dat boek? Was dat dan niet gevaarlijk?
Het was echter niet aan hem om zijn meester te bekritiseren. Hij was slechts een leerling. Zijn meester stond op gehoorzaamheid en testte zijn toewijding regelmatig. Zonder morren had hij tot nu toe iedere opdracht uitgevoerd. Onlangs had zijn meester een dichtgeslagen in leder gebonden boek op zijn kamer gelegd en hem verboden het in te kijken. Hij had deze test tot nu toe met glans doorstaan, ondanks zijn brandende nieuwsgierigheid.
Gevaarlijke wezens was hij nog niet tegen gekomen. Bang had hij zich merkwaardig genoeg ook niet gevoeld. Hij voelde zich vrij en het was alsof het omringende bos hem liefdevol welkom heette.

Reacties

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
Citaat:

- Nodigt onderstaand fragment uit tot verder lezen?

Sorry, nee.

Er is behoorlijk was mis met de opbouw van dit eerste stuk. Een aantal punten:

- Het is me onduidelijk waar het personage begint. Je noemt eerst een bergpas. Dan een moeras. Maar dat moeras moet nog komen. Maar voorlopig is het nog zonnig. En toch ruikt de HP het moeras. Het is alsof je een lange reis probeert samen te vatten voor het echte verhaal begint. Dat vertraagt alleen maar. Begin met actie, niet met een samenvatting.

- Tweede alinea beschrijft in een soort flashback wat de HP's missie is. Dat vertraagt, verwart en geeft het idee dat er tegelijk van alles ontbreekt en dat er teveel wordt verteld. Want een alinea geleden(!) liep de HP nog door de bergen en een moeras, en nu is hij opeens terug in de tijd op een plek waar de reis begon.
De vraag is dus eigenlijk: waar wil je nou eigenlijk beginnen?

- Vervolgens achtergrondinformatie over het slot waar je als lezer ook niks mee kan. Bovendien mis je enorm veel kansen. Als er gevaarlijke wezens in het moeras leven, dan laat je die zien. Geruchte en legenden zijn niet boeiend om te lezen. Actie is boeiend. Laat de gevaren zien, ga ze niet als een boodschappenlijstje opsommen.

- Dan een stukje over de meester. Okay. Waarom is die relatie nu belangrijk? De HP is al dagenlang(?) onderweg, en nu opeens voor hij het moeras betreedt, denkt hij terug aan die meester en dat verboden boek? Waarom? Wat is de aanleiding?

- En dan blijkt tenslotte dat er geen gevaar was maar dat alles liefdevol is. Waarom heb ik het voorgaande dan gelezen? Er is niets gebeurd, de HP heeft niets gedaan (behalve lopen) en we weten niets over hoe hij is, wat zijn sterke of zwakke punten zijn en hebben nog niets meegemaakt waardoor we met de HP meeleven.

Citaat:

- Hebben jullie nog tips om het fragment te verbeteren?

Begin met een situatie waarin de HP in gevaar is, of op zijn minst een belangrijke keuze moet maken. Toon een scene waarin hij juist wel een monster ontmoet (of probeert er omheen te sluipen). Of hoe hij desnoods een klein konijntje redt van een gevaarlijke wolf. Of dat hij moet kiezen tussen zijn geliefde en zijn meester ("Als ik op reis ga zie ik haar misschien nooit meer!") Whatever. Iets waardoor de HP iets doet en waardoor het mij kan schelen dat hij bestaat.

Je hoeft niet alle achtergrond info uit te leggen in het begin. Geef ons een personage en een belangrijke keuze. Alle andere info komt later wel.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Frans Bonnier schreef:

Onderstaand fragment is het eerste gedeelte van een kort fantasyverhaal.

Dus hier begint je verhaal.

Frans Bonnier schreef:

- Nodigt onderstaand fragment uit tot verder lezen?

Neen.

Frans Bonnier schreef:

- Hebben jullie nog tips om het fragment te verbeteren?

Is het een verhaal voor heel jonge lezers? Ik denk van wel.

Waarom heet dit hoofdstuk; "De Verdwenen Tovenaar"?

In de opdracht; 'het Boek van de Zachte Kracht uit het kasteel van de verdwenen tovenaar halen en het naar zijn meester brengen,' schuilt een meer voor de hand liggende titel.

Dat lijkt mij een mooi boek. "Boek van de Zachte Kracht" Ik wil al direct weten wat Zachte Kracht is.

Frans Bonnier schreef:

Hij mocht zich derhalve normaliter niet buiten de muur van diens eigen kasteel wagen.

Is 'derhalve normaliter - diens', kindertaal?

Waar is, meester Terranus, meester in? Kungfu?

Ik denk dat je best een leuk idee hebt, maar de uitvoering is nog niet echt Fantasy.

Tip - lees de eerste hoofdstukken van schrijvers in jouw genre. Ik denk o.a. aan John Flanagan.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
Yrret schreef:

Tip - lees de eerste hoofdstukken van schrijvers in jouw genre. Ik denk o.a. aan John Flanagan.

Sowieso goed advies, maar beter nog is om de hele boeken te lezen.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

Frans, om de voorgaande tips concreet om te zetten in een aantrekkelijk verhaal is het raadzaam om Sylvan in een actueel hier en nu te plaatsen - en dan begint het verhaal waarschijnlijk hier:

Citaat:

Hij moest het Boek van de Zachte Kracht uit het kasteel van de verdwenen tovenaar halen en het naar zijn meester brengen.

Vertel van wie dat moest. Het moest van Hadan. En waarom dat moest. Wat er voor Sylvan op het spel staat als hij het niet doet. Voeg, met andere woorden, meteen urgentie in.

Maak dan van Hadans opdracht een scène. Dat is een levendige voorstelling van zaken met een eenheid van tijd, plaats en handeling. Lardeer deze met dialoog en couleur locale (dat is de weergave en de sfeer van de setting).

Zet dat eens goed in de verf: Sylvan en Hadan op een bepaalde plaats met een bepaald doel dat wordt weergegeven in een bepaalde sfeer en met een bepaalde dialoog.

Beperk je tot dat éne kleine stukje. Beschrijf het compact en zo beeldend mogelijk, dat is: concreet en specifiek en het liefst met zintuiglijke indrukken.

Doe het overtuigend en met logica, want er zijn te veel vragen (van dezelfde soort) waar een redelijk antwoord op moet komen, zodat de lezer eventueel geïnteresseerd raakt:

Citaat:

Hij moest het Boek van de Zachte Kracht uit het kasteel van de verdwenen tovenaar halen en het naar zijn meester brengen.

Waarom?

Citaat:

Hadan had hem zwijgend de verzegelde rol met de opdracht gegeven.

Waarom?

Citaat:

Hij vond het vreemd, dat meester Terranus de opdracht niet persoonlijk had overhandigd,

Waarom?

Citaat:

maar het zegel was ontegenzeggelijk van hem, dus had hij zijn reistas gepakt en was hij terstond op weg gegaan.

Waarom?

Plaats het resultaat als herschrijf.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

JuneTheunissen
Laatst aanwezig: 18 weken 2 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2016
Berichten: 212

Hoi Frans,

Ik sluit mij aan bij eerder gegeven feedback. Echter vind ik het wel een mooi stuk waar je denk ik meer spanning in zou kunnen gooien. big grin

Mijn vraag aan jou:
Heb je er ooit over gedacht om het in de ik-vorm te schrijven? Dat zou misschien voor jou een beter perspectief geven, omdat het bovenstaande stuk best 'afstandelijk' over komt. Hij deed dit, hij deed zo etc. Misschien niet om uiteindelijk in je verhaal ook zo te doen, maar om een beter beeld van je HP te krijgen, omdat je met dit fragment niet echt zijn persoonlijkheid weergeeft, alleen de feiten.

Wat ik ook denk is dat het meteen de aandacht zou grijpen als het begin stuk spannender is. Zo houdt je de lezer meteen bij jouw verhaal. De informatie die je nu allemaal geeft hoef je nu nog niet te geven. Verspreid die over de eerste twee hoofdstukken bijvoorbeeld smile

Ik ben benieuwd naar je her geschreven stuk.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
JuneTheunissen schreef:

Dat zou misschien voor jou een beter perspectief geven, omdat het bovenstaande stuk best 'afstandelijk' over komt.

De reden dat het afstandelijk overkomt, is omdat er verteld wordt en niet getoond. Er is geen scene. Geen handeling. Geen interactie tussen HP en omgeving die ons iets zegt over wie de HP is.

Kort gezegd gebeurt er eigenlijk niets. Dat los je dus denk ik niet op door in de ik-vorm te schrijven.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik ga ermee aan de gang.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Frans Bonnier schreef:

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik ga ermee aan de gang.

Mooi, laat je niet zomaar ontmoedigen. We wachten geduldig op jouw herschrijf.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Herschrijf:

Naar aanleiding van de kritiek heb ik het fragment herschreven. De structuur is meer chronologisch, Hadan heb ik uit het verhaal geschrapt en de HP neemt een besluit i.p.v. dat hij alleen maar loopt. Ik hoop dat het nu meer uitnodigt tot verder lezen. Is dat zo?

Fragment:
Sylvan schoffelde in de kruidentuin vlakbij de muur die het kasteel van aardetovenaar Terranus omringde. Het krassen van een raaf trok zijn aandacht. Hij keek op en schrok. De grote vogel kwam recht op hem afgedoken. Instinctmatig liet hij zijn schoffel vallen en hief hij zijn armen voor zijn gezicht. Het beest vloog vlak voor hem weer omhoog en verdween opnieuw krassend in het woud achter de muur. Tegen zijn armen viel een rol papier om daarna tussen de kruiden te belanden.
Hij raapte de rol op. Het zegel was van zijn meester. Eindelijk bericht! Meester Terranus was al bijna een week weg en hij was behoorlijk ongerust geworden. Er waren al meer mensen verdwenen. Snel verbrak hij het zegel.
Het bericht was kort: "Beste Sylvan, ga naar het kasteel van de verdwenen tovenaar en zoek het Boek van de Zachte Kracht. Je hoort nog van me. Groet, Meester Terranus."
Er zat ook een plattegrond bij. Die was weinig gedetailleerd. Een stippellijntje liep door het woud van Reros en hield op bij het uitgestrekte moeras. Dat moest een pad zijn. Midden in het moeras stond een kasteel op een eiland getekend.
Het klamme zweet brak hem uit. Er gingen enge verhalen rond over het slot. De tovenaar Cornelius Eikenboom had er gewoond, maar was op een dag gewoon verdwenen. Dat was al meer dan dertig jaar geleden. Niemand had sindsdien nog iets van hem vernomen.
Het moeras was sowieso levensgevaarlijk. Zompige poelen konden je opslokken en een dikke mist zorgde ervoor dat je er al snel verdwaalde. De plattegrond gaf geen pad aan naar het kasteel. Was er überhaupt wel een pad?
Ook in het dichte woud van Reros was onlangs nog iemand verdwenen. Zijn meester had hem daarom verboden het woud te betreden. Waarom kreeg hij dan nu ineens de opdracht om door het woud en het moeras te trekken? Voor een boek?
Zo mocht hij niet denken. Het was niet aan hem om vragen te stellen over een opdracht van zijn meester. Hij was slechts zijn leerling en het zou nog lang duren voor hij ook tovenaar zou zijn, als hij dat al ooit zou worden. Zijn meester stond op gehoorzaamheid en testte zijn toewijding regelmatig. Zonder morren had hij tot nu toe iedere opdracht uitgevoerd, maar nu aarzelde hij.
Hij voelde zijn hart bonzen in zijn keel en reguleerde zijn ademhaling. Langzaam werd hij weer wat rustiger. Merkwaardig genoeg trok het woud hem ook aan. Het was zelfs alsof het hem riep: 'Kom Sylvan, kom ...'
Uiteindelijk verbeet hij zijn angst, pakte zijn reistas en ging op weg.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Hoi Frans,

Sowieso tof dat je een nieuwe versie hebt gemaakt. Als je het niet erg vindt ga ik even kritisch op de nieuwe tekst in, want volgens mij is er ruimte voor verbetering.

Goed dat je begint met Sylvan die iets simpels doet, wat verstoord wordt door de brief. Dat is een veel pakkender begin. Maar het blijft en nogal passief begin, omdat een brief krijgen eigenlijk niet mis kan gaan. Het doet me denken aan het begin van een videospel.

Er staat nog steeds eigenlijk niets op het spel, er is geen conflict. En na een paar alinea's ga je weer vooruitblikken op de gevaarlijke reis. Je bent dan, kortom, weer aan het uitleggen.

Ik vind het bovendien een beetje saai als de leerling zo gedwee en gehoorzaam is. "Zo mag ik niet denken". Vind ik een gemiste kans. Laat die leerling toch lekker zijn eigen mening hebben. Is veel leuker.

Als ik deze scene zou herschrijven zou ik het te pakken krijgen van de brief als conflict schrijven.

Stel dat de hoofdpersoon al een brief van zijn meester verwacht. Een brief waarin staat dat hij ein-de-lijk klaar is om zijn toverstaf te krijgen (of zoiets). En dan komt die Raaf. De HP ziet de raaf op een tak zitten met die brief, maar de raaf komt niet dichterbij. De HP moet nu achter de raaf aan die dan na een achtervolging door de tuin opeens de briefrol laat vallen. De briefrol blijft echter steken in de top van een van de bomen. De HP moet met gevaar voor eigen leven naar die rol klimmen. En als hij hem openmaakt om eindelijk te lezen komt de teleurstelling: niks toverstaf. Hij moet een stom klusje opknappen en naar een kasteel reizen.

Zo'n scene zit vol actie en laat iets zien over de HP: is hij kalm of driftig? Is hij slim of rent hij als een dolle achter de vogel aan? Durft hij de klim makkelijk aan of is elke meter hoger er een van doodsangst? En hoe gaat hij om met teleurstelling?

Zo zet je de HP meteen sterk neer. We weten opeens veel meer over deze persoon en leven al met hem mee. We zijn met hem op jacht gegaan, hebben misschien gelachen om de blunders en delen zijn teleurstelling dat hij nog steeds zijn staf niet krijgt. En aan het eind van de scene heeft hij zijn nieuwe opdracht.

(Edit)

Wat echter nog wel een structureel probleem blijft, is dat de hoofdpersoon nog geen persoonlijke motivatie heeft voor het vinden van dat boek. Zo lang er niets voor hem persoonlijk op het spel staat, vrees ik dat het verhaal nooit van de grond komt.

Enkel iets doen omdat het je wordt opgedragen levert gewoon geen boeiend verhaal op.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Hoi Harry,

Bedankt dat je de moeite hebt genomen om een uitgebreide reactie te schrijven. Het is veel gemakkelijker om niet te reageren als een verhaal je tegenvalt.

Je reactie zet me aan het denken. Feitenlijk wil je een totaal ander verhaal met een andere HP. Ik denk dat het huidige verhaal jou niet zo zal boeien, dus niet alleen het begin.

Het conflict van de HP in het fragment is innerlijk. Zijn angst strijdt met zijn gehoorzaamheid.

Ja, de HP is angstig, timide en gehoorzaam. Hij is geen klassieke held, maar staat wel open voor schoonheid en liefde. Deze karaktereigenschappen spelen een belangrijke rol in de rest van het verhaal, wanneer hij een naakte dryade ontmoet.
Ook meester Terranus ergert zich aan zijn gehoorzaamheid en beseft het gevaar, wanneer hij de brief vindt die hij niet geschreven heeft.

Ik zal je opmerkingen meenemen, als ik aan een ander verhaal begin.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Als je doel is om een innerlijk conflict te tonen dan doe je dat nu nog niet goed.

Ook een innerlijk conflict heeft actie nodig. Wat je HP nu doet is even nadenken en dan de zorgen van zich afschudden. Dat is geen conflict.

Een innerlijk conflict is niet boeiend als er niets op het spel staat. En dat betekent dat zijn innerlijke conflict effect moet hebben op de buitenwereld.

Een HP die altijd gehoorzaamt heeft geen innerlijk conflict. Die legt zijn verantwoordelijk bij zijn opdrachtgever. Als hij er mee worstelt moet dat zichtbaar zijn in zijn daden (of gebrek aan daden) als het er op aankomt.

Wat je nu beschrijft is geen mens met een conflict maar een gehoorzame automaat.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Dat de HP slechts een gehoorzame automaat zou zijn vind ik wat overdreven, maar een opdracht als reden om te vertrekken geeft onvoldoende urgentie, zoals Thérèse ook al opmerkte. Ik heb het verhaal daarom herschreven. Ik zal niet het hele fragment herhalen, maar een klein gedeelte.

Sylvan is geen tovenaarsleerling meer. Meester Terranus is gewoon zijn vader.

De titel wordt: De dryade van Reros.

Fragmen:

Hij raapte de rol op. Zijn naam stond erop. Een brief voor hem? Wie zou hem nu een brief sturen? Nieuwsgierig brak hij de lange grasspriet waarmee de rol was dichtgebonden.
Het bericht was kort: "Lieve Sylvan, je magie is groter dan je denkt. Ik kan je helpen. Ga naar het kasteel in het moeras. Daar zul je het Boek van de Zachte Kracht vinden. Je zult mij ontmoeten. Liefs, Alchemilla." Er zat ook een plattegrond bij. Die was weinig gedetailleerd. Een stippellijntje liep door het woud van Reros en hield op bij het uitgestrekte moeras. Dat moest een pad zijn. Midden in het moeras stond een kasteel op een eiland getekend.
Wie was Alchemilla? Een meisje dat hem leuk vond? Hij keek verlangend naar het woud achter het hek. Zijn vader had hem verboden het woud te betreden; onlangs was er nog iemand verdwenen. Toch trok het woud hem nog altijd aan. Was het werkelijk zo gevaarlijk? Misschien was die persoon wel onvoorzichtig geweest en was hij te ver van het pad afgegaan en verdwaald.
Hij zou niet onvoorzichtig zijn. Hij was hij al vijftien jaar, dus oud genoeg om niet in zeven sloten tegelijk te belanden.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
Frans Bonnier schreef:

Dat de HP slechts een gehoorzame automaat zou zijn vind ik wat overdreven, maar een opdracht als reden om te vertrekken geeft onvoldoende urgentie, zoals Thérèse ook al opmerkte. Ik heb het verhaal daarom herschreven. Ik zal niet het hele fragment herhalen, maar een klein gedeelte.

Sylvan is geen tovenaarsleerling meer. Meester Terranus is gewoon zijn vader.

De titel wordt: De dryade van Reros.

Fragmen:

Hij raapte de rol op. Zijn naam stond erop. Een brief voor hem? Wie zou hem nu een brief sturen? Nieuwsgierig brak hij de lange grasspriet waarmee de rol was dichtgebonden.
Het bericht was kort: "Lieve Sylvan, je magie is groter dan je denkt. Ik kan je helpen. Ga naar het kasteel in het moeras. Daar zul je het Boek van de Zachte Kracht vinden. Je zult mij ontmoeten. Liefs, Alchemilla." Er zat ook een plattegrond bij. Die was weinig gedetailleerd. Een stippellijntje liep door het woud van Reros en hield op bij het uitgestrekte moeras. Dat moest een pad zijn. Midden in het moeras stond een kasteel op een eiland getekend.
Wie was Alchemilla? Een meisje dat hem leuk vond? Hij keek verlangend naar het woud achter het hek. Zijn vader had hem verboden het woud te betreden; onlangs was er nog iemand verdwenen. Toch trok het woud hem nog altijd aan. Was het werkelijk zo gevaarlijk? Misschien was die persoon wel onvoorzichtig geweest en was hij te ver van het pad afgegaan en verdwaald.
Hij zou niet onvoorzichtig zijn. Hij was hij al vijftien jaar, dus oud genoeg om niet in zeven sloten tegelijk te belanden.

Ik hoop dat je geen hekel aan me krijgt, maar ik heb weer wat feedback voor je.

De karaktermotivatie is niet sterk. Ontbreekt zelfs volkomen.

Stel je bent 15 en woont in, laten we zeggen, Zwijndrecht. En opeens krijg je een brief van iemand die je niet kent, die zegt 'kom naar Ameland, daar vind je een bijzonder boek en leer je mij, een vrouw van jou onbekende leeftijd, die je nog nooit hebt gezien, ook kennen'.

Ik verander de namen even naar dingen die echt bestaan om je te laten zien dat dit geen motivatie is.

Laat ik het anders zeggen:

Hoe moeilijker de opdracht, hoe sterker de motivatie moet zijn om die op te volgen.

"Ga even naar de winkel op de hoek voor een pak melk!" -> het feit dat je vader dat zegt is motivatie genoeg.

"Maak een lange gevaarlijke reis om een boek te halen waarvan je niet weet wat de betekenis is" -> daar moet toch echt een andere reden voor zijn dan "omdat ik een brief kreeg van iemand die ik niet ken".

Ik kan een aantal motivaties verzinnen voor je, misschien dat het inspireert:

- Hoofdpersoon is in gevaar, als hij het boek niet haalt wordt hij vermoord
- Hoofdpersoon wordt gechanteerd: als je dat boek niet haalt, vertel ik je vader wat je in de kelder hebt gedaan
- Hoofdpersoon wordt gedwongen: als je het boek niet haalt, gaat jouw vader dood en moet je moeder toekijken.
- Vader is in gevaar, alleen dat boek kan hem redden
- Geliefde is in gevaar, alleen dat boek kan hem of haar redden
- Familielid is ziek en alleen in dat boek staat het recept voor een medicijn dat hem of haar kan redden.

Enkel alleen 'Joh haal effe dat boek uit dat kasteel, dan zie ik je daar wel. Groetjes, Ans'?

Waarom zou iemand (van 15!) dat doen?

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Bedankt voor je reactie.

De motivatie is verleiding.

HP is ontevreden met zichzelf en wil kunnen wat zijn vader kan (staat in de eerste twee alinea's. Die heb ik echter hier niet meer geplaatst). Alchemilla geeft hem geen opdracht, maar zegt dat ze hem kan helpen zijn magie te ontwikkelen.

Uit de zin "Wie zou hem nu een brief sturen?" blijkt zijn eenzaamheid. Een kasteel van een tovenaar in een woud is niet erg vergelijkbaar met Zwijndrecht.

Hij wordt al heel lang aangetrokken door het woud, maar mag er niet in.

De opdracht lijkt niet zo moeilijk. Hij denkt voor de avond terug te kunnen zijn en kan altijd weer omkeren als het pad niet verder loopt.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
Frans Bonnier schreef:

Bedankt voor je reactie.

De motivatie is verleiding.

Nee, de motivatie is een brief. Er is geen reden voor zijn vertrek, afgezien van milde nieuwsgierigheid. Dat maakt het begin op zijn minst onwaarachtig en in het ergste geval saai.

HP krijgt brief, leest brief, doet wat brief vraagt.

Citaat:

HP is ontevreden met zichzelf en wil kunnen wat zijn vader kan (staat in de eerste twee alinea's. Die heb ik echter hier niet meer geplaatst). Alchemilla geeft hem geen opdracht, maar zegt dat ze hem kan helpen zijn magie te ontwikkelen.

Twee alinea's uitleggen waarom de HP doet wat in de brief staat is niet hetzelfde als een goede motivatie voor je personage.

Citaat:

Uit de zin "Wie zou hem nu een brief sturen?" blijkt zijn eenzaamheid.

Nee, letterlijk blijkt hier uit dat de HP niet weet wie hem een brief heeft gestuurd. Als hij eenzaam is moet je dat laten zien.

Citaat:

Een kasteel van een tovenaar in een woud is niet erg vergelijkbaar met Zwijndrecht.

Maar mensen zijn mensen. Of ze nu in Narnia wonen of Loosdrecht. En alleen het feit dat jij de omgeving bijzonder vindt, maakt het dat nog niet voor de bewoners. Dat zijn gewoon mensen met verlangens, angsten, lusten en verplichtingen. Een magisch woud is geen vervanging van geloofwaardig menselijk gedrag.

Citaat:

Hij wordt al heel lang aangetrokken door het woud, maar mag er niet in.

Laat dat dan zien.

Geef ons een scene waarin zijn vader hem op zijn donder geeft omdat hij zelfs maar in de richting van dat woud liep.

Laat zien dat hij er naar verlangt en laat zien dat hij denkt dat zijn vader overdrijft. Een conflict met zijn vader zou een prima motivatie kunnen zijn. Pubers zijn dwars.

Citaat:

De opdracht lijkt niet zo moeilijk. Hij denkt voor de avond terug te kunnen zijn en kan altijd weer omkeren als het pad niet verder loopt.

Dus er is geen gevaar, geen motivatie en geen conflict. Dat is geen sterk begin.

Mijn vermoeden is, dat je een heleboel interessante dingen hebt bedacht voor als de HP het kasteel bereikt. En dat je vooral daar mee bezig bent. "Die spanning en conflicten komen later wel!"

Je focus ligt bij de reis en de leuke dingen later, en dat begin wil je maar zo snel mogelijk achter je hebben. Wat jou betreft moet de HP op reis, en dat doet hij omdat hij anders straks die naakte Dryade niet tegenkomt.

Dat betekent letterlijk dat je HP op reis gaat omdat jij dat wil. Niet omdat hij dat wil.

En dat nekt je verhaal.

Als niet van het begin af aan duidelijk is waarom personages iets doen en dat er grote problemen ontstaan door die handelingen, is er geen reden om de bladzijde om te slaan.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

Ik sluit me bij Harry aan. Probeer - zeker bij een spannend verhaal - spanning in te bouwen. Mijn advies zou zijn: neem daar nu eens goed de tijd voor, zie de gehele situatie voor je, leef je in in het personage, spin de details van de eerste zinnen uit tot iets intrigerends.

Citaat:

Hij raapte de rol op. Zijn naam stond erop. Een brief voor hem? Wie zou hem nu een brief sturen? Nieuwsgierig brak hij de lange grasspriet waarmee de rol was dichtgebonden.

Wellicht iets als dit (niet om over te nemen, maar als idee):

Hij raapte de rol op, draaide hem rond en rond. Het gelige papier werd bijeengebonden door een lange, tanige grasspriet waarvan de uiteinden samenkwamen in een keurig strikje. Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.
Vreemd. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?
Sylvan spiedde om zich heen. Was hij alleen? Of had iemand zich ergens verdekt opgesteld om zijn reactie af te wachten? Achter die eik, dat braambosje, of verderop in de greppel langs het weiland - overal kon iemand zich verstopt hebben die hem bespioneerde.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Henkie
Laatst aanwezig: 6 uren 16 min geleden
Sinds: 1 Aug 2016
Berichten: 212

Ik ben benieuwd naar het vervolg van Thérèses versie. Maar ik vind dat jij een goed taalgevoel hebt, Frans.

Chrissie de Jager

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Thérèse schreef:

Hij raapte de rol op, draaide hem rond en rond. Het gelige papier werd bijeengebonden door een lange, tanige grasspriet waarvan de uiteinden samenkwamen in een keurig strikje. Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.
Vreemd. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?
Sylvan spiedde om zich heen. Was hij alleen? Of had iemand zich ergens verdekt opgesteld om zijn reactie af te wachten? Achter die eik, dat braambosje, of verderop in de greppel langs het weiland - overal kon iemand zich verstopt hebben die hem bespioneerde.

Thérèse + de watergieter? schreef:

Hij raapte de rol op, draaide hem rond en rond. Het gelige papier werd bijeengebonden door een lange, tanige grasspriet waarvan de uiteinden samenkwamen in een keurig strikje. Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.
Vreemd. Geen afzender. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?
Sylvan spiedde om zich heen. Was hij alleen? Of had iemand zich ergens verdekt opgesteld om zijn reactie af te wachten? Achter die eik, dat braambosje, of verderop in de greppel langs het weiland - overal kon iemand zich verstopt hebben die hem bespioneerde.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

Misschien ligt het aan mij, maar ik begrijp je reactie in # 19 niet, Yrret. Leg eens uit?

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Een brief van een onbekende vrouw is wellicht toch niet de sterkste motivatie om een gevaarlijke reis te gaan maken.

Oorspronkelijk stond in een twee-pagina-lange infodump dat meester Terranus de HP bij zijn pleegouders weggekocht omdat hij een magisch talent in hem ontwaarde. Sindsdien verblijft Sylvan al vele jaren eenzaam op het in een woud gelegen kasteel van de tovenaar. Magische krachten kan hij bij zichzelf niet ontdekken, maar hij moet wel allemaal rotklusjes en onbegrijpelijke opdrachten uitvoeren voor zijn meester.

Het verhaal was niet goed geschreven en ik heb het grotendeels geschrapt. Wat niet meer op papier staat is echter wel in mijn hoofd achtergebleven, maar komt natuurlijk niet goed over bij de lezer.

Ik ga het verhaal opnieuw herschrijven:
Ik zal proberen de onvrede van de HP met zijn situatie wat meer duidelijk te maken.
De brief zal weer (ogenschijnlijk!) van meester Terranus komen.
De motivatie wordt verleiding: de tovenaar belooft dat hij eindelijk een grote stap kan maken, als hij erin slaagt dat boek te halen.

Henkie schreef:

Ik ben benieuwd naar het vervolg van Thérèses versie. Maar ik vind dat jij een goed taalgevoel hebt, Frans.

Dankjewel.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
Frans Bonnier schreef:

Een brief van een onbekende vrouw is wellicht toch niet de sterkste motivatie om een gevaarlijke reis te gaan maken.

Oorspronkelijk stond in een twee-pagina-lange infodump dat meester Terranus de HP bij zijn pleegouders weggekocht omdat hij een magisch talent in hem ontwaarde. Sindsdien verblijft Sylvan al vele jaren eenzaam op het in een woud gelegen kasteel van de tovenaar. Magische krachten kan hij bij zichzelf niet ontdekken, maar hij moet wel allemaal rotklusjes en onbegrijpelijke opdrachten uitvoeren voor zijn meester.

Het verhaal was niet goed geschreven en ik heb het grotendeels geschrapt. Wat niet meer op papier staat is echter wel in mijn hoofd achtergebleven, maar komt natuurlijk niet goed over bij de lezer.

Ik ga het verhaal opnieuw herschrijven:
Ik zal proberen de onvrede van de HP met zijn situatie wat meer duidelijk te maken.
De brief zal weer (ogenschijnlijk!) van meester Terranus komen.
De motivatie wordt verleiding: de tovenaar belooft dat hij eindelijk een grote stap kan maken, als hij erin slaagt dat boek te halen.

Henkie schreef:

Ik ben benieuwd naar het vervolg van Thérèses versie. Maar ik vind dat jij een goed taalgevoel hebt, Frans.

Dankjewel.

Verleiding is geen goede motivatie.

Vóór je weer in dezelfde valkuil valt, is het denk ik goed als je eerst even pas op de plaats maakt. Vooral omdat ik zie dat je een aantal sterke elementen in gedachten hebt die kunnen helpen.

Eerst en vooral: je fixt dit probleem niet door de omstandigheden aan te passen als je je personage niet aanpast. Daarom helpt het omgooien van zinnen en beschrijvingen hier niet.

Het fundamentele probleem dat je hebt is dat je personage nog niet vanuit zijn eigen drijfveer handelt.

Je schrijft dat de HP magische vermogens heeft die nog niet ontwaakt zijn. En je zegt dat de meester hem allemaal rotklusjes laat opknappen. Doet me denken aan The Karate Kid, waarin mister Myagi Daniel-san een auto in de was laat zetten, waardoor hij stiekem de juiste bewegingen voor een verdediging leert.

En dat is een prima trope om te gebruiken. Vooral als je HP er ongeduldig van wordt en niet straks maar nu wil kunnen toveren.

Als de brief hem een snelle oplossing belooft, dan geloof ik dat deze jonge onbesuisde leerling liever de 'makkelijke weg' kiest en zich in het avontuur stort.

Maar!

Dan moeten we eerst zien dat de HP rotklusje krijgt en hoe hij daar op reageert.

Het is niet genoeg dat je schrijft

'Sylvan moest alle dagen rotklusjes opknappen en snapte niet waarom hij niet gewoon magie mocht leren'.

Schrijf (zoals Thèrése ook al zei) een scène waarin dat te zien is.

Als je niet weet wat een scène is (en gezien je voorgaande schrijfsels vermoed ik heel sterk dat dat het geval is) laat dat dan even weten. Denken in scènes is volgens mij jouw grote leerpunt, waarmee je je schrijfvaardigheid met een factor 10 kan verbeteren.

Om je op weg te helpen:

Een scène is in feite een mini verhaal waarin de hoofdpersoon iets wil (zijn 'streven') wat wordt tegengewerkt door de omstandigheden of andere personages.

Er zijn twee mogelijke uitkomsten van de scène:

1) het personage slaagt in zijn streven, maar krijgt nu een nog groter probleem voor zijn kiezen
2) het personage slaagt niet in zijn streven en zijn falen vergroot zijn problemen

Ja, het is ook mogelijk dat de HP slaagt in zijn streven en dat er verder geen gevolgen zijn. Dat is geen goede uitkomst, want dan houdt het verhaal op.

De kracht van je verhaal valt of staat bij het streven van je personages. Als ze niets willen, gebeurt er niets (of er gebeurt alleen wat omdat jij de schrijver dat bepaalt).

Een streven is ook meer dan een vaag verlangen. Een sterk streven is een vurige wens. Iets wat belangrijk is en waar iets van af hangt.

Als jouw personage een streven heeft waar niets van af hangt, is je verhaal saai.

Voorbeeld:

Henk wil een doos bonbons. Als hij de doos bonbons niet krijgt dan is hij teleurgesteld.

Dat is een waardeloos streven. Hij wil wel iets maar als hij niet krijgt wat hij wil, so what?

Zie dan:

Henk wil een doos bonbons om aan het meisje te geven waar hij verliefd op is. Hij weet hoe dol ze er op is en dat ze er heel blij mee zal zijn. En dan ziet ze hem misschien eindelijk staan!

Dat tweede streven heeft een mogelijkheid tot falen, en dat falen heeft grote gevolgen.

Dat leidt tot spannende scènes. Stel dat er nog 1 doos bonbons is en de concurrent van Henk staat voor hem in de rij? Of wat als hij geen geld heeft, en de bonbons wil stelen? Of... vul maar in.

(edit)

Schiet me nog te binnen dat 'ik wil magie leren' ook als streven niet supersterk is. Wat van belang is, is waarom wil Sylvan dit.

Alleen omdat het cool is? Niet sterk.

Omdat hij dan rijk en beroemd kan worden? Hmja maar ook niet denderend.

Omdat hij dan het woud kan verlaten en zijn echte moeder kan vinden? Da's beter. Da's persoonlijk.

Etc, etc.

Ik hoop dat je hier iets mee kan.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Thérèse schreef:

Misschien ligt het aan mij, maar ik begrijp je reactie in # 19 niet, Yrret. Leg eens uit?

Het ligt niet aan jou.

Thérèse schreef:

Hij raapte de rol op, draaide hem rond en rond. Het gelige papier werd bijeengebonden door een lange, tanige grasspriet waarvan de uiteinden samenkwamen in een keurig strikje. Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.
Vreemd. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?
Sylvan spiedde om zich heen. Was hij alleen? Of had iemand zich ergens verdekt opgesteld om zijn reactie af te wachten? Achter die eik, dat braambosje, of verderop in de greppel langs het weiland - overal kon iemand zich verstopt hebben die hem bespioneerde.

Het gaat om deze zin/zinnen.

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.

Dan volgt - Vreemd. Van wie kon zoiets zijn?

Daar heb ik van gemaakt -

Thérèse + de watergieter? schreef:

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.
Vreemd. Geen afzender. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?

"De watergieter" was eens jou uitleg aan mij over de/een [logische] volgorde van handelingen/acties/gedachten.

In jou regels lijkt het alsof iemand met een sierlijk handschrift zijn naam heeft geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.

Ik heb de volgorde ietwat verzet naar het watergieten-principe.

De brief.
Voor Sylvan.
Vreemd.
Geen afzender.
Van wie [...]

Dat was een domme actie van mij - excuus.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Harryhol schreef:

Verleiding is geen goede motivatie.

Vóór je weer in dezelfde valkuil valt, is het denk ik goed als je eerst even pas op de plaats maakt. Vooral omdat ik zie dat je een aantal sterke elementen in gedachten hebt die kunnen helpen.

Eerst en vooral: je fixt dit probleem niet door de omstandigheden aan te passen als je je personage niet aanpast. Daarom helpt het omgooien van zinnen en beschrijvingen hier niet.

Het fundamentele probleem dat je hebt is dat je personage nog niet vanuit zijn eigen drijfveer handelt.

Je schrijft dat de HP magische vermogens heeft die nog niet ontwaakt zijn. En je zegt dat de meester hem allemaal rotklusjes laat opknappen. Doet me denken aan The Karate Kid, waarin mister Myagi Daniel-san een auto in de was laat zetten, waardoor hij stiekem de juiste bewegingen voor een verdediging leert.

En dat is een prima trope om te gebruiken. Vooral als je HP er ongeduldig van wordt en niet straks maar nu wil kunnen toveren.

Als de brief hem een snelle oplossing belooft, dan geloof ik dat deze jonge onbesuisde leerling liever de 'makkelijke weg' kiest en zich in het avontuur stort.

Maar!

Dan moeten we eerst zien dat de HP rotklusje krijgt en hoe hij daar op reageert.

Het is niet genoeg dat je schrijft

'Sylvan moest alle dagen rotklusjes opknappen en snapte niet waarom hij niet gewoon magie mocht leren'.

Schrijf (zoals Thèrése ook al zei) een scène waarin dat te zien is.

Als je niet weet wat een scène is (en gezien je voorgaande schrijfsels vermoed ik heel sterk dat dat het geval is) laat dat dan even weten. Denken in scènes is volgens mij jouw grote leerpunt, waarmee je je schrijfvaardigheid met een factor 10 kan verbeteren.

Om je op weg te helpen:

Een scène is in feite een mini verhaal waarin de hoofdpersoon iets wil (zijn 'streven') wat wordt tegengewerkt door de omstandigheden of andere personages.

Er zijn twee mogelijke uitkomsten van de scène:

1) het personage slaagt in zijn streven, maar krijgt nu een nog groter probleem voor zijn kiezen
2) het personage slaagt niet in zijn streven en zijn falen vergroot zijn problemen

Ja, het is ook mogelijk dat de HP slaagt in zijn streven en dat er verder geen gevolgen zijn. Dat is geen goede uitkomst, want dan houdt het verhaal op.

De kracht van je verhaal valt of staat bij het streven van je personages. Als ze niets willen, gebeurt er niets (of er gebeurt alleen wat omdat jij de schrijver dat bepaalt).

Een streven is ook meer dan een vaag verlangen. Een sterk streven is een vurige wens. Iets wat belangrijk is en waar iets van af hangt.

Als jouw personage een streven heeft waar niets van af hangt, is je verhaal saai.

Voorbeeld:

Henk wil een doos bonbons. Als hij de doos bonbons niet krijgt dan is hij teleurgesteld.

Dat is een waardeloos streven. Hij wil wel iets maar als hij niet krijgt wat hij wil, so what?

Zie dan:

Henk wil een doos bonbons om aan het meisje te geven waar hij verliefd op is. Hij weet hoe dol ze er op is en dat ze er heel blij mee zal zijn. En dan ziet ze hem misschien eindelijk staan!

Dat tweede streven heeft een mogelijkheid tot falen, en dat falen heeft grote gevolgen.

Dat leidt tot spannende scènes. Stel dat er nog 1 doos bonbons is en de concurrent van Henk staat voor hem in de rij? Of wat als hij geen geld heeft, en de bonbons wil stelen? Of... vul maar in.

Ik hoop dat je hier iets mee kan.

thumbsup thumbsup

Trope moest ik even opzoeken. Wat bedoel jij in deze context?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 2 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Thérèse

"waarvan de uiteinden samen kwamen in een keurig strikje"

Vind je dat niet des Guten zu viel?

@ Frans Bonnier

jouw zinnen zijn compacter, krachtiger en zonder franje. Ik hou daar meer van.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818
Yrret schreef:

Trope moest ik even opzoeken. Wat bedoel jij in deze context?

Een 'trope' is een verhaalelement dat vaker gebruikt wordt. Dat kan een bepaald personagetype zijn (de cynische rechterhand van de held, bijvoorbeeld) of een manier van vertellen ('regel van drie') of een heel plot ('man hoort dokter praten over een patient die doodgaat, man denkt dat het over hem gaat terwijl de dokter het over zijn kamerplant had')

Tropes zie je keer op keer terugkomen in alle vormen van fictie.

Een trope is niet hetzelfde als een cliché. Een cliché is een trope dat te vaak is gebruikt, of te overduidelijk herkenbaar is geworden.

Elk verhaal bevat tropes.

Specifiek zijn ook de 'genre tropes', wat wil zeggen de elementen van een genre die we steeds maar weer zien en het genre mee denken te kunnen identificeren. Draken bijvoorbeeld voor Fantasy.

Voor meer informatie (en vele verloren uren aan bladeren, je bent gewaarschuwd...):

www.tvtropes.org

En voor dit specifieke verhaal: https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/Fantasy

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904
Yrret schreef:
Thérèse schreef:

Misschien ligt het aan mij, maar ik begrijp je reactie in # 19 niet, Yrret. Leg eens uit?

Het ligt niet aan jou.

Thérèse schreef:

Hij raapte de rol op, draaide hem rond en rond. Het gelige papier werd bijeengebonden door een lange, tanige grasspriet waarvan de uiteinden samenkwamen in een keurig strikje. Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.
Vreemd. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?
Sylvan spiedde om zich heen. Was hij alleen? Of had iemand zich ergens verdekt opgesteld om zijn reactie af te wachten? Achter die eik, dat braambosje, of verderop in de greppel langs het weiland - overal kon iemand zich verstopt hebben die hem bespioneerde.

Het gaat om deze zin/zinnen.

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.

Dan volgt - Vreemd. Van wie kon zoiets zijn?

Daar heb ik van gemaakt -

Thérèse + de watergieter? schreef:

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.
Vreemd. Geen afzender. Van wie kon zoiets zijn? Waarom was de boodschap niet gewoon per post bezorgd? Iemand had dit hier neergelegd. Wie? Waarom?

"De watergieter" was eens jou uitleg aan mij over de/een [logische] volgorde van handelingen/acties/gedachten.

In jou regels lijkt het alsof iemand met een sierlijk handschrift zijn naam heeft geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.

Ik heb de volgorde ietwat verzet naar het watergieten-principe.

De brief.
Voor Sylvan.
Vreemd.
Geen afzender.
Van wie [...]

Dat was een domme actie van mij - excuus.

Ha! Ik snap je! idea! Absoluut geen domme actie!

Je bedoelt de bloemengietertheorie: plaats teksten die bij elkaar horen, bij elkaar (zet de bloemengieter in de vensterbank).

Ik had Voor Sylvan gecursiveerd, maar binnen de cursieve tekst - ter onderscheiding van de quote-tekst én om aan te geven dat het als voorbeeld bedoeld was - had Voor Sylan rechtop moeten staan, maar het systeem pakte dat niet (of ik deed het niet goed).

Dan zou het er zo uitzien:

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender. Vreemd. Van wie kon zoiets zijn?

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904
madam Bovary schreef:

@ Thérèse

"waarvan de uiteinden samen kwamen in een keurig strikje"

Vind je dat niet des Guten zu viel?

Kan voor iemand te veel zijn - maar uiteinden kunnen ook in een lus samenkomen, of een knoop. Een strikje zegt daarom iets over de vorm, het beeld.

Er is overigens een verschil in samen komen en samenkomen. Ik schreef samenkwamen als één woord, met de betekenis van bijeenkomen.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Thérèse schreef:

Je bedoelt de bloemengietertheorie: plaats teksten die bij elkaar horen, bij elkaar (zet de bloemengieter in de vensterbank).

Ja, die bedoel ik.

Thérèse schreef:

Ik had Voor Sylvan gecursiveerd, maar binnen de cursieve tekst - ter onderscheiding van de quote-tekst én om aan te geven dat het als voorbeeld bedoeld was - had Voor Sylan rechtop moeten staan, maar het systeem pakte dat niet (of ik deed het niet goed).

Duidelijk, maar ... is een enter [nieuwe regel] dan toch nog een betere optie?

Thérèse schreef:

Dan zou het er zo uitzien:

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender. Vreemd. Van wie kon zoiets zijn?

Dan zou het er zo uitzien:

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.
Geen afzender. Vreemd. Van wie kon zoiets zijn?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Harryhol schreef:

Specifiek zijn ook de 'genre tropes', wat wil zeggen de elementen van een genre die we steeds maar weer zien en het genre mee denken te kunnen identificeren. Draken bijvoorbeeld voor Fantasy.

Voor meer informatie (en vele verloren uren aan bladeren, je bent gewaarschuwd...):

www.tvtropes.org

En voor dit specifieke verhaal: https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/Fantasy

Bedankt!

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904
Thérèse schreef:

Hij raapte de rol op, draaide hem rond en rond. Het gelige papier werd bijeengebonden door een lange, tanige grasspriet waarvan de uiteinden samenkwamen in een keurig strikje. Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.Geen afzender.

Yrret schreef:

Duidelijk, maar ... is een enter [nieuwe regel] dan toch nog een betere optie?

Dan zou het er zo uitzien:

Iemand met een sierlijk handschrift had daarnaast met potlood zijn naam geschreven: Voor Sylvan.
Geen afzender. Vreemd. Van wie kon zoiets zijn?

Interpunctie en lay-out zijn hulpmiddelen om een tekst te lezen volgens o.a. het ritme en de betekenis zoals de schrijver deze wil aanbieden aan zijn/haar lezer.

De reden waarom ik Geen afzender direct ná Voor Sylvan plaatste, is om aan te geven dat deze twee info's bij elkaar horen. Wél een geadresseerde, géén afzender.

In gedachten - als ik een tekst als deze zou voorlezen - zou ik willen dat de lezer/toehoorder een kleine pauze ervaart. Ik zou wellicht een oogbeweging maken van Voor Sylvan naar ... hee, niets. Geen afzender. Zoals Sylvan zelf mogelijk die oogbeweging zou maken.

Maar er is ook iets voor te zeggen om het groter te maken. Voor Sylvan. ... hee ... niets ... < ervaring van de lezer. Langere pauze, dus volgende regel.
Geen afzender.

Daarmee vertraag je het verhaal, wat op zich spannend kan zijn. Het is een gevoelskwestie. Voor mij werkt de eerste optie goed. Misschien voor iemand anders de tweede.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Thérèse schreef:

Het is een gevoelskwestie.

Duidelijk ... oké.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Deborah de Meijer
Laatst aanwezig: 14 weken 15 uren geleden
Sinds: 28 Aug 2018
Berichten: 15

Ha Frans, zeker de tweede versie heb ik met plezier gelezen. Er zitten hier en daar nog wat overbodige woorden in de tekst, zoals hier: 'De tovenaar Cornelius Eikenboom had er gewoond, maar was op een dag gewoon verdwenen' Het woordje 'gewoon' kan prima weg, dat maakt de zin iets prettiger om te lezen. Net als 'sowieso' in deze zin: 'Het moeras was sowieso levensgevaarlijk.' Overigens, goed idee om vragen te stellen in het verhaal, zo wek je spanning op bij de lezers. Ik ben benieuwd hoe het met zijn innerlijke strijd verder zal gaan.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Dank je Deborah, je hebt helemaal gelijk.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 2 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Thérèse

1- "uiteinden kunnen ook in een lus samenkomen, of een knoop. Een strikje zegt daarom iets over de vorm, het beeld"

2- "er is overigens een verschil tussen samen komen en samenkomen ..."

1- heb zo'n strikje geprobeerd met zo'n lange, tanige grasspriet. Het lukte niet, de grasspriet brak.
2- er is inderdaad een tendens om woorden aan elkaar te gaan schrijven, maar of dit ook de betekenis verandert? Of je nu schrijft dat twee rivieren samen komen of samenkomen is krek hetzelfde.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 8 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

In zulke gevallen is research natuurlijk altijd even nodig. Als het met een grassprietje niet lukt om er een strikje in te leggen, dan kun je met dat sprietje net zo gemakkelijk een lus maken of een knoop. Voor het verhaal maakt het niet uit. Voor het beeld wel.

Wat samenkomen en samen komen betreft: kwestie van klemtoon. Wellicht is uitleg nodig zodra je 18+ bent. wink

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964
Thérèse schreef:

Wat samenkomen en samen komen betreft: kwestie van klemtoon. Wellicht is uitleg nodig zodra je 18+ bent. wink

Sommigen zijn er, ook als ze 18+ zijn, nog niet klaar voor.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Allemaal nogmaals bedankt voor de feedback. Het hele verhaal (De dryade van Reros) is nu gratis te downloaden op Smashwords.Drie kenmerken:

  • Geen adrenaline, maar een glimlach.
  • Geen moord en doodslag, maar liefde.
  • Uiteindelijk gaat toch de beuk erin.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee