Start » Proeflezen » [kort verhaal] de moeder

[kort verhaal] de moeder

Door: manon1963
Op: 19 maart 2017

ik twijfel of de moeder of het zusje de hoofd persoon is
komt de absurditeit van het verhaal goed over?
het is maar een deel van het verhaal, de rest volgt

Fragment: 

De moeder

Neem je zusje mee! Keiharde knal van de voordeur, voorafgaand aan een gebonk met enorme snelheid op de trap. Geïrriteerd drukt moeder de peuk van haar sigaret uit en neemt nog een slok wijn. ‘zit ik met dat kind opgescheept, terwijl ze met een schuin oog naar haar tekenende jongste kijkt, introvert een beetje sloom, zo anders als Iris met die grote bek van haar. Ze heeft medelijden met de jongste, waarom neemt Iris haar toch niet mee? Ze schudt even haar hoofd en neemt weer een sigaret en schenkt opnieuw een glas wijn in.
Nog even en dan komt Robert haar nieuwe vlam, ontmoet in de kroeg waar ze meestal haar mannen vandaan haalt….Ze kijkt in de grote spiegel boven de schoorsteenmantel en veegt de restantjes opgedroogde rode wijn van haar mondhoeken. Dan gaat de bel, hun kleine valse hondje slaat heftig aan, Laura de jongste loopt naar de overloop, nieuwsgierig wie er aan de deur is, moeder glit door de intercom’ wie is daar, ’er komt een lange nog vrij jonge man de trap op gestrompeld, hij is duidelijk aangeschoten. Hij geeft moeder een handkus en schudt Laura omzichtig de hand, ‘zo Laura wat leuk je een s te ontmoeten zeg.’’ ja, ja stamelt Laura, terwijl ze het valse hondje op afstand van de man probeert te houden en zich snel uit de voeten maakt en weer plaats neemt achter de grote tafel om verder te gaan met tekenen.
De grote woonkamer is een woonkamer en suite en ver van Laura vandaan laten moeder en Robert zich de wijn goed smaken. De muziek gaat harder, het geroezemoes verandert in een soort gelal. Laura zucht en probeert zich te concentreren op haar Mickey mouse figuren, figuranten in een door haar begeerde perfecte wereld. Ze wordt hard geroepen, ze komt dichterbij en ziet dat het gezicht van haar moeder opgezwollen is, haar neus is paars, de make up doorgelopen en haar lippen en tanden paars van de wijn, ze lijkt in niets op de mooie masker die ze maakt, denkt Laura grimmig. Robert zit ver achter over in de bank met zijn ogen dicht verhalen over zijn verleden te vertellen, hij was ooit een beroemd kunstenaar schijnt, voordat hij alles met zijn dranklust vernietigde. ‘ Laura wil je even naar de avondwinkel, er zijn geen sigaretten meer, ‘ maar Marijke, ze moet haar moeder bij de voornaam noemen, het is helemaal op de Ceintuurbaan.’ ‘ja kind neem wat lekkers mee voor jezelf en ook een fles wijn,’ en drukt het kind 20 gulden in de hand, en neem Porgy mee!’

Eenmaal buiten het is zeker 23.00 uur, de trams razen door de van Baerle straat. Laura loopt naar de snackbar vlakbij het Roelof hartplein die beheerd wordt door een chinees, die de R echt niet kan uitspreken en vraagt expres om malboro, ‘malbolo ?’ mompelt de Chinees en ze vraagt ook meteen om een fles van de goedkoopste wijn. Vervolgens loopt ze naar de Ruysdaelstraat rechtstreeks naar de coffeeshop, waar meer plaats vindt dan het maken van een goede cappuccino. Ze probeert zich bij binnenkomst zo klein mogelijk te maken, al die grote volwassen mannen waarvan sommige met tatoeages moet ze voorbij om bij de trap van de kelder te komen. In het half donker, blauw van de rook-het lijkt wel een film-staat een man met een heuptasje, hij staart haar aan, hij is op een ordinaire manier best knap, een beetje ruig huivert ze, was Iris maar hier denkt ze geïrriteerd.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 10 uren 5 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

manon1963,
Mijns inziens is het kind Laura de hoofdpersoon. De jongste:

Citaat:

...haar tekenende jongste kijkt, introvert een beetje sloom, zo anders als Iris met die grote bek van haar

de jongste is Laura, deze dus:

Citaat:

ja, ja stamelt Laura, terwijl ze het valse hondje op afstand van de man probeert te houden en zich snel uit de voeten maakt en weer plaats neemt achter de grote tafel om verder te gaan met tekenen.

(want ze tekent)
Deze Laura wordt naar buiten gestuurd voor een boodschap. Dan gebeurt er dit:

Citaat:

In het half donker, blauw van de rook-het lijkt wel een film-staat een man met een heuptasje, hij staart haar aan, hij is op een ordinaire manier best knap, een beetje ruig huivert ze, was Iris maar hier denkt ze geïrriteerd.

Is dat de beleving van een kind?

je gebruikt tweemaal irriteren waar je (denk ik) ergeren bedoelt.

je past ook uitleg toe die de scene onderbreekt:

Citaat:

dan komt Robert haar nieuwe vlam, ontmoet in de kroeg waar ze meestal haar mannen vandaan haalt…

het is overduidelijk een directe schrijversinstructie, probeer dat soort dingen te laten zien in een andere scene.
Deze ook:

Citaat:

maar Marijke, ze moet haar moeder bij de voornaam noemen,

De absurditeit komt op mij niet echt over, juist omdat het zo zwaar is aangezet. Bijvoorbeeld het uiterlijk verval van de moeder - maak het subtiel, less is more - ook als het gaat om absurditeit.

succes.

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 468

Hoi Manon,

de eerste vraag die na het lezen opkwam was: Hoe oud is Laura?
Het is de jongste, tekent Mickey Mouse figuren, maar niemand kijkt er raar van op als ze om 23.00 s avonds naar de avondwinkel loopt en zonder ID een pak peuken en fles wijn meekrijgt.
Daarna wandelt ze een coffeeshop binnen (volgens mij zijn die in NL meestal zonder koffiespecialiteiten). En denkt ze over een op een 'ordinaire manier best' knappe man, huiverend dat hij best ruig is.

Is dat bewust?

Verder is het duidelijk wat voor beeld je wilt neerzetten, dat komt ook goed over, maar kan wat beter uitgeschreven worden en wat korter misschien.
Geef de lezer ook wat rust met de dialogen enzo. Dat loopt nu allemaal aan een stuk door.

succes met schrijven

bestaat de perfecte tekst?
blog over schrijven: www.sopendekool.nl

manon1963
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 21 Feb 2017
Berichten: 79

het grootste gedeelte is echt gebeurd. dit gebeurde met sommige pubers in een specifieke tijd, die inderdaad veel te vroeg rijp waren maar natuurlijk toch ook kinderen waren die tekenen etc
zelf was ik ook één van deze kinderen.

het betreft kinderen wiens ouders ontspoord zijn geraakt in de jaren '60.

ik ga er verder aan werken, ik heb een hele serie van dit soort verhalen en heel erg bedankt voor de adviezen. ik ga er zeker wat mee doen!

het is zeker een feit dat er nog flink aan geschaafd moet worden, dit is nog maar de ruwe versie.

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 468

Hoi Manon,

dan zal ik inderdaad wel ergens door laten schemeren in welke tijd dit zich afspeelt. Nu laat je het aan de lezer zijn beleving over en die blijft toch in een eigen kader.

bestaat de perfecte tekst?
blog over schrijven: www.sopendekool.nl

manon1963
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 21 Feb 2017
Berichten: 79

ja je hebt volkomen gelijk. bedankt voor je duidelijke adviezen.

Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement