Start » Proeflezen » [kort verhaal] De klapper ; deel twee

[kort verhaal] De klapper ; deel twee

Door: anoniem76
Op: 23 december 2017

Ben je nu een beetje nieuwsgierig naar wat Arnold van plan is ?
Leest het een beetje vlot weg, of boeit het niet
Het moet goed zijn, dus alle commentaar is welkom.

Fragment: 

'Niets bijzonders. Heb ik nodig voor school.'
Hij tilde het op en liep naar binnen. In de gang opende hij het luik voor de kelder . Maria stond achter hem, keek hem argwanend aan.'Als dat voor school is, waarom zet je het dan in de kelder.'
Arnold zuchtte geïrriteerd en vroeg zich af hoe het kon dat zijn vader het nog zestien jaar had uitgehouden met zijn moeder.'Ik heb nu geen ruimte in mijn kamer,'zei hij kortaf.' Zolang staat het best hier.'
Maria liep terug .'Als je maar weet dat ik geen pakket service ben. Volgende keer zorg je maar dat je thuis bent als er iets komt.'
Arnold hoorde het terwijl hij de doos bovenop de andere zette en even overspoelde hem een gevoel van woede. Wat zat ze te zeiken. Ze deed zelf goddomme de hele dag niks. Hij zat op school en werkte zichzelf de weekenden kapot in het distributie centrum. Soms vroeg hij zich af of hij er wel verstandig aan had gedaan bij haar te gaan wonen. Maar zijn vader woonde in een flatje waar de kans om zijn plannen uit te voeren minimaal was. Hij klikte het licht aan en een kaal peertje aan de zoldering begon aarzelend te branden. Snel trok hij het luik dicht en legde zijn handen op de doos. Met trillende handen pakte hij een mesje van de tafel en sneed de tape door die om de doos heen was geplakt. Hij trok hem open en een gevoel van opwinding maakte zich van hem meester. Voorbereiding was belangrijk maar een flinke dosis geluk was onontbeerlijk. Arnold wist dat als hij dit vier maanden later had besteld hij de politie aan de deur had gekregen. Nu ging het zonder problemen. Sommige zaken waren ook zo simpel en voorspelbaar. Zorgvuldig plakte hij de doos weer dicht en plaatste die terug. Hij aarzelde. Was het verstandig een slot op het luik te maken? Als Maria dat zag ging ze zich zeker afvragen of hij iets had te verbergen. Nu vroeg ze het zich af, maar verder ging haar nieuwsgierigheid niet. Een kille hand sloot zich om zijn hart toen hij zich realiseerde dat hij drastische stappen moest nemen als ze ooit zag wat hij aan het doen was. Ze was misschien dom, maar ze was niet gek.
Uit de la van de werkbank pakte hij de werktekeningen die hij van het internet had gehaald en spreidde die voor zich uit. Hij wierp een snelle blik op zijn horloge en zag dat het nog maar half vier was. Over twee uur gingen ze pas eten. Tijd om aan het werk te gaan.

Met groeiend ongeduld zag Arnold de minuten wijzer traag naar de twaalf bewegen. Gistermiddag kon hij niet afmaken wat hij begonnen was. Die ochtend toen hij naar school fietste had hij zich voorgenomen het vandaag af te maken. Als dat klaar was had hij een belangrijke laatste stap gezet. Alles wat dan nog restte was de afwerking en hier en daar wat aanpassingen.
De bel onderbrak zijn gedachten en snel stopte hij zijn boeken en schriften in zijn tas. Hij was één van de eersten die op de gang zijn jas aantrok, de gang uitliep en de trap af op weg naar buiten.
Van alle kanten kwamen ze nu aanlopen om van lokaal te wisselen of om naar huis te gaan. Snel liep hij door naar het fietsenhok toen hij geschreeuw hoorde. Buiten het hok gooiden vier jongens een tas hoog door de lucht naar elkaar over. Arnold haalde zijn fiets van het slot. Hij keek nog een keer en zag toen Anita tussen de jongens staan. Arnold kreeg een rood waas voor zijn ogen. Hij smeet zijn fiets van zich af en was binnen een paar tellen buiten.
De eerste draaide hij zijn arm op de rug en smeet hem toen van zich af. De tweede kreeg een stoot in zijn maag. Hij sloeg dubbel en Arnold schopte hem in zijn gezicht. Bloed spoot uit zijn neus op de grond. De derde keek verbijsterd toe voordat het tot hem doordrong dat hij het beste kon maken dat hij wegkwam. Arnold was hem te vlug af. Bij het hek haalde hij hem in en ramde zijn gezicht tegen het ijzer van het fietsenhok. Nog één keer tot dat hij door zijn knieën zakte.
Zwaar ademend raapte hij de tas op en gaf die aan Anita.' Ik haat die klootzakken.'
Anita pinkte een traan weg uit haar ooghoek.' Dat heeft nog nooit iemand voor me gedaan.'
Arnold haalde zijn schouders op.' Wil je mee naar mijn huis.' vroeg Anita.' Mijn ouders zijn naar hun werk.' we hebben het rijk alleen.'

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 41 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5512
wilfredbreda schreef:

Buiten het hok gooiden vier jongens een tas hoog door de lucht naar elkaar over. [...]

De eerste draaide hij zijn arm op de rug en smeet hem toen van zich af.
De tweede kreeg een stoot in zijn maag.
De derde keek verbijsterd toe voordat het tot hem doordrong dat hij het beste kon maken dat hij wegkwam.

En de vierde?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 41 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5512
wilfredbreda schreef:

In de gang opende hij het luik voor de kelder . Maria stond achter hem, keek hem argwanend aan.'Als dat voor school is, waarom zet je het dan in de kelder.'
Arnold zuchtte geïrriteerd en vroeg zich af hoe het kon dat zijn vader het nog zestien jaar had uitgehouden met zijn moeder.'Ik heb nu geen ruimte in mijn kamer,'zei hij kortaf.' Zolang staat het best hier.'
Maria liep terug .'Als je maar weet dat ik geen pakket service ben. Volgende keer zorg je maar dat je thuis bent als er iets komt.'

Er komt een moment dat je je als schrijver gaat inzetten - de interpunctie - perfect te willen beheersen. Alleen al dát willen, zorgt voor ...

In de gang opende hij het luik voor de kelder. Maria stond achter hem, keek hem argwanend aan.
'Als dat voor school is, waarom zet je het dan in de kelder.'
Arnold zuchtte geïrriteerd en vroeg zich af hoe het kon dat zijn vader het nog zestien jaar had uitgehouden met zijn moeder.
'Ik heb nu geen ruimte in mijn kamer,' zei hij kortaf. 'Zolang staat het best hier.'
Maria liep terug. 'Als je maar weet dat ik geen pakketservice ben. Volgende keer zorg je maar dat je thuis bent als er iets komt.'

wilfredbreda schreef:

Zwaar ademend raapte hij de tas op en gaf die aan Anita.' Ik haat die klootzakken.'
Anita pinkte een traan weg uit haar ooghoek.' Dat heeft nog nooit iemand voor me gedaan.'
Arnold haalde zijn schouders op.' Wil je mee naar mijn huis.' vroeg Anita.' Mijn ouders zijn naar hun werk.' we hebben het rijk alleen.'

Zwaar ademend raapte hij de tas op en gaf die aan Anita. 'Ik haat die klootzakken.'
Anita pinkte een traan weg uit haar ooghoek. 'Dat heeft nog nooit iemand voor me gedaan.'
Arnold haalde zijn schouders op. 'Wil je mee naar mijn huis,' vroeg Anita. 'Mijn ouders zijn naar hun werk. We hebben het rijk alleen.'

wilfredbreda schreef:

Het moet goed zijn, dus alle commentaar is welkom.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

anoniem76
Laatst aanwezig: 17 weken 4 dagen geleden
Sinds: 25 Jul 2010
Berichten: 160

Bedankt dat je de moeite hebt genomen het te lezen. Hier en daar moet het inderdaad worden
herschreven en bijgewerkt. Wat betreft de vierde persoon. Wat daarmee gebeurt laat ik
aan je eigen ongebreidelde fantasie over.
Als je mij een plezier wilt doen, laat ook even weten of het vlot wegleest en of
je nieuwsgierig bent hoe het afloopt.
Anders moet ik dat ook veranderen.

alvast bedankt voor je moeite, Yrret

'leeghoofd'
Laatst aanwezig: 3 weken 2 dagen geleden
Sinds: 14 Nov 2016
Berichten: 328

wilfred,

als Arnold dingen in de kelder doet die het daglicht niet mogen zien, heeft hij vast een duivels plannetje. Een pakket met online besteld materiaal kan van alles zijn. Ik las je eerste fragment, hij lijkt me een kerel die op school gepest wordt, ik raad een zelf in elkaar te knutselen bom of een of ander wapen. Tijd voor een wraakactie.

Ik weet niet goed hoe dit aan te pakken.
Er lijken me zaken in te staan die niet hoeven vermeld te worden, woorden zowel als zinnen.
Hij zuchtte geïrriteerd bijvoorbeeld, als het vervolg alles duidelijk maakt (zijn vader heeft het zo lang uitgehouden)
Arnold hoorde het, als zijn moeder zegt dat ze geen pakketservice is. Schrap het Arnold hoorde het gedeelte. Vergelijk als je begint met: Een gevoel van woede overspoelde Arnold. Wat zat ze te zeiken.
Maar zijn vader woonde in een flatje waar de kans om zijn plannen uit te voeren minimaal was. Is een zin die niet van toepassing is en kan geschrapt worden.
Eenmaal het licht in de kelder brandt, komen sommige zinnen traag op dreef. Die om de doos heen was geplakt is ook iets overbodigs. Arnold werkt met een cuttermesje, we weten hoe hij te werk gaat.
De plotse gedachte aan de politie komt als een verrassing. Dan vraag ik me af, waarom zou de politie hem nu bezoeken, maar toen bij de bestelling niet?

Als Maria dat zag ging ze zich zeker afvragen of hij iets had te verbergen. Nu vroeg ze het zich af, maar verder ging haar nieuwsgierigheid niet. Een kille hand sloot zich om zijn hart toen hij zich realiseerde dat hij drastische stappen moest nemen als ze ooit zag wat hij aan het doen was. Ze was misschien dom, maar ze was niet gek.

Nu leg je uit. Het zich eventueel gaan afvragen in de eerste zin, terwijl het afvragen in tweede zin voor hem geen vermoeden meer is, maar een zekerheid. Je kan hier inperken.

Gistermiddag kon hij niet afmaken wat hij begonnen was. Die ochtend toen hij naar school fietste had hij zich voorgenomen het vandaag af te maken.

Als je zou beginnen met tweede zin en eindigen met de eerste (om twee maal afmaken te vermijden): Die ochtend toen hij naar school fietste, had hij zich voorgenomen vandaag af te werken waar hij gister aan begonnen was.

Bij het gevecht met de jongens, hoe snel het ook gaat. Kijken de jongens toe hoe hij met nummer één bezig is, of springen ze langs achter op zijn rug?

Het zou nog iets vlotter kunnen gemaakt worden, waardoor het me zeker meer zou weten te boeien.

Neem ook niet alles van me aan. Mijn activiteiten zijn hier beperkt, maar ik lees wel veel stukjes en reacties.

It's not that I'm afraid to die, I just don't want to be there when it happens. (W. Allen)

janpmeijers
Laatst aanwezig: 3 uren 40 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5627

wilfredbreda,
'Ben je nu een beetje nieuwsgierig naar wat Arnold van plan is ?'
Niet echt, een vuurwerkbom of zo. Het stukje met Anita spreekt me meer aan.
'Leest het een beetje vlot weg, of boeit het niet'
De uitvoerig is slordig, zie ook de opmerking van Yrret, dat leidt af. Let op spelling en interpunctie. Al is het behang nog zo mooi en luxe uitgevoerd als het slordig tegen de muur zit, zie je alleen die slordigheden.

Citaat:

Arnold wist dat als hij dit vier maanden later had besteld hij de politie aan de deur had gekregen.

Arnold heeft kennis van de toekomst? of bedoel je er iets anders mee.
Blijf op je tijden letten. Hier staat een compact overzicht vd tijden - let ook op de opmerking over de echte tijden:
https://onzetaal.nl/taaladvies/werkwoordstijden

succes.

www.janpmeijers.nl
Nieuwe roman: Ladders van schuim. klik hier

anoniem76
Laatst aanwezig: 17 weken 4 dagen geleden
Sinds: 25 Jul 2010
Berichten: 160

Nogmaals bedankt voor al jullie reacties. Bij alles wat ik in stuur leer ik dankzij
jullie weer wat bij. Je gaat leren om anders naar je zinnen te kijken en krijgt meer overzicht.
Wat betreft de kennis van de toekomst die JP bedoelt. Tegen het eind van het jaar is de
politie extra scherp op dit soort bestellingen. Bestel je het echter eind van de zomer, is er
geen haan die er naar kraait.
En tot slot iets over de vuurwerkbom. Het einde zal heftiger zijn...
Ik denk dat ik ook probeer te veel uit te leggen. Moet minder

Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 578

vorige keer politie aan de deur, een gepest scahrminkelig knaapje, gescheiden ouders, nog thuis bij moeder wonend, een aanloop naar nieuwjaar, en een klapper in de titel ... het zal niet meevallen om na zo'n aanloop nog voor een klapper te zorgen die niet teleurstelt. Tenzij je zorgt voor een werkelijke verrassing. Ik hoop daarom dat Arnold op 1 januari 2018 zijn moeder een kopje thee op bed brengt en belooft altijd bij haar te blijven, elke dag de vuilnisbak buiten te zetten en nooit meer naar loslopende meisjes te kijken.

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 41 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5512
wilfredbreda schreef:

Als je mij een plezier wilt doen, laat ook even weten of het vlot wegleest en of
je nieuwsgierig bent hoe het afloopt.

Het leest niet vlot. Het leest onnodig traag. Een doos en een tekening kan mij niet nieuwsgierig maken.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

anoniem76
Laatst aanwezig: 17 weken 4 dagen geleden
Sinds: 25 Jul 2010
Berichten: 160

Bedankt dat je de moeite hebt genomen. Af en toe moet je in een verhaal toch iets
gas terug nemen, omdat de spannende scenes elkaar anders te snel opvolgen.
De boog kan niet altijd gespannen staan. Op die momenten deelt de lezer de overpeinzingen
van de HP. Het is ook een manco van het proefschrijven dat je vast zit aan een max.
Als je het verhaal in een adem kan uitlezen kijk je er heel anders tegenaan.

Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE