Start » Proeflezen » [kort verhaal] De goede kant III

[kort verhaal] De goede kant III

Door: Branx
Op: 13 juni 2019

Beste lezers, hier is het derde en laatste deel van mijn kortverhaal. Feedback is zeer welkom. Boeide het verhaal je? Wat vind je van de personages? Klopt de continuïteit? Vind je het realistisch? Wat vind je van het woordgebruik? Heb je nog tips voor me?

Dit deel is nog niet aangepast aan de feedback die ik al heb ontvangen, de feedback neem ik liever ter harte bij mijn volgende kortverhaal.
Hier zijn ook nog de links van de twee vorige delen. Lees ze zeker ook voor het volledige verhaal!
https://schrijvenonline.org/proeflezen/kort-verhaa...

https://schrijvenonline.org/proeflezen/kort-verhaa...
Alvast bedankt en veel plezier!

Fragment: 

De afrekening III

De zon kwam op wanneer Gris eindelijk een weg bereikte. Een paar uur had hij doelloos rondgelopen in de bossen zonder een wegwijzer tegen te komen. Hij had de zilverlingen van de rebellen meegenomen en wat eten dat als voedsel kon dienen voor de baby. De ochtend duurde lang en was koud.
De middag was daar eindelijk en met de middag kwam er een verassing mee. Een wegwijzer stond aan een kruising van de weg. Met een glimlach naderde hij de kruising, maar zijn glimlach werd al historie wanneer hij twee mannen zag schermutselen. Als hij wat beter keek kon hij de twee figuren identificeren. Het was de knecht en de gevluchte rebel.
Dit was Gris’ kans om zich veilig te stellen. Met een mes sneed hij het doek los en legde hij het kind in de berm van de weg. Stil trok hij zijn zwaard en probeerde hij geruisloos naar de plek van het conflict te bewegen. Het was al snel duidelijk wie de schermutseling had gewonnen. De soldaat had de knecht met de knop tegen de grond geslagen.
Gris viel uit. De soldaat pareerde zijn aanval snel. Geschrokken ging hij in houding staan, maar Gris was sneller. Hij doorboorde de soldaat net onder zijn middenrif. De rebel ging door de knieën met zijn handen op de wond. Dan hakte Gris kundig zijn hoofd af.
De knecht lag nog op de grond. Gris aarzelde even maar plantte dan zijn zwaard in de borst van de knecht.
Hij kon niet riskeren dat iemand in Melkborn zijn gezicht kende. Niet nadat hij de soldaten had afgeslacht. Hij vond het niet leuk maar hij vond het noodzakelijk. Noodzakelijk voor de baby en voor de toekomst dat hij voor het kind wilde scheppen.
Hij nam het kind terug mee en stelde het gerust. “De enige goede kant is onze kant,” fluisterde hij.
Hij trok weg uit het Noorden, weg uit Melkborn. Op naar het zuiden.

Reacties

L.P.
Laatst aanwezig: 2 uren 34 min geleden
Sinds: 10 Apr 2019
Berichten: 60

Wat mij het eerste opviel, was dat je jezelf vaak herhaalt.

Branx schreef:

De middag was daar eindelijk en met de middag kwam er een verassing mee. Een wegwijzer stond aan een kruising van de weg. Met een glimlach naderde hij de kruising, maar zijn glimlach werd al historie wanneer hij twee mannen zag schermutselen

--> 2x snel na elkaar "middag", "kruising" en "glimlach". Probeer meer met verwijswoorden te werken. Lezers snappen dat wel.
--> "De middag was daar eindelijk en bracht een verrassing met zich mee." (+ verrassing met 2x r)
--> vervang de 2de "kruising" misschien door "splitsing"? Of herschrijf: "Toen de wegwijzer op de volgende kruising zag, begon hij de glimlachen. Aan zijn geluk kwam al snel een einde toen hij 2 mannen zag schermutselen."
Dit zijn zeker geen ideale herschrijvingen, het is maar om je een idee te geven van hoe je door synoniemen te gebruiken of te herschrijven herhaling kan vermijden.

Branx schreef:

De knecht lag nog op de grond. Gris aarzelde even maar plantte dan zijn zwaard in de borst van de knecht

--> ook hier 2x snel na elkaar "knecht".
--> "... plantte dan zijn zwaard in zijn borst." Het is duidelijk dat die 1ste zijn op Gris slaat en en die 2d op de knecht.

Verder vind ik het verhaal wel tof, maar er mist nog iets. Ik vind de beweegredenen van de personages niet altijd duidelijk, waardoor het moeilijk is om me als lezer in te leven in het verhaal. Ik kan Gris soms moeilijk peilen.

Ik vind je idee/concept wel leuk. Voor een kortverhaal is een kort plot niet altijd makkelijk te bedenken (vind ik persoonlijk).

Ook actief op: Sweek (L.P., @elpee) en Wattpad (L.P., @LP_elpee)

Branx
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2019
Berichten: 54

Beste L.P.
Ik zal je feedback goed gebruiken. Ik probeer inderdaad ook te oefenen om goede personages te maken en ze consistent te maken. Bedankt voor je feedback!

Ik ben een beginnend schrijver en probeer zo goed mogelijk te worden met alle kritiek en feedback die ik krijg. Check dus zeker mijn werken en vertel maar wat je ervan vond.

fantasybyJuul
Laatst aanwezig: 3 dagen 1 uur geleden
Sinds: 8 Jul 2019
Berichten: 14

De middag was daar eindelijk en met de middag kwam er een verassing mee. Een wegwijzer stond aan een kruising van de weg. Met een glimlach naderde hij de kruising, maar zijn glimlach werd al historie wanneer hij twee mannen zag schermutselen.

---

True. Je gebruikt te veel hetzelfde woord snel achter elkaar. Hier krijgt de lezer verwarring door.

---
Stil trok hij zijn zwaard en probeerde hij geruisloos naar de plek van het conflict te bewegen. Het was al snel duidelijk wie de schermutseling had gewonnen. De soldaat had de knecht met de knop tegen de grond geslagen.
---

Ook een puntje: als iemand je voorgaande stukken niet leest, is het best lastig om dit stukje te begrijpen. Hierboven staat namelijk opeens "de soldaat" terwijl je daarvoor het alleen had over een rebel en de knecht. (als je de verhalen achter elkaar zet is het waarschijnlijk al stukken beter, dit is gewoon even een dingetje wat je ook kan gebruiken voor andere verhalen. Sommige lezers weten na een paar hoofdstukken soms nog niet wie wie is en het is dan fijn om dat nog een keer aan te duiden)

Branx
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2019
Berichten: 54

@fantasybyJuul
Veel dank voor je feedback!

Ik ben een beginnend schrijver en probeer zo goed mogelijk te worden met alle kritiek en feedback die ik krijg. Check dus zeker mijn werken en vertel maar wat je ervan vond.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!