Start » Proeflezen » [kort verhaal] dagboek van een dwerg

[kort verhaal] dagboek van een dwerg

Door: Warrior37
Op: 23 augustus 2017

Beste proeflezer,

dit is mijn eerste keer op deze site, mijn eerste keer dat ik een stuk heb geschreven en de eerste keer dat ik een stuk voor proeflezen aangemeld heb. In alles een groentje dus...:-)

Het stuk is een stuk uit een dagboek van de dwerg Thulmek Dalnar.. Ik lees graag science fiction en fantasy, dus ben ik ook begonnen in het fantasy genre te schrijven.

Aangezien het mijn eerste stuk is, wil ik graag weten of het prettig leest, of er in het algemeen nog wat mist of niet goed is en of je als lezer enigszins geboeid het stuk gelezen hebt. Vooropgesteld dat je überhaupt van fantasy houdt natuurlijk...;-)

Ik ben benieuwd. Alle opmerkingen en kritiek zijn welkom! Zolang het maar opbouwende kritiek is...;-)

Alvast bedankt!

Fragment: 

Jaar 52, 20ste omwenteling van het 2e tijdperk

Alles heb ik afgezocht. Elke bibliotheek heb ik doorgespit. Ik ben in Dhamgon begonnen, maar niks gevonden. Ik ben naar Vamgrim gereisd. Elk boek over de oude kronieken bladzijde voor bladzijde doorgenomen, maar er stond niks over vermeld. Ik heb al zoveel bibliotheken van binnen gezien. Tot slot gisteren de grootste bibliotheek van ons koninkrijk geprobeerd, de toren van Ban Falduhr. Het koste me een godsvermogen en heel wat overredingskracht om daar binnen te komen. En wat heeft het me uiteindelijk opgeleverd? Niks!

Ik heb er alle boeken op nageslagen, zelfs tot aan Bandir de Eerste aan toe, maar geen enkel boek vermeldt ook maar iets van wat er bij deze generatie van dwergen gebeurd is. Elke generatie wordt er 1 dwerg geboren met de slapende kracht om magie aan te wenden. 1 dwerg. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd gaan. Zo staat het in de kronieken geschreven.

Toen ik, Thulmek Dalnar, geboren werd was het meteen duidelijk dat ik de uitverkorene was voor deze generatie. De lichtgele huid en de brandwonden op mijn rug, buik en benen verraadde meteen al dat ik voorbestemd was om een Fenix Bezweerder te worden. Groot was de verbazing toen men erachter kwam dat mijn moeder nog een kind droeg. Tweelingen waren zeer uitzonderlijk binnen ons koninkrijk. Nog groter was echter de verbazing, of eigenlijk onrust, toen bleek dat ook dit kind duidelijk voorbestemd was om een Bezweerder te worden. Mijn broer, Gulrigg Dalnar, had een grijs, zwarte huidskleur en gitzwarte ogen. Hoogstwaarschijnlijk een Steen Bezweerder. Gulgrigg had ook magie in zich. Zoveel was wel duidelijk.

De onrust was groot na de geboorte van mijzelf en mijn broer. Wat had dit te betekenen? Was dit een goed teken of juist een slecht teken? Niemand wist er raad mee. De dwergenraad kwam bijeen. Iets wat alleen bij hoge uitzondering gebeurt. Na dagenlang overleg was uiteindelijk besloten dat Gulrigg en ik mochten opgroeien in ons dorp Dhamgon. We werden echter wel onder streng toezicht gehouden. Elke 10 omwentelingen werd er rapport opgemaakt over ons doen en laten aan de dwergenraad.

Gulrigg en ik hadden verder een prima jeugd. De magie die in ons sluimerde komt pas tot volle wasdom rond het 80ste levensjaar. We probeerden zoveel mogelijk mee te doen met onze leeftijdsgenoten, maar vanwege onze lotsbestemming kregen we in bepaalde zaken wel een voorkeursbehandeling. Speciale training buiten schooltijd, aangepaste lessen en mentors die ons zouden voorbereiden op de taak van een Bezweerder.

Prcies op ons 80ste levensjaar ontwaakte de magie in ons beiden. Op onze verjaardag voelde we allebei de ruwe kracht van de magie in ons roeren. Toch was er 1 verschil: daar waar mijn element duidelijk was, het vuur spoot bijna tot aan het dak, bleef het bij Gulrigg veel rustiger. Iedereen verwachtte dat zijn huid in keihard, maar buigzaam steen zou veranderen, zoals bij elke Steen Bezweerder. Maar dat gebeurde niet. Eigenlijk gebeurde er niets, terwijl Gulrigg me vertelde dat hij wel degelijk de magie voelde.

Gulrigg en ik gingen door met onze training. Nu dat de magie ontwaakt was veranderde de training van theoretische kennis naar praktische toepassing. We oefenden met ons element. Het ging mij goed af, maar Gulrigg bleef achter. De leermeesters wisten niet goed in welk element Gulrigg getraind moest worden en daarom probeerde ze elk element dat ze kende. Steen ging hem nog het beste af en daarom bleef men hem daarin trainen.

Uiteindelijk kwam de dag dat we allebei klaar waren met onze training. Ik werd officieel erkend als Fenix Bezweerder en mijn broer als Steen Bezweerder. Met name in de verdediging van ons rijk worden Bezweerders veel ingezet. Zo ook wij. Onze diensten worden door het hele koninkrijk gevraagd en we zijn veel op reis. Dat is de taak van elke Bezweerder en dus ook die van ons.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 41 min 33 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5242

Warrior37

welkom hier,

Citaat:

Het stuk is een stuk uit een dagboek

Het kenmerk van een dagboek is het dagelijks verloop. Meestal heel traag qua tijdsverloop geschreven. In dit fragment vertelt Thulmek zijn levensverhaal in 1 keer achter elkaar. Meer kan ik er nu niet van maken.

Tip: werk het uit in scenes.

Citaat:

Ik ben in Dhamgon begonnen

Beschrijf hoe Thulmek aankomt in Dhamgon, hoe ziet het er daar uit? Wat voor gebouwen staan er, hoe zijn de straten aangelegd, extra breed voor strijdwagens misschien? Is er een markt waar brutale Dhamgonische kooplui Thulmek bedorven fruit proberen aan te smeren? enz. En hoe kwam hij in de bibliotheek? Moest hij eerst een contract tekenen, iemand omkopen?

Citaat:

Ik ben naar Vamgrim gereisd.

hetzelfde, maar dan anders.wink

Maak er wat van, succes.

Warrior37
Laatst aanwezig: 7 weken 7 uren geleden
Sinds: 23 Aug 2017
Berichten: 4

Bedankt voor je reactie, de tip en de voorbeelden!

Ik begrijp wat je bedoelt. Ik ga daar eens mee verder. De scène in Dhamgon verder uitwerken.

Thnx!

Hanek
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 674

Hallo!

Ik heb het met veel plezier gelezen terwijl ik meestal geen fantasy lees. Het idee van een tweeling vind ik erg leuk. Voor een eerste stuk vind ik het erg goed. Ik zou zeggen veel blijven schrijven.

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

Warrior37
Laatst aanwezig: 7 weken 7 uren geleden
Sinds: 23 Aug 2017
Berichten: 4

Bedankt voor je compliment Hanneke! Dit geeft me zeker de motivatie om ermee verder te gaan. Momenteel bezig met een aantal boeken te lezen over 'schrijven'. Een goede basis leggen en beginnen met een aantal korte verhalen. Wie weet een boek in de toekomst...;-)

Schrijven Magazine

Heel veel schrijftips natuurlijk! Maar wat nog meer?

Lees het hier!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!