Start » Proeflezen » [kort verhaal] 8 maart vrouwendag (deel 2)

[kort verhaal] 8 maart vrouwendag (deel 2)

Door: Ferdy
Op: 2 december 2017

L.S.

dank voor uw aandacht. Evenals op deel een van de korte verhaal wil ik graag weten of de satrire overkomt, Verder zijn uw aandachtspunten welkom.

Fragment: 

Elena vond Nadezhas’s lichaam in het dode licht van de TV. Uit protest of uit sympathie liep het meisje naar het hoofplein van het dorp. ‘Wat mooi’ opperde een voorbijganger stomzinnig. Elena wist niet of de man op haar achterwerk doelde of het over de wit papieren roos had die ze voor het groezelige standbeeld van een bronsen ruiter neerlegde, maar dit deerde haar niet. Op het moment dat ze een stap terugdeed, liepen twee winkelmeisjes met hun witte nepbloemen naar voren. ‘Op deze 8 maart geven wij een bloem aan het dorp.’

In stad en land legden vrouwen een witte roos van papier op het centrale plein. Elk bezaaid plein leek op een winterweide. Overal lagen papieren bloemen, overal bleven vrouwen weg van hun werk. Uit protest voor betere chocolade lag het hele land die dag plat. ‘Och, niets bijzonders,’ zeiden kettingrokende rioleringwerkers tegen elkaar, ‘vandaag is het vrouwendag – geen probleem!’ Maar ook de volgende dag ging het kantoor van de notaris niet open, bleken de bureau’s van de gemeentebeambten onbezet en bleven de leraressen van de bijzondere Engelse school weg. In een voor bijna lege lerarenkamer opperde een van de mannelijke collega’s: ‘Gekke vrouwen, da’s zeker de periode van de maand.’ Dat er iets niet pluis was werd het mannelijk volksdeel op de derde dag duidelijk, toen de vrouwen hun choclade-eis kracht bijzetten: ‘Geen seks!’

De TV vertoonde van dit vrouwenprotest niets, maar diep in haar hart wist elke vrouw goed hoe de vork in de steel zat. Het was nu of nooit; ze moesten doorstaken. Naast de landelijke spoorwegen, de openbare scholen en ziekenhuizen en het enige bankfiliaal in het dorp lag ook de rest van de nationale economie maandenlang stil; de gevolgen waren overal goed merkbaar.

Geen secretaresse, geen schoon toilet, geen opgeruimd bureau, het was een beestenbende in de ambtswoning. Meneer de president kon de werkdruk niet langer aan - de bewakers waren ervan overtuigd dat zijn slechte humeur door het thuisfront kwam. In een krampachtige beweging veegde de president een stapel dossiers van het bureau. Onder de stapel trof hij een kleine, bruine envelop. Iets node hem, hij scheurde de brief open en las hardop: ‘… een chocolaatje loopt u straks de neus uit.’

Reacties

Abeltje
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 3 Dec 2016
Berichten: 61

Ferdy,

Je eindigt je verhaal met,

Citaat;' ‘… een chocolaatje loopt u straks de neus uit.’

Ik vindt het einde niet sterk. Ik weet namelijk wel wat de president leest, maar ik weet niet wat hij er van vindt. Je schrijft een grappig verhaal, maar ik mis in de laatste zin de clou die het hele verhaal zijn context geeft.

In deel een Schrijf je dat Nadezha een brief schrijft aan de president. Daar heb je de mogelijkheid om een reactie van de president te beschrijven, B.V. 'Zolang het product de nationale orde niet in het geding brengt, zie ik geen noodzaak om aan uw verzoek te voldoen' Als de president dit in de laatste zin terug leest, dan kan ik me voorstellen dat hij zich achter de oren krabt. Het is geen super voorbeeld, ik probeer alleen uit te leggen hoe ik het bedoel.

Schrijven leer je door het te doen. Heb gerust wat zelfvertrouwen,
de ark is tenslotte gebouwd door amateurs, en de Titanic door professionals.

Ferdy
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Hi Abeltje,

ja, ik ben het met je (voorbeeld) eens. Een dergelijke reactie van de president borgt de clou van het verhaal.

Cheers!

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!