Start » Proeflezen » [kinderverhaal] Een mand vol wasgoed

[kinderverhaal] Een mand vol wasgoed

Door: Joost Beersma
Op: 5 september 2012

Dit is het tweede verhaal uit de bundel 'Halfje Wit Halfje Bruin' die 40 verhalen bevat. Het idee voor het boek is ontstaan toen op een gegeven moment de Jip & Janneke verhaaltjes op waren en onze twee dochters bleven vragen om meer. Dus begon ik ze zelf te schrijven, maar dan met twee jongetjes en in een meer eigentijdse setting. Als hoofdpersonen koos ik voor onze twee neefjes, de tweeling Ivo en Leon, die dan ook echt bestaan. De verhaaltjes zijn enkele keren opgestuurd naar schrijfster Lydia Rood, die ze heeft doorgenomen en verbeteringen heeft voorgesteld. Uiteindelijk heb ik ze verzonden naar Boekscout en die heeft besloten ze te publiceren.

Wat ik van de lezers zou willen weten wat ze er van vinden en of ze van mening zijn dat sfeer en taalgebruik goed aansluiten bij de doelgroepen, te weten (groot)ouders en peuters.

Fragment: 

Een mand vol wasgoed

In de vakantie doen mama en Laura op maandag de was. De vuile kleren gaan dan, huppekee, zo de wasmachine in. De schone kleren gaan in een mand. Mama haalt er een grote stapel uit en brengt deze naar boven. Daar gaat ze strijken en vouwen. Laura mag haar helpen. Dat kan ze goed, want ze is al zeven jaar.
Ivo en Leon blijven beneden om te spelen. Ivo loopt naar de mand met de schone was. Er zit nog veel in. Hij houdt zijn neus boven de mand en ruikt. ‘Mmm. Dat ruikt lekker,’ zegt hij. ‘Doe ook maar.’
Leon gaat ook ruiken. ‘Lekker,’ zegt hij en knikt.
Ivo pakt de mand en keert hem om. Bom. Alle kleren vallen op de grond.
‘Mag dat wel?’ vraagt Leon.
‘Jawel,’ zegt Ivo. Hij gaat zoeken in de stapel kleren.
‘O,’ zegt Leon. ‘Dan is het goed.’
‘Kom,’ zegt Ivo. ´Ik was een tijger en jij was een slang.´ Hij pakt een paar kleren en geeft een T-shirt aan Leon. Dan sluipt hij naar de huiskamer. Als een echte tijger.
Leon trekt het T-shirt verkeerd over zijn hoofd. Hij gaat liggen en kijkt door een mouw. Nu is hij een slang. ‘Sssjjj,’ doet de slang en kruipt door de keuken. Hij pakt een handdoek in zijn bek. De handdoek duwt hij in een hoekje van de keuken. Dan kruipt hij eronder en gaat liggen wachten. Tot er iets komt om op te eten.
Mama en Laura zijn klaar en komen beneden. Dan ziet mama het.
‘Mijn schone was!’ roept mama. Ze slaat haar hand voor haar mond. Laura is ook geschrokken.
Leon kijkt op. De handdoek valt van zijn hoofd. ‘Hallo, mama,’ zegt hij. ‘Ik was een slang en Ivo was een…’
‘Mijn was!’ roept mama nog een keer. ‘Mijn schone was!’
Mama kijkt niet blij, denkt Leon. Zelfs een beetje boos. Hij kruipt maar weer terug onder de handdoek.
‘Grrr,’ klinkt het opeens. ‘Grrr. Grrrom.’ Daar komt Ivo de keuken instappen. Hij tilt zijn handen en voeten hoog op alsof hij door nat gras loopt. Op zijn hoofd zit een muts van Laura. Achter uit zijn broek steekt een lange sjaal als staart. En aan zijn handen en voeten heeft hij wit met zwarte sokken van papa. Als een trotse tijger stampt hij rond.
Laura vindt het allemaal maar stom. Ze kijkt Ivo en Leon boos aan.
Mama wil ook boos blijven kijken, maar moet dan toch lachen. ‘Jongens, jongens,’ zegt ze hoofdschuddend. ‘Wat hebben jullie toch gedaan? Al mijn schone was ligt op de vloer.’
Mama en Laura gaan opruimen. Ze doen alle spulletjes terug in de wasmand.
Ivo en Leon kijken toe. Heel sip.
Mama kijkt op. ‘Uit mijn keuken nu. En rap. Stelletje apen.’
Leon schudt zijn hoofd. ‘Nee, mama. Geen apen. Want ik was een slang en Ivo…’
‘Vort! Heel erg rap!’ roept mama. Ze pakt een bolletje sokken en doet net alsof ze gaat gooien. En dan gaan Ivo en Leon maar snel ergens anders spelen.

Reacties

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 36 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Ik vind het verhaaltje heel mooi gevonden. De heel gewone dingen in het huishouden, dingen die door peuters wel gekend zijn. Misschien ligt het aan mij, maar ik hoor in het verhaal een vooral Nederlands taalgebruik, dingen die op een bepaalde manier worden verwoord die in Vlaanderen niet zo worden verwoord. Wanneer je ook in België wil kunnen verkopen zou ik dat lichtjes aanpassen. Hier wordt Jip en Janneke ook gelezen en voorgelzen, maar het typische Nederlandse woordgebruik wordt meestal omgezet naar woordgebruik dat de Vlaamse kinderen ook kennen. Het is maar een bedenking die ik mij maak omdat ik het ook ondervonden heb met mijn eigen kinderen. De inhoud is zeker goed voor de beoogde leeftijd.

Joost Beersma
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 1 Sep 2012
Berichten: 20

Hallo Victoria,

Ook hier dank voor je opmerkingen. Ik heb destijds heel veel voorvallen van mijn neefjes verzameld plus diverse andere jeugdherinneringen gebruikt. Vlaamse kinderen zullen zich ongetwijfeld in dit soort universele voorvallen herkennen. Neemt niet weg dat het over de grens in het zuiden net even anders moet worden verwoord. Ik kan mij nu al verheugen op het taalgebruik als het boekje in Vlaanderen zou uitkomen.

Groet,

Joost

Je schrijft om gelezen te worden. En als je gelezen wordt, dan maakt de lezer aan de hand van jouw woorden een film in zijn/haar hoofd. Dat vind ik mooi. smile

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 36 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Graag gedaan :-)

evelinevb
Laatst aanwezig: 3 jaren 10 weken geleden
Sinds: 10 Dec 2006
Berichten: 19

Ik vind het een fout verhaaltje, omdat de rommel van de jongetjes door Laura wordt opgeruimd. Ze krijgen niet eens straf, sterker nog, mama glimlacht! Dat worden vervelende jongetjes! Jip en Janneke leefden in de vorige eeuw, dat is een stukje historie. Daar hoort een schillenboer bij, een ijsje voor een cent en een moeder die limonade schenkt. In 2012 moeten moeders werken en tijgers en slangen hun rommel zelf opruimen.

Ik zou het verhaal mooier vinden als de jongetjes probeerden te helpen met was opvouwen (zij vinden zichzelf immers groot genoeg, maar de lezer weet wel beter) en in de problemen komen doordat de was zich als een tijger of slang gedraagt en zij meegaan in dat spel.

succes!

Fleur Drakenrots
Laatst aanwezig: 46 weken 1 dag geleden
Sinds: 14 Jun 2012
Berichten: 550

Ik sluit me aan bij de mening van evelinevb, dat het verhaal mooier zou worden wanneer je het in een meer hedendaagse setting zou plaatsen. Het lijkt mij dat het de peuters van nu dan ook meer aanspreekt, immers de situaties worden dan meer herkenbaar.

Om na Jip & Janneke een soortgelijke reeks te willen schrijven is best wel gewaagd. Ik ben dan ook van mening dat je de 'eigentijdse setting' waar je over spreekt in de inleiding, best wel wat duidelijker naar voren mag laten komen.

Daarbij kun je denken aan avonturen die de kinderen beleven bij de kinderopvang of samen met een oppas. Opa en oma spelen bij de opvang van de kinderen misschien wel een grote rol. Maar misschien komt dat in de overige verhaaltjes wel beter naar voren.

Het taalgebruik past wel goed bij de doelgroep.

Veel succes met je boek. smile

Joost Beersma
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 1 Sep 2012
Berichten: 20

@ Fleur Drakenrots:

De twee geplaatste verhaaltjes zijn nummer 1 en 2 in de uiteindelijke volgorde. Verderop in het boek komen inderdaad ook 'modernere' zaken aan de orde. Voor de rest dank voor je opmerkingen. smile

Je schrijft om gelezen te worden. En als je gelezen wordt, dan maakt de lezer aan de hand van jouw woorden een film in zijn/haar hoofd. Dat vind ik mooi. smile

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Verkrijgbaar vanaf 2 augustus.

MELD JE AAN