Start » Proeflezen » [kinderverhaal] De avonturen van Ben Beer in jassen die niet passen (deel1)

[kinderverhaal] De avonturen van Ben Beer in jassen die niet passen (deel1)

Door: pepizee
Op: 11 maart 2017

Is het verhaal origineel? Is het leuk en interessant? Min of meer geloofwaardig, ook al is het pure fantasie (behalve het feit over het duiken van pelikanen)? Zou je het als volwassene ook graag voorlezen, met name
vanwege het feit dat je kinderen soms wel tientallen keren hetzelfde boek/verhaal moet voorlezen?
Ik denk dat het verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar is. Mee eens?

Fragment: 

DE AVONTUREN VAN BEN BEER IN JASSEN DIE NIET PASSEN
GOEIEMORGEN
‘MGWRNHGWFGMNGRR’, klonk het grommend uit het hol.
Toen was het muisstil. Maar even later hoorde je weer: ‘SWGLMNGWLAARGFGRNG’.
Het leek alsof iemand een oude auto probeerde te starten in dat hol. Maar wie probeert er nou een oude auto te starten in een hol? Niemand natuurlijk.

Nee, dit was Ben Beer. Wel met startproblemen, maar dan met zichzelf.
Hij had moeite om wakker te worden na een winterslaap van vijf maanden. En dan is het moeilijk wakker worden hoor. Daar was weer dat schraperige geluid: ‘MGWRAGHFRGHLGMNGHFGRF’.
Vijf maanden lang had hij geen slokje water gedronken. Vijf maanden lang geen drupje honing gehad. Dan krijg je een superdroge keel. En je tong zit als een oude leren lap vastgeplakt in je mond. Als je dan wakker wordt, dan maak je of je wilt of niet, gekke geluiden.
‘GNMWARGHTJONGEJONGEWATHEBIKLANGGESLAPEN’, galmde het opnieuw in het hol, nu een beetje verstaanbaar.

Ben begon te rekken en te strekken en rare bekken te trekken. Je weet wel, zoals grote mensen doen als ze wakker worden. Dat is geen pretje om naar te kijken. Dat doen we dan ook niet. We laten Ben even rustig wakker worden. En vertellen jou ondertussen waarom Ben Beer eigenlijk Ben Beer heet.
Als kleuterbeer stond hij op een dag met een papegaai te praten. Ben heette toen nog geen Ben, maar gewoon alleen Beer. Die papegaai had lang in een ander land gewoond en praatte nu een beetje raar.

‘Zo, jij ben beer?’, vroeg hij. En Beer, beleefd als ie was zei netjes: ‘Ja meneer, ik ben beer’.

Die papegaai bleef dat maar nazeggen, want dat doen papegaaien, die herhalen alles wat ze horen: ’Hij ben beer, ben beer, ben beer!’. Wel honderd keer. En nog veel meer. Hij vloog het bos rond, krijsend: ‘Hij ben beer, ben beer!’. Toen dachten alle dieren dat die papegaai het over ene Ben Beer had. Vanaf die dag noemde iedereen hem Ben Beer.

Goed. En nu werd deze Ben Beer wakker na zijn winterslaap. Wat zou hij eerst doen? Honing zoeken? Een dansje maken? Of een radslag?
Nee, Ben Beer ging eerst douchen. Dat zou jij toch ook doen als je vijf maanden in bed had gelegen? Want dan ruik je echt niet fris meer.
Dan stink je naar beschimmelde spruitjes met poep en mosterd of zo. Of erger. Ben stapte zijn badkamer in, trok zijn jas uit en ... hee... moet je nou eens kijken!

Ben Beer was zonder zijn dikke berenvachtjas een dun dier met een grote berenkop en grote berenklauwen. Hij was alleen maar een grote bolle beer door die dikke vacht, zijn jas zeg maar.
Ben hing zijn goor geurende vachtjas aan een haakje en stapte onder de douche. Hij sopte zijn berenkop in met honingshampoo en daarna zijn dunne berenlijf en gigagrote berenklauwen.
Hij waste zich drie keer en dacht dat hij toen niet meer stonk.
Maar... hij rook nog steeds die smerige spruitjespoepmosterdlucht. Gedversnetsie! Hoe kon dat nou? Nou, dat kon omdat... zijn jas nog stonk! Wat nu te doen?

NAAR DE WASSERETTE.
De frisgewassen, naar honing geurende Ben trok zijn stinkende jas aan en rende naar boswasserette De Schone Zaak, een speciale plek voor het wassen van kleren.

Bij het kraakheldere meer stond een reusachtige, holle eikenboom. Ongeveer een meter boven de grond zat een gat, zo groot als de ronde deur in een wasmachine.
Je gooide je was in het gat en dan kwam het er een half uurtje later schoon en droog weer uit.
Was dit een wonder?
Nou, het was een waswonder. Dit was het werk van wasberen (die heten niet voor niets zo). De broers Walter, Willem en Wouter Wasbeer waren hier een wasserette begonnen. Omdat, zoals Wouter altijd zei: ‘Het is een vies werkje, maar iemand moet het doen, dus zijn wij het maar gaan doen’.

In de holle eikenboom stond onder het gat een mand waar de was in viel. Die pakten WaWiWou -zo noemde iedereen de broers- en renden er berenvlug het meer mee in, deden honingsop bij het wasgoed en zwommen dan zes rondjes in het meer. En maar wapperen en plenzen en spetteren met de was, die zo brandschoon werd.
Daarna spoelden ze het sop uit de was. En tot slot renden ze drie rondjes supersnel met de natte was boven hun hoofd rond het meer en huppakee, een half uurtje later had jij je schone, droge was.
Maar zover was het met de smerige stinkjas van Ben nog niet.
Want er was iemand vóór hem: Pinguïn.

Reacties

pepizee
Laatst aanwezig: 9 weken 1 uur geleden
Sinds: 5 Sep 2009
Berichten: 6

Raar maar noodzakelijk: een reactie van mezelf. Ik zie dat het fragment 'lelijk' en zonder opmaak en illustraties is ingevoerd. Zsm een betere versie.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 14 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4494

‘MGWRNHGWFGMNGRR’, klonk het grommend uit het hol.
Toen was het muisstil. Maar even later hoorde je weer: ‘SWGLMNGWLAARGFGRNG’.

Dit zou ik niet graag voorlezen. Wat moet ik nou voor geluid maken als ik die zie staan?
Beperk je liever tot twee, misschien drie medeklinkers om zo'n klank weer te geven. Of, liever nog, gebruik bestaande onomatopeeën. VROEM, GROM, van dat soort. Dan weet een voorlezer daadwerkelijk wat voor geluid er gemaakt moet worden, en vervolgens is het aan de voorlezer om dat geluid met wat theater uit te spreken.

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!