Start » Proeflezen » [kinderverhaal] Circus

[kinderverhaal] Circus

Door: Arjen Pennist
Op: 1 maart 2017

Dit is een eerste aanzet voor een verhaal. Is de: 'show but don't tell' voldoende? Hoe is de algemene indruk van het verhaaltje?

Fragment: 

Bas was opgewonden. Er komen ook leeuwen, dacht hij. Dat moet heel spannend zijn. Merel zat naast hem en was ook opgewonden, zij wilde graag de beren zien, waar vader haar over had verteld.
‘Kijk! daar op het veld staan de kamelen al klaar om straks op te treden,’ zei vader enthousiast. Bas zag ze ook, maar had nooit geweten dat er kamelen waren met één bult en twee bulten, hij wist het verschil nog niet zo goed.
Vader manoeuvreerde de auto tussen twee geparkeerde auto’s op een grasveld waar het vol stond met auto’s van mensen die ook het circus bezochten. Bas was als eerste uit de auto.
Ze liepen op een pad dat langs een sloot liep waar, een aantal zwanen zwommen. ‘Daar is het circus,’ zei vader. En ze wierpen hun blik naar de indrukwekkende circustent van Boltini met zijn zes staanders en het gestreepte doek. Op elke staander wapperde de Nederlandse vlag.
Bas keek met gespreide ogen naar de kooien op de vrachtwagens waar de leeuwen achter tralies zaten. Ze moesten best wel gevaarlijk zijn, ze zijn zo groot, dacht hij en durfde niet zo goed dichter bij te komen.
Voor de kassa stonden al een aantal mensen te wachten, voor hen een moeder die haar dochter kalmeerde en haar duidelijk maakte dat ze nog even moest wachten tot ze aan de beurt waren.
Moeder zocht in haar tas haastig naar haar portemonnee. ‘Ik kan hem zo gauw niet vinden,’ zei ze paniekerig. ‘Rustig aan schat, je vindt hem wel,’ zei vader geruststellend.
Moeder ging op haar tenen staan om bij de wat hoger gelegen toonbank te komen en legde met met twee handen het gepaste geld neer, de man die als clown gekleed was, schoof de kaartjes naar voren en moeder pakte met moeite de kaartjes van de toonbank. ‘Nu mogen we naar binnen,’ zei Bas enthousiast. ‘Ja!,’ zei vader.

Reacties

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 468

Hoi Arjen,

leuk om je verhaal te lezen. Het leest prettig door en ik zie de hele scene voor me. Misschien dat je in alinea 1 al een beetje kan laten doorschemeren dat ze nog in de auto zit, zonder daar hele zinnen aan te besteden.

Ik had paar kleine opmerkingen mbt tot woordkeuze.
-Bas was opgewonden / merel zat naast hem en was ook opgewonden.
Misschien kan je hier twee andere woorden voor kiezen, of het iets anders beschrijven. Meer binnen de belevingswereld van kinderen.

-manoeuvreerde.
Het woord kan wel, maar misschien is er nog een alternatief wat meer in de tekst past?

- met gespreide ogen.
Dit zal ik vervangen door 'met grote ogen' of iets dergelijks. Met gespreide ogen klinkt niet zo lekker en doet me meer aan een horrorfilm denken.

- Is moeder heel klein of staat de toonbank heel hoog? Dat werd niet helemaal duidelijk.

bestaat de perfecte tekst?
blog over schrijven: www.sopendekool.nl

'leeghoofd'
Laatst aanwezig: 8 uren 48 min geleden
Sinds: 14 Nov 2016
Berichten: 258

Fijn stukje, met een mooi beeld vd tent. Misschien nog iets meer vanuit het kind schrijven? (Kleuren, geuren van een hamburgertent., het gebrul van leeuwen)

Auto's van mensen die ook het circus bezochten.
Dit kan je aantrekkelijker maken. '... waar het vol stond met auto's. Papa's en mama's, oma's en opa's, kinderen die zich stonden te vergapen en de voorstelling was nog niet eens begonnen' Merk je een verschil?

Moeder zocht in haar tas ... ik dacht dat het om de eerdere moeder met dochter ging. Wat Annette schrijft, beschrijf kort de sfeer in de wagen, en dat mama er ook bij is. Nu lijkt het alsof papa alleen op stap is met de kinderen.

It's not that I'm afraid to die, I just don't want to be there when it happens. (W. Allen)

Arjen Pennist
Laatst aanwezig: 9 uren 54 min geleden
Sinds: 6 Dec 2016
Berichten: 117

Bedankt voor jullie feedback, ik ga er mee aan de slag.

Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!