Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

[gedicht] Mooi meisje

Hallo allen, Ik wil graag jullie mening over een gedicht. Het is bedoeld voor in een fantasyverhaal (12 á 13+). Ik had al iets, maar daar ben ik niet tevreden over. De hoofdpersoon moet dit gedicht maken als huiswerk, en het moet gaan over de liefde. De HP is hopeloos verliefd op een waternimf. Mijn vragen zijn, of de symboliek overkomt als je weet dat het om een waternimf gaat, en als je weet dat je je ziel kan verliezen door te jeweetwellen met onsterfelijke wezens, of dit duidelijk genoeg wordt benadrukt, en of duidelijk is dat de HP bereid is dit te doen. Misschien kan ik nog duidelijker zeggen dat hij bereid is zijn leven op het spel te zetten voor haar? Als oudere lezers de symboliek zien, maar jongere lezers niet, vind ik dat ook niet erg.

Fragment

Zeg me, mooi meisje met haren van goud, Waar draagt het water jou heen in jouw dromen? En zeg me, mooi meisje, waar je van houdt. Word je bemind door trollen en gnomen? Of zoek je een lief om jouw ziel mee te delen? Dan mag je, mooi meisje, mijn ziel meteen stelen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn vragen zijn, of de symboliek overkomt als je weet dat het om een waternimf gaat, [...]
Het gedicht is oké. Maar; omdat je het over een waternimf hebt en je doelgroep, vraag ik mij af of je iets specifieker kan/mag zijn. Zeg me, mooi meisje met haren van goud, --- Of een punt achter goud - of Waar met een kleine letter. Waar draagt het water jou heen in jouw dromen? En zeg me, mooi meisje, waar je van houdt. -- Dit is de tweede "mooi meisje" ... Word je bemind door trollen en gnomen? Of zoek je een lief om jouw ziel mee te delen? Dan mag je, mooi meisje, mijn ziel meteen stelen -- Dit is de derde "mooi meisje" ... en zelf zou ik hier voor waternimf hebben gekozen. Of ipv de tweede keer. Misschien nog een flinke zwaai door je gedicht? ** Zeg me, mooi meisje met haren van goud waar draagt het water jou heen in jouw dromen en zeg me, waternimf, waar je van houdt. Word je bemind door trollen en gnomen of zoek je een lief om jouw ziel mee te delen? Dan mag je, mooi meisje, mijn ziel meteen stelen. ** Ik lees je gedicht langzaam. Dan klinkt het voor mij mooier. Daarom iets meer ruimte. Een paar vraagtekens eruit. Alles zit nog dicht genoeg op elkaar om de rijm in je gedicht te herinneren. Succes.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hm, waternimf, ik zal er eens over nadenken. Dat kon wel eens een heel goede suggestie zijn, omdat dat de HP in gevaar brengt. En de door jou aangebrachte ruimtes bevallen me goed. Bedankt!

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind Yrrets samenstelling inderdaad heel mooi, maar midden op een pagina tekst blijkt het niet net zo mooi tot zijn recht te komen helaas. Bedankt voor je reactie :) .

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Wiske, Een gedicht om over na te denken. De HP is duidelijk verliefd en heeft een aantrekkingskracht tot de waternimf. Als man klinkt dit heel aanlokkelijk om meteen met haar in zee te gaan. Alleen de woorden trollen en genomen geven iets kwijt over de onsterfelijke wezens. Dat zou ik zo laten, niet teveel benadrukken dat deze wezens erg zijn. Als de HP zijn leven op het spel wilt zetten, is dat niet af te lezen. Daarvoor is het te romantisch. Je zou het gedicht nog een draai kunnen geven door de HP te laten inzien dat door bv. de hulp van een onsterfelijk wezen er een wonder gebeurd met het meisje. En dan eindigen dat het meisje de liefde van de HP wint.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het meisje is het onsterfelijke wezen :) . Het gedichtje blijkt in ieder geval duidelijk genoeg te zijn; leuk om de mening van een paar mannen te horen hierover. En natuurlijk gaat hij met haar in zee :D .

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De symboliek is wel duidelijk, maar de motivatie komt nog niet over. Het gevaar bestaat dat de keuze te plat door het jeweetwellen wordt gestuurd, terwijl het (zo vermoed ik) daar in je verhaal nou net niet specifiek om te doen is (het is fantasy, geen voorlichting). Congruent hoor ik het verhaal van Ariel, maar mis Aktaion's lust. En dat geeft, denk ik, de gezochte diepte.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dan komt het goed over. Het mag redelijk door jeweetwellen worden gestuurd, omdat dat de opdracht van de leraar was (ligt nogal ingewikkeld, maar anders geef ik te veel weg). En de motivatie mag niet duidelijk overkomen, omdat dit gedicht in de klas wordt voorgedragen en de HP niet wil dat iemand meer weet dan dit. En de HP verkeert nog in hevige tweestrijd, wat niet door het jeweetwellen komt. Het pure voordragen van het gedicht is bijvoorbeeld al gevaarlijk. De een vindt de symboliek duidelijk, een ander mist iets, wat ook een beetje de bedoeling was. Pas later in het verhaal blijkt dat een en ander niet zo onschuldig en ongevaarlijk is als het lijkt en dat de HP misschien wel iets heel anders wil. Ik ben zeer tevreden met hoe het op jullie overkomt :) .