Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

[gedicht] Mijn drie oma's

Beste allemaal, Naar aanleiding van het commentaar van Yerrt op mijn eerste strophe, heb ik mijn hele gedicht herschreven. Wat vinden jullie er zo van? Hebben jullie nog suggesties over hoe ik van de ene regel naar de ander kan gaan? Welke woorden ik kan schrappen?

Fragment

Mijn drie oma’s Ik ben een rijke vrouw want ik heb drie oma’s. Mijn Tunesische oma glimlacht naar me haar slechte tanden hebben nooit een tandarts gezien. Ze draagt kleding die ik niet draag sieraden die ik met heimwee koop. Ze wil dat ik bij haar blijf als een schaap van haar kudde. Ze kleedt me aan met een witte sluier wil dat ik me zo kleed. Voor even wil ik dat ook. Deze sluier dragen met hogen hakken een baguette kopen mijn sluier zo herschikken dat hij mijn witte nek kan zien en het begin van de welving van mijn borsten. Maar in plaats daarvan ga ik naar mijn Franse oma. Ze liefkoost mij in haar taal, noemt me “lieveling” en “schat”. Ze zegt ook dat ik te mager ben zet me aan haar tafel uren lang , voedt me worsten, linzen, taarten. Ze houdt van me wil me haar kleinzoon ten huwelijk geven. “Koken kun je niet het leven uitleggen des te meer » Ik onthoud de wijsheden van mijn Franse oma wil nog vlug leren koken. Maar in plaats daarvan ga ik naar mijn Nederlandse oma. Ze heeft een onderkin waar ik van houd. Mijn moeder wil dat ik elke dag tegen mijn onderkin sla om er niet zo eentje te krijgen. Mijn oma eet elke dag hetzelfde. Ze vindt het niet fijn als ik er iets over zeg. “Elke dag eten wij een ander stuk vlees en andere groeten”. Maar, ik denk aan pizza’s, spaggetti en couscous. Ze leest de Story en Privé. Ondertekent aarzelend de brieven die mijn opa stuurt. Ik lees, in haar woonkamer, de brieven aan Mona die overal antwoord op heeft. Behalve op mijn vraag. Maar even vind ik het. Ik wil schrijven over mijn Tunesische en Franse oma maar voor haar de Nederlandse.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
dag Hanek, mooi! Ik vind het een prozagedicht en zou het doorlopend schrijven, zonder regelafbrekingen. Wel in drie blokken. Eens kijken hoe dat leest.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oei, dat is wel een grote verandering. Ik zal eens kijken hoe dat werkt. Dank je wel en leuk dat je het mooi vindt.

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Hoi Hanek, Het is het idee dat je herschreven versies van een tekst in het oorspronkelijke topic plaatst. Je hebt hier ditzelfde gedicht al geplaatst: http://www.schrijvenonline.org/proeflezen/gedicht…
Naar aanleiding van het commentaar van Yerrt op mijn eerste strophe, heb ik mijn hele gedicht herschreven.
Die herschreven versie kun je dan gewoon in het hierboven genoemde topic ook plaatsen. Met de bijbehorende vragen. Dit topic gaat daarom dicht.