Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

[gedicht] de Reageerplaneetproef

Vinden jullie mijn gedichten soms duidelijker? Deze verwijzen overigens wel naar elkaar op ***.

Fragment

Wat was er met een atoomoorlog van de wereld verworden? Een helse, smeulende puinhoop vol radioactiviteit? Welk normaal mens zou zoiets toch echt niet teveel zijn geworden, En ten prooi vallen aan maniakale depressiviteit?! Met alle voorbodes van een dergelijk kwalijk gebeuren Was zodoende nog een soort van reageerbuisproef mogelijk. Met de atmosfeer op een bol met al diens geuren en kleuren Toonde een tornado met een vliegramp toen een mens diens gelijk! De draagkracht van vleugels diende voldoende gedempt te worden, Anders werden plotselinge schokken de ophanging fataal. Doordat velen het slachtoffer hadden kunnen zijn geworden, Gaf dit in de media toentertijd een hele hoop kabaal! Toch bleef men dit ecologisch mirakel brutaal ontkennen, En kreeg er als “tornadoproefaap” een Bijlmerramp van op diens kop. Alles had zo zijn voordeel en nadeel moeten we bekennen, En van die bittere ervaring kwam men er weer bovenop! Wat valse trots ons in onze rechtbank al niet in kan geven. De juiste wijze om te regenereren was het echt niet. De omstanders begonnen al spoedig van woede te beven, Een “11 septembertragedie” werd het spoedig van het verdriet! De uitslag van zo’n geweldspiraal had men wel kunnen voorzien, Zoals mijn interview ook reeds van tevoren had bewezen. Als een hele pagina ons zoiets niet in kan laten zien, Weten terroristen wel waar ze voor de kwaal moeten wezen! Wie wil er ook op zo’n “tornadoproefapenplaneet” leven?! Een weldoordacht democratisch beleid was het ook bepaald niet. Men moet meer aandacht aan “transportpandemiebestrijding” geven! Wat interesseren die “tornadomirakels” ons ook geen biet?! Met een excursie van de bakermat tot de wereldprimeur, Valt nog steeds wat van zulke “tornadoterugslag” te beleven. Over de weg breken takken veel te link af voor ons humeur, Maar over water kun je dat zonder zeilen overleven!

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Geef aan wat je van de proeflezers wilt weten. Ben je onzeker over spanning? humor? stijl? Hoe specifieker hoe beter. Wees dus eerst zelf kritisch voor je anderen kritisch laat zijn. http://www.schrijvenonline.org/node/add/proeflezen Plaats alleen Nederlandstalige teksten en geen zakelijke, promotionele, of studieteksten.
Vinden jullie mijn gedichten soms duidelijker?
Duidelijker dan wat?
Deze verwijzen overigens wel naar elkaar op Gedichtennet onder Maurice Tornadi.
Of wil je dat ik eerst alle teksten op die site ga lezen? Ik vind het niet zo'n geweldig duidelijk gedicht. Gevoelsmatig zelfs een zeer slecht onduidelijk gedicht. Dat komt door de slecht gekozen rijmwoorden, die - of niet rijmen - of er niet zijn, en dan weer wel zijn. Het laat dus aan 'duidelijkheid' zeer - voor mij - te wensen over. Een laatste regel die begint met - Maar - is een regel die dit hele gedicht in een -onduidelijke- sfeer zet. Veel erger is voor mijn gevoel niet mogelijk. Het is voor mij, dan geen gedicht meer. Als er onduidelijkheden zitten in mijn feedback kan ik die natuurlijk altijd proberen te verduidelijken. Groet, Yrret.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Probeer in je feedbackvraag wat langer van stof te zijn en in je gedichten wat korter? Ik krijg bij jouw fragmenten het idee dat je wilt dat iemand ze leest. Dat is geen vraag om feedback. Dit is een schrijversforum. Ben jij een schrijver of een roepende? Diana, mag ik even gebruik maken van jouw droger?

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bij mijn andere werkje "Crashen als de Beste" komt mijn tekst volgens jullie critici te vaag over, en ik ben ook uiteraard alleen maar gewend om gedichten te produceren. Het enige dat de pers ooit tot het schrijven van een breed artikel over dit onderwerp aan heeft kunnen zetten was een indringend gedicht van mij. Het is voor de pers blijkens hun eigen geschriften echter nog steeds een raadsel, dat er in de jaren tachtig met behulp van "macroreageerbuisproeven" een defect in vleugels kon worden aangetoond, dat in windtunnels niet aan het licht kon komen, en slechts door de fabrikanten kon worden ontkend bij het aanbieden van een gepatenteerde oplossing daarvoor. De psychische uitwerking en de kettingreactie ervan op de maatschappij heeft daardoor ook nooit aan het licht kunnen komen. Mijn vraag is dus of het onderwerp met dit gedicht duidelijker overkomt, dan met "Crashen als de Beste", wat hier ook ter proeflezing staat aangeboden? N.B. Met de laatste regel wordt slechts opgemerkt, dat je beter een excursie over het water zonder gebruik van de zeilen te maken kunt houden dan over de weg, in verband met de vallende takken door de te verwachten "tornadoterugslag".

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mirandala, ik weet dat je soms je bedenkingen hebt bij de manier waarop ik mijn tijd besteed. Vaak zijn die bedenkingen ook terecht. Ik hoop maar dat je daarom niet minder van me denkt. Mijn wasdroger staat in ieder geval altijd voor je klaar :)

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn vraag is dus of het onderwerp met dit gedicht duidelijker overkomt, dan met "Crashen als de Beste", wat hier ook ter proeflezing staat aangeboden?
Veel duidelijker. Dat is zeker.
N.B. Met de laatste regel wordt slechts opgemerkt, dat je beter een excursie over het water zonder gebruik van de zeilen te maken kunt houden dan over de weg, in verband met de vallende takken door de te verwachten "tornadoterugslag".
Dit is niet helemaal correct. Ik was eens met mijn catamaran op volle zee rond het eiland Bali. Er viel "tornadohagelslag" met stukken ijs zo groot als eieren die een vreemde gele kleur hadden. De te verwachten tornadoterugslag kwam 5 minuten daarna. Een tsunamitornadogolf die zo hoog was dat ik op de top van die golf over het eiland heen kon kijken. Maar gelukkig had ik reservezeilen bij mij.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mirandala, ik weet dat je soms je bedenkingen hebt bij de manier waarop ik mijn tijd besteed. Vaak zijn die bedenkingen ook terecht. Ik hoop maar dat je daarom niet minder van me denkt. Mijn wasdroger staat in ieder geval altijd voor je klaar :)
Lieverd ik heb me gisternacht half dood gelachen om die droge(r) opmerking. En ik vind je feedback fantastisch. Het zijn stuk voor stuk paarlen, dus wie ze gegooid krijgt van je, die zwijnt ;)

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als we de indruk pogen te wekken, dat we al te achterlijke "tornadoproefapen" zijn geworden van onze al te povere geschiedenislessen, om het aangeroerde onderwerp te kunnen begrijpen, is dat wonderwel goed gelukt. Uiteraard zouden we er niet zo'n zorgwekkend laag "tornadoproefapenniveau" op na moeten houden! Het doorwerken van mijn werkje "the Tornado Sword" zou in dit geval kunnen helpen, maar uiteraard kan ik dit niet garanderen. De excursie waar ik het over heb is er één van TU Delft naar Moerdijk, waarbij de wereldprimeur van de vlucht voor de eerste geslaagde "tornadoproef" op een vliegtuig op alternatieve wijze wordt gereconstrueerd, zodat dit, zoals mij persoonlijk meermalen is gebleken, nog voor enige identiek fatale "tornadoterugslag" kan zorgen. Indien dit statistisch vaker dan in het algemeen in het transport voor blijkt te komen, is het wetenschappelijke bewijs voor zo'n experiment volgens mij praktisch historisch geleverd.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Indien dit statistisch vaker dan in het algemeen in het transport voor blijkt te komen, is het wetenschappelijke bewijs voor zo'n experiment volgens mij praktisch historisch geleverd.
Historisch gezien hecht men geen waarde aan algemene statistische wetenschappelijke bewijzen die jonger zijn dan 100 jaar. Daar kan een experimenteeltornadegedicht niets aan veranderen. Vergeet niet dat oa een aap als eerste de ruimte zag. Zo een dapper en zorgwekkend laag "tornadoproefmensenniveau" is al aangetoond bij de eerste LLK-testen op Borneo.

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Tornadomirakel, zou je op deze vraag van Mirandala willen reageren?
Ik krijg bij jouw fragmenten het idee dat je wilt dat iemand ze leest. Dat is geen vraag om feedback. Dit is een schrijversforum. Ben jij een schrijver of een roepende?
Maar goed, ik heb ook nog een wasje om op te hangen (tja, echt waar).

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De excursie waar ik het over heb is er één van TU Delft naar Moerdijk, waarbij de wereldprimeur van de vlucht voor de eerste geslaagde "tornadoproef" op een vliegtuig op alternatieve wijze wordt gereconstrueerd, zodat dit, zoals mij persoonlijk meermalen is gebleken, nog voor enige identiek fatale "tornadoterugslag" kan zorgen. Waarna verwiist 'dit'? Grammaticaal gezien verwijst het naar het reconstrueren van de vlucht. Dus je wilt een reconstructie maken die fatale gevolgen zal hebben. Ik kan me niet voorstellen dat je dat bedoelt, maar dat is wat er staat. Dus nogmaals: breek je zinnen op in kleinere stukken. Je raakt voortdurend de weg kwijt tussen je eigen woorden.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wie zou het toch tegen "tornadoproefapen" mogen hebben, die nog nooit van een mens diens educatieve "tornadoproeven" op vliegtuigen hebben gehoord?! Mensen kunnen zich met behulp van de media en boeken ontwikkelen, apen niet. Zou het kunnen, dat we ons te krampachtig aan corrupt onderwijs vasthouden, dat het om commerciële redenen niet nodig vond om ons over de defecten van de techniek in te lichten, zelfs al konden er zulke "macroreageerbuisproeven" mee worden gehouden, waarbij de defecten demonstratief werden aangetoond?! Uiteraard zou het fijn zijn als zulke macroreageerbuisproeven van planetaire omvang wel een keer tot ons door zouden dringen, want dan krijg je niet zo het gevoel, dat je het tegen een stel achterlijke tornadoproefapen hebt. In dit opzicht zou mijn werk inderdaad gelezen kunnen willen worden! Daarom vraag ik mij ook af of mijn Nederlands wel leesbaar genoeg is, of dat een schrijver of schrijfster zich op zou moeten willen offeren om de mensheid van de noodzakelijke voorlichting te willen voorzien, en zodoende de meest kwalijke geschiedvervalsing nog te kunnen voorkomen! Er wordt verder bedoeld, dat het alternatief reconstrueren van de vlucht de frustraties van de natuur te aanzien van dit experiment op kan doen leven met een lichte navolging ervan. Zo'n gecreëerd effect zou er onderbewust wel eens in kunnen blijven zitten, totdat de mensheid zich ervan bewust kan worden, dat dit experiment daadwerkelijk is voorgekomen. Zelf heb ik er een zeilboot min of meer mee verspeeld. Alleen een spanner moest vervangen worden, maar voor hetzelfde geld was het goed mis gegaan, en had de mast de boot aan diggelen geslagen, om over de inzittenden maar niet te spreken. Of het een historisch bewijs op zal leveren zal mijns inziens alleen maar afhangen van het spectaculaire verschil in het percentage boten, welke door windhozen af andere luchtwervelingen bij zo'n excursie worden getroffen. Als dit vrijwel altijd het geval is, zal het maar voor weinig mensen twijfel kunnen lijden, wat volgens mij reeds voldoende is. De wetenschap huppelt er meestal wel achteraan.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Daarom vraag ik mij ook af of mijn Nederlands wel leesbaar genoeg is, of dat een schrijver of schrijfster zich op zou moeten willen offeren om de mensheid van de noodzakelijke voorlichting te willen voorzien, en zodoende de meest kwalijke geschiedvervalsing nog te kunnen voorkomen!
Neen. Heb je verder nog meer feedback nodig? Ik moet de afwas doen, strijken en ik wil het vliegtuig naar Ameland niet missen.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor alle feedback, en als iemand meent hier een beter werkje over te kunnen produceren, kunt U mij hierover benaderen.

Lid sinds

13 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
tornadomirakel, wil je even kijken naar de [proefleesregels] en ze toepassen, vooral die gaat om het vragen naar specifieke feedback. Graag je vraag aanpassen, want:
Vinden jullie mijn gedichten soms duidelijker?
is niet specifiek. En hiermee kan ik de forummers ook niet ont-topic roepen, want er is niets on-topic. Daarbij mag je in je topic forummers ook niet naar je werk elders leiden (site, blog e.d.), dus:
Deze verwijzen overigens wel naar elkaar op ***.
heb ik aangepast volgens de [forumregels].

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Waar zou het aan kunnen liggen, dat de meest gruwelijke experimenten met vliegrampen met zo'n Bijlmerramp op een hoofdstad totaal niet tot ons door willen dringen, ondanks mijn beschrijving van zulke experimenten als educatieve "tornadoproeven" op vliegtuigen? Schiet mijn taalgebruik tekort, of kunnen we een of ander blok voor ons hoofd niet kwijt raken? Waarvoor zou wat er door mij wordt beschreven enkel als waanidee kunnen worden beschouwd, terwijl al onze nalatigheid en nonchalance, waarmee we de defecten niet verhelpen, ons zodoende alleen maar met de ene na andere vliegramp noodlottig kunnen worden?!

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En hebben we je inmiddels duidelijk kunnen maken dat je het ten minste voor een groot deel inderdaad moet zoeken in je taalgebruik? Je kunt dat echt zelf leren beter te doen, als je wilt.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Waarvoor zouden we de waarheid spreken, en onze ogen niet alleen maar als psychopaten gesloten lopen te houden?!

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het was mogelijk om vliegtuigen in geval van schromelijke nalatigheid en nonchalance demonstratief met het ter sprake gebrachte defect neer te laten storten of niet! Jullie begrijpen mijn Nederlands dus wel degelijk, maar kunnen het vooralsnog niet geloven, waarbij ervaring uiteraard weer altijd de beste leermeester zal moeten zijn. Wiens taalgebruik zou niet voor verbetering vatbaar zijn?! Is deze conclusie juist?! Dit zou namelijk kunnen betekenen, dat we beter op onderzoek uit kunnen gaan, in plaats van ervaring de beste leermeester te laten zijn!

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een optimisten heb je toch! Het gaat er dus eigenlijk om om vast te stellen of het aan mijn taalgebruik in de rechtbank lag, of aan de laksheid van de autoriteiten, dat de ene na andere hoofdstad zo'n Bijlmerramp te verduren kreeg, toen men het door mij geschetste beeld van educatieve "tornadoproeven" op vliegtuigen slechts als waanidee in de vonniswijzing af kon blijven doen!

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Daar zou een landingsbaan van 1500 meter iets te klein voor kunnen zijn, en met al die regen is de landingsbaan ook nog veel te modderig! Tornado's zou ik er ook mee mijden als ik jou was!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
tornadomirakel is geblokkeerd. Het is na verschillende opmerkingen duidelijk dat hij hier enkel komt om zijn ideeën te promoten. Ik heb nergens nog concrete vragen over het schrijven gezien.