Start » Proeflezen » [Fantasy (young adult)] Wat is mijn verleden?

[Fantasy (young adult)] Wat is mijn verleden?

Door: joliene
Op: 19 maart 2017

Hallo allemaal

Ik hou ervan om mijn dromen op papier te zetten om er later weer van te kunnen genieten. Het stuk dat ik hieronder heb geplaatst is een droom die enorm hard in mijn hoofd bleef ronddwalen.
Ik zou graag een kritisch oog en een eerlijke mening krijgen over het verhaal en mijn schrijfwijze, zo weet ik of ik op het juiste spoor zit.

Het stuk dat u gaat lezen is een fragment aan het begin van mijn verhaal.

Alvast bedankt!

Fragment: 

Ik heb altijd al geweten dat ik anders was. Van kleins af aan ontweek iedereen me al, niet dat ik dat erg vind. Eigenlijk vind ik het goed. Geen vragen, geen ruzie, geen discussies, geen vrienden…
Ik heb wel 1 vriendin, Casey. Zij is al mijn vriendin sinds ik een luier droeg. De reden dat we zo goed met elkaar overweg kunnen is omdat ze, wel, niemand kan ze zien. Mijn moeder denkt dat ik gestoord ben en stuurt me al van men 7 jaar naar een therapeut. Bij haar moet ik over Casey praten. Zij denkt dat Casey een trauma is, maar dat is ze niet. Ze is er echt, alleen kan niemand haar zien. Niemand buiten ik. Casey vertelt altijd dat de reden waarom enkel ik haar kan zien is omdat zij mijn vorig leven is, ik was ooit haar. Ze wilt er alleen niet veel over vertellen wat ik deed. Wat ik heb gedaan. Ze zegt dat als ze dat tegen me zegt, ik mezelf zou haten. Omdat ze dit tegen me zegt wil ik alleen nog maar meer te weten komen wie ik juist was, wat ik wel of niet heb gedaan. Daarom heb ik mezelf een belofte gedaan. Ik zal te weten komen wie ik juist was.

In de ochtend komt mama me altijd wakker maken. Ik haat het als ze dat doet maar ik moet naar school. ‘Mam kan ik niet een dag thuisblijven? Ik voel me niet goed.’ Ik wil niet naar school, iedereen gaat me weer aanstaren en dan gaan ze weer één of ander verhaal over me rondbazuinen. Maya is een heks, ze is gek. Elke dag moet ik die onzin weer aanhoren. Ze vertellen het zo vaak dat ik het soms zelf begin te geloven. Ze kennen me helemaal niet, ze weten juist niets over me dus waarom zitten ze steeds over me te oordelen? Ik ben maar een gewoon meisje van 16 jaar, oké ik zie een persoon dat niemand anders kan zien. Ik ben stom geweest, ik had nooit over Casey mogen spreken, maar ik was zes. Ik wist niet wat voor gevolgen het zou gaan hebben. ‘Je gaat gewoon naar school Maya. Dat is het beste voor iedereen.’ Dat zegt mama elke ochtend weer. Best een fijn ritueel als je het mij vraagt. Het is ook het enige gesprek dat we ’s ochtend hebben. Als ik beneden kom zijn mijn boterhammen voor de middag al gesmeerd. Ik neem nog snel een banaan en vertrek meteen naar school. Ik wandel nooit op de groeven in de grond, dat brengt ongeluk met zich mee. ‘Waarom doe je dat toch steeds? Het is niet dat je in de grond gaat verdwijnen hoor.’ Casey gniffelt. Dat doet ze steeds, ze is een erg vrolijk persoon. Met een achtergrond die ik niet mag weten. ‘Was ik altijd zo vrolijk?’ vraag ik aan Casey om iets over mezelf te weten te komen. ‘Want als dat zo is heb ik dat duidelijk in mijn vorig lichaam achtergelaten.’ Ik was niet altijd zo negatief. Ik was ooit ook dat vrolijke meisje dat zich over niets zorgen maakte. Ik kon lachen wanneer ik maar wilde maar toen iedereen me gek begon te noemen werd alles anders. Je wordt niet elke dag gek genoemd.
‘Ja ik was altijd vrolijk en iedereen vond me erg aangenaam. Ik kreeg ook veel aantrek, iedereen vroeg me mee naar het bal. Ik was het populairste meisje dat je maar kon bedenken. Spijtig dat het niet lang heeft mogen duren.’ ‘Wat bedoel je daar nu weer mee?’ ze brengt me soms zo in de war. Soms lijkt het alsof ze me iets wil zeggen maar dan haakt ze zoals altijd weer af.

Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!