Start » Proeflezen » [Fantasy] Simiana

[Fantasy] Simiana

Door: RoyK.
Op: 2 oktober 2018

Allen,

Het eerste deel van een probeersel waar ik aan begonnen ben.

- ''Show'' ik mijn situatie duidelijk genoeg? Zijn de details hiervoor in balans? Show, don't tell...

- Nodigt het uit tot verder lezen? Wellicht wat ongelukkig afgekapt door 4500 tekens restrictie. Het spannendere stuk begint bij de laatste zin. Zijn de eerste 4500 tekens goed genoeg om de aandacht, van jou als (fantasy-)lezer, vast te houden.

- Klopt het ik-perspectief? Is het duidelijk wanneer Aren (mijn hoofdpersoon) wat denkt?

Alvast bedankt voor jullie tijd.
Roy

Fragment: 

De regenbuien van eerder vandaag hebben een klam gevolg. De wolken houden het maanlicht voor een groot deel tegen. Mijn kleinste inspanning laat de vochtige plekken op mijn shirt verschijnen. Mijn broek hangt laag op mijn heupen omdat hij simpelweg te groot is. Ik trek mijn rugzak van mijn rug en zie haar al voor het paleis staan. Mijn buik begint te protesteren. De twijfel steekt in mijn keel. Even stop ik. Haar glimlach trekt me erdoor.
‘Kom op Aren. Wees voor eens een echte kerel,’ spreek ik mezelf toe. Ik gooi mijn rugzak op de grond en ren de trappen van het paleis op.

Hoewel het niet verboden is dat een Simiana een relatie aangaat met een Simiax, is mijn relatie met Koba bijzonder te noemen. Haar apart gevoel voor humor, de verlegenheid en altijd het juiste willen doen. Ze is precies wat ik zoek in een vrouw. Het enige wat ons tegenhoud is het Geheim van Simiana. Een duister en bloederig geheim dat de burgeroorlog tot gevolgd had.
Nog een paar treden en ik kan haar weer in mijn armen houden. Ik probeer het geheim van me af te schudden en mijn gedachten op haar te focussen. Ik spring de laatste trap op en zie dat ze over de stenen reling hangt.
‘Hey vreemdeling,’ zegt ze. Ik maak een buiging voor haar.
‘Hallo prinses Koba,’ antwoord ik laconiek. Ik pak haar hoofd vast en kus haar voorhoofd.
‘Het is hare majesteit voor jou.’ Mijn lippen vormen, zonder mijn toestemming, een glimlach.
‘Ja, doei! Het is wel goed met je. Je bent gewoon Koba - mijn mooie Koba.’ Ze leunt naar me toe en omhelst mijn middel. Ik leg mijn armen om haar schouders. Mijn gespannen spieren beginnen te verslappen. De klamme en benauwde atmosfeer interesseert me niets meer.

Vorige maand toen ik bij de markt aan het helpen was, zag ik haar voor het eerst. Ze rende door de bossen richting het paleis. Ik werd opslag verliefd. Ik moest haar aandacht trekken. Ik gebruikte het enige wat wel een meerwaarde heeft in mijn leven, mijn kracht. De appel schoot rakelings langs haar hoofd. Haar grote grijze ogen keken me aan. Ze begon te lachen. Ze heeft me betoverd en me niet meer laten gaan. Mijn familie is er absoluut niet blij mee. Mijn vader en moeder hebben samen nog gevochten tegen Simiana. Na overleg met de Simiax gemeenschap hebben mijn vader en moeder toestemming gegeven om contact te leggen voor een officiële toestemming vanuit Simiana. Ook zij gingen akkoord. Nu tientallen afspraakjes later en veel geklaag over het Geheim, mag ik vanavond voor het eerst in het koninklijk paleis van Simiana logeren.

‘Zeg eens, wat is het Geheim van Simiana?’ Een frons verschijnt op haar gezicht. Ik heb direct spijt van mijn vraag.
‘Nog geen minuut bij me en je begint nu al?’ zucht Koba, ‘Aren, je bent net een papegaai die van geen ophouden weet.’ Het maanlicht breekt door de wolken en laat Koba’s lange zilveren haren glinsteren. Haar helder grijze ogen zijn een van de aanvullende redenen dat ik voor haar gevallen ben. Haar avondjurk fonkelt door de ingelegde diamanten.
‘Ik dacht erover om mijn haren eruit te trekken als je niets zou zeggen. Nu wil ik jou haren eruit trekken,’ zeg ik lachend.
‘Aren, als je nog een keer met je vieze handen aan mijn haar komt laat ik Roma komen. Die weet wel raad met vervelende blonde jongens.’ Haar ogen staren me doordringend aan. ‘Wist je dat je dezelfde kleur ogen hebt als haar?’ Ze duwt met haar vingers mijn haren naar achter. Haar aanraking veroorzaakt een tinteling die tot in mijn stuitje nog te voelen is.
‘Ik ben niet bang voor jouw zus.’ Eigenlijk ben ik dat wel, maar dat hoeft Koba niet te weten.
‘Dat zou je beter wel kunnen zijn…’ zegt Koba, voordat een hoge stem haar onderbreekt.
‘Wat zou hij beter wel kunnen zijn? Hij is een waardeloze Simiax. Ik snap niet wat je in hem ziet, zus.’ Roma lijkt sprekend op haar zus als je het mij vraagt. Gelukkig kan ik ze uit elkaar houden omdat Roma blauw haar en blauwe ogen heeft. Verder zijn ze haast identiek.
‘Roma! We hadden afgesproken dat we dat woord niet meer zouden gebruiken. Geef Aren een kans.’ Koba komt naast me staan. Haar arm om mijn middel. Roma stuift op me af.
‘Oh boe hoe, wormen hebben nog meer ruggengraat.’ Haar vinger drukt nog net niet op mijn neus. Ik staar haar strak aan. In mijn hoofd mijmer ik een van de mantra’s die mijn moeder me heeft geleerd.

Het moment dat haar vinger op mijn neus beland verlies ik mijn zelfbeheersing. Ik grijp haar vinger vast en duw hem hard naar achter. Een krakend geluid tot gevolg.

Reacties

krommenaas
Laatst aanwezig: 3 dagen 13 uren geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 293

Enkele bedenkingen

* Ik hoop dat je een heel goede reden hebt om twee erg gelijkende namen, Simiana en Simiax, te gebruiken voor antagonisten, want ik krijg er nu al hoofdpijn van. Dat de woorden zowel op een individu ("een Simiana") als op een locatie kunnen slaan helpt ook al niet.

* Ondanks de uitvoerige beschrijven van Koba door Aren komt ze mij over als een dertien-in-een-dozijn sprookjesprinses. Een iets edgier karaktertrek, die je liever toont dan benoemt, zou haar interessanter maken.

* Bij het begin van de dialoog kwam het verhaal tot leven.

* Het perspectief klopt maar je kan soms duidelijker maken wie aan het woord is door een nieuwe lijn te beginnen wanneer je het over iemand anders hebt. Bvb in "‘Zeg eens, wat is het Geheim van Simiana?’ Een frons verschijnt op haar gezicht." nam ik aan dat zij aan het woord was omdat haar reactie op dezelfde lijn staat.

* Je plakt veel labels op dingen ipv ze te tonen. Bvb "een duister en bloederig geheim" zegt me dat jij dat geheim bloederig vindt. Iets als "De koning van Simana had drieduizend slaven de tong laten uitrukken om dit geheim te bewaren" toont me dat het bloederig is.

* Dat hij de vinger van de zus breekt wil me alleszins de volgende paragraaf doen lezen smile

Frans Bonnier
Laatst aanwezig: 9 weken 2 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2014
Berichten: 21

Hoi Roy, Leuk dat je een fragment van het verhaal op "proeflezen" plaatst. Het verhaal maakt nieuwsgierig wat er staat te gebeuren, maar ik heb wel een probleem met de geloofwaardigheid. Een paar puntjes:"De regenbuien van eerder vandaag hebben een klam gevolg. De wolken houden het maanlicht voor een groot deel tegen."Ik zou het woord vandaag weglaten. Uit het maanlicht blijkt dat het nacht is.Een duister en bloederig geheim leidde tot een burgeroorlog en er wordt nog veel over dat geheim geklaagd. Dat klinkt als een publiek geheim. Als er zelfs een oorlog over gevoerd is, is het toch bij vrijwel iedereen bekend? Waarom kent Aren het niet?Aren kent de prinses pas een maand. Hij kan niet veel tijd met haar hebben doorgebracht. Toch zoekt hij haar op in een bezweet shirt met een halfafgezakte broek. Niet op een geheime plaats, maar op de trappen van het paleis. Is hij niet wat sjofel gekleed om een prinses te bezoeken? Is dat paleis niet bewaakt?De prinses valt voor een vreemdeling die het bos uitrent en een appel naar haar hoofd gooit?Roma wijst met een vinger naar zijn neus, waarop Aren haar vinger breekt. Zonder verdere informatie vind ik dat wel een heel aggressieve reactie. Het gevolg zal een grote consternatie zijn: een sjofele vreemdeling die een prinses op de trap van haar eigen paleis aanvalt. Ik verwacht dat de paleiswacht snel ingrijpt en Aren in een diepe kerker smijt.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 5 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Mijn eerste indruk: je doet te veel je best om 'show don't tell' toe te passen, wat je tekst gekunsteld maakt.

Citaat:

De regenbuien van eerder vandaag hebben een klam gevolg. De wolken houden het maanlicht voor een groot deel tegen.

Het is klam en vochtig. Wolken drijven voor de maan.

Citaat:

Mijn kleinste inspanning laat de vochtige plekken op mijn shirt verschijnen.

Ik zweet door zelfs de kleinste inspanning, met gênante vochtplekken op mijn shirt tot gevolg.

Citaat:

Mijn broek hangt laag op mijn heupen omdat hij simpelweg te groot is.

Mijn veel te grote broek zakt bijna van mijn kont.

Citaat:

Ik trek mijn rugzak van mijn rug en zie haar al voor het paleis staan. Mijn buik begint te protesteren. De twijfel steekt in mijn keel. Even stop ik. Haar glimlach trekt me erdoor.

Ik zie haar. Vlinders dansen in mijn buik. Durf ik verder te gaan? Haar glimlach moedigt me aan.

Ik zeg niet dat je de meest simpele zinnen ooit moet schrijven. Maar nu maak je het jezelf moeilijk en dat maakt de tekst lastiger om te lezen.

En dan de dialoog. Okay, hij is verliefd. Dat komt goed over. Dialoog is vlot. Vreemd om opeens het woord 'doei' te zien. Zou ik niet gebruiken, het sleurt me er meteen uit.

Vervolgens het geheim. Waarom komt dit ter spraken? Voelt als expositie.

En dan breekt de HP pardoes de vinger van een vrouw alleen omdat ze naar hem wijst? Wat een eikel. Alle sympathie weg, en ik hoop dat hij snel in de kerker verdwijnt.

RoyK.
Laatst aanwezig: 1 week 19 uren geleden
Sinds: 24 Jul 2018
Berichten: 103

Dank jullie allemaal voor jullie feedback. Ik ga sowieso aan de slag met al jullie punten. Het is goed om er nog eens over na te denken. Hieronder reageer ik nog op wat punten waar ik wat meer van wil weten.

Krommenaas,
Er is een reden voor dat die namen zo op elkaar lijken. Tijdens de oorlog heeft een groep, die ooit bij Simiana leefde, zich afgezonderd van het gebied. Alleen willen hun de naam houden. Vandaar dat het er op lijkt. Ik ga hier nog eens over na denken zeker aangezien ik twee zussen heb met ook bijna dezelfde naam. Koba/Roma...

Ik ga aan de slag met het perspectief. In dit voorbeeld ben ik het met je eens.

Krommenaas/Frans Bonnier,
Wat jullie zegt over het karakter van de prinses klopt. Dat was in ieder geval wat ik neer wilden zetten. Later in het verhaal komt dit meer tot uiting. Aren is de arme, onhandige en veel te sterke sloeber met wie je mee moet leven. Koba is een prinses die altijd alles heeft krijgt wat ze wil. Er zit ''op dit moment'' geen diepte in haar personage. Later in het verhaal komt haar ware aard omhoog. Want hier lees je wat Aren van haar vind.

Frans Bonnier,
Als ik schrijf, vanuit Aren gezien, dat het een bloederig en duister geheim is. Dan betekend dat toch niet dat het een publiek geheim is? Misschien heeft een groepje leiders wel gezegd dat hun volgelingen ze moeten volgen in een oorlog? Ik snap wat je bedoelt en ga eens kijken hoe ik dit beter kan verwoorden. Het is zeker wel een belangrijk onderdeel van mijn verhaal vandaar dat het goed uit de verf moet komen.

Harryhol,
Bedankt voor de duidelijke voorbeelden. Als ik mag vragen, hoe zou jij in dit stuk hem laten reageren. Simpelweg het ''Ja, doei!'' eruit laten?

Het feit dat hij de vinger breekt is juist om hem neer te zetten als een lomp. En daarnaast... heeft iemand het misschien bewust uitgelokt dat hij dat zou doen? Maar dat is het nadeel dat ik weet waar ik heen wil met dit verhaal.

Allen,
Misschien is mijn schrijfstijl hierin wat anders dan gebruikelijk. Maar ik wil in dit verhaal een groei van karakter laten zien. De lompe, arme jongen die langzaam zijn eigen potentie gaat zien. Samen met de oppervlakkige en verwende prinses die haar eigen uitdagingen krijgt, wat weer een weerslag zal hebben op de HP. Nogmaals bedankt voor jullie tijd en tips. Ik ga er mee aan de gang en hoop dat jullie nog even tijd hebben om weer op mijn nieuwe vragen te reageren.

Stel vragen aan een ander - Leer van een ander - Bedankt de ander

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee