Start » Proeflezen » [Fantasy & Sciencefiction ] Het komt vanuit de hemel

[Fantasy & Sciencefiction ] Het komt vanuit de hemel

Door: Stan Kelder
Op: 2 april 2019

Hallo allemaal,
bijgaand heb ik een soort van leesinstructie toegevoegd.
Dit fragment is afkomstig uit een verhaal - die hopelijk ooit op papier kan worden gedrukt - getiteld 'Het komt vanuit de hemel'. Voordat ik verder aangeef, wat ik graag van jullie zou willen weten, vertel ik eerst iets over de overkoepelende verhaallijn.

Het gaat over een jonge vrouw genaamd Juno Everlove. Ze heeft zojuist op het nieuws gelezen dat er een Derde Wereldoorlog voor de deur staat. Nederland transformeert zich tot de dictatuur genaamd De Zwarte Maan. Binnen dit verhaal komt ze erachter dat ze onsterfelijk is en dat Reno James, de dictator, vreselijke experimenten op haar wil uitvoeren om de nieuwe verbeterde mensheid zelf voor eeuwig te laten leven. Maar kan dit wel? Ik zal het verhaal voor de rest niet verder spoileren.

Binnen deze context heb ik nu een fragment die gelijk een hap uit het eerste hoofdstuk vormt. Daarin hoorde Juno zojuist het nieuws en wordt nu opgedragen om mee te gaan naar het politiebureau voor verhoor.

Mijn vraag is wat jullie van de stijl vinden. Hoe zijn de dialogen opgebouwd? Wat voor beeld krijgen jullie bij het lezen van dit stukje?
Is het bijvoorbeeld duidelijk dat dit zich afspeelt in 2090? Moet dat al gelijk in het eerste hoofdstuk.
Voor het proeflezen wil ik er vast bij vertellen dat de verhoorkamer in feite een martelkamer is. In hoeverre denken jullie dat ik dat al in het eerste hoofdstuk aan de lezer moet toespelen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Stan Kelder

Fragment: 

Een ijzige kou blies Huize Everlove binnen. Vanuit de portiek kon ze nauwelijks de thermometer lezen. Deze hing aan een van de bomen in haar voortuin. Het moest vast vriezen.
‘Rechercheur Lena Clarenbeek. Dit hier is mijn collega Jochem.’ Ze wees naar een man van in de veertig. ‘Wij hebben van de staat het dringend verzoek gekregen u uit het huis te zetten. Het spijt ons als er enig ongemak is gedaan. Maar wat moet dat moet.’ De korte speech dat Juno’s vertrek inluidde, klonk nogal ingestudeerd. Lena was een vrouw van in de dertig die bewust was van haar kunnen als rechercheur. Ook was ze zeker bewust van haar mooie uitstraling en haar charme. Haar strakke kaaklijn en volle wenkbrauwen sloegen menig man op hol. Ze was ondertussen wakker geschrokken.
Sprakeloosheid overmande Juno. En dat kwam niet alleen door de verleidelijke blik die lag in de ogen van Lena. Wat wilde ze van haar. Waarom moest ze haar huis uit?
‘Dat geldt echter niet per se voor dat mormel daar,’ sprak Jochem. Frodo kefte fel.
‘Ik adviseer u om de hond naar uw buren te brengen. U kunt hoogstwaarschijnlijk niet langer voor hem zorgen,’ ging de rechercheur verder.
‘Of je laat hem gewoon afmaken, voegde Jochem er aan toe.
Onmiddellijk maande Lena hem tot stilte. ‘Dit soort dingen zal ik allemaal aan je uitleggen als we eenmaal op het politiebureau zijn aangekomen. Alles op zijn tijd… Juno… was het toch?’
In de verte klonken er drie doffe knallen. Het leek alsof er drie donderslagen bij heldere hemel waren afgegaan.
Jochem beantwoordde het beangstigende geluid met: ‘Niet iedereen is zo kalm, gewild en onderdanig om zonder moeite met ons mee te gaan’. Een glazige blik verscheen in de ogen van Jochem bij het horen van de pistoolschoten. Het bezorgde hem in een soort van trance.
‘Wie is ons’, vroeg Juno. Ze hield Frodo nu vast.
‘Daar kunnen we voor nu geen antwoord op geven,’ zei Lena kordaat. In tegenstelling tot Jochem leek zij het meest van slag. ‘We willen dat alles zo vlekkeloos verloopt in aanloop naar jouw transport naar Kampong 7.’
De rechercheur ging vervolgens zo accuraat mogelijk tewerk. In haar notitieblokje noteerde zij op haar dooie gemak het registratienummer van Juno en haar voormalige woonplaats. Wanneer Juno eenmaal in Kampong 7 zou zijn, dan was het doel van de opperbevelhebber van het nieuwe regime al behaald.

Juno was speciaal. Geen andere gevangene had de privilege om een ware hutkoffer mee te nemen. Frodo – Lena was vrijgevig geweest - mocht ze gewoon meenemen. Belangrijk voor haar waren de uitgedraaide foto’s van haar vriendinnen. Ouderwets, maar nostalgisch vond ze.

Het politiebureau was met de elektrische Cisler X9 slechts tien minuten rijden. Het negentiende-eeuwse vooroorlogse pand leek nu wederom in een nieuwe oorlog te geraken. Het politiebureau was een kleurige verschijning. Vanaf de volgende maand zou er een grote uitbreiding plaatsvinden in naam van de nieuwe ‘eigenaar’ van Nederland, althans wat daar nog van over zou zijn.

Ze zat achterin de auto met haar handboeien om. Juno voelde dat Frodo niet alleen piepte van angst, maar ook van het stevige vastklampen van haar baasje.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 32 min 41 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6060

Stan Kelder,

'Mijn vraag is wat jullie van de stijl vinden. Hoe zijn de dialogen opgebouwd?'
rommelig, kies een duidelijk perspectief - vanuit wie (personage of verteller) bereikt de informatie de lezer. Het loopt nu door elkaar, zie voorbeelden hieronder.
'Wat voor beeld krijgen jullie bij het lezen van dit stukje?'
nog niet zoveel, dat is op zich niet erg. Probeer de dialoog wel strakker te maken. Het is (voor de lezer) niet handig om de dialoog te gebruiken om het uiterlijk van de rechercheur te beschrijven. Doe dat in een aparte scène, bijvoorbeeld onderweg naar het huis van Juno. De lezer heeft dan een beeld - en daarna kun je de rechercheur handelend laten optreden, zonder de dialoog te onderbreken.
'Is het bijvoorbeeld duidelijk dat dit zich afspeelt in 2090?'
dat is niet duidelijk, dat makt niet uit. Je kunt later op het bureau een datum laten vallen.

'Voor het proeflezen wil ik er vast bij vertellen dat de verhoorkamer in feite een martelkamer is. In hoeverre denken jullie dat ik dat al in het eerste hoofdstuk aan de lezer moet toespelen?'
Ga dat niet uitleggen aan de lezer, het zal vanzelf blijken door de gebeurtenissen. Vertrouw op je lezer.

Citaat:

Vanuit de portiek kon ze nauwelijks de thermometer lezen.

dit is de waarneming van de rechercheur

Citaat:

De korte speech dat Juno’s vertrek inluidde, klonk nogal ingestudeerd.

het is: die Juno's vertrek.
Naar een 'de' woord verwijs je met die; naar het 'het' woord met dat.
het verhaal dat
het fragment dat
het meisje dat
de dictator die
de mensen die
ezelsbrug: heT daT / De Die.

Citaat:

Haar strakke kaaklijn en volle wenkbrauwen sloegen menig man op hol.

dit is niet juist gefomuleerd.

Citaat:

Ze was ondertussen wakker geschrokken.

wie? (juno?)

Citaat:

En dat kwam niet alleen door de verleidelijke blik die lag in de ogen van Lena. Wat wilde ze van haar. Waarom moest ze haar huis uit?

hier schrijf je dus vanuit Juno.

Citaat:

Een glazige blik verscheen in de ogen van Jochem bij het horen van de pistoolschoten. Het bezorgde hem in een soort van trance.

die laaste zin is vanuit Jochem geschreven.

Citaat:

De rechercheur ging vervolgens zo accuraat mogelijk tewerk. In haar notitieblokje noteerde zij op haar dooie gemak het registratienummer van Juno en haar voormalige woonplaats.

hier schrijf je weer vanuit de rechercheur

Citaat:

Belangrijk voor haar waren de uitgedraaide foto’s van haar vriendinnen. Ouderwets, maar nostalgisch vond ze.

en hier weer vanuit Juno

Citaat:

Het negentiende-eeuwse vooroorlogse pand leek nu wederom in een nieuwe oorlog te geraken.

vooroorlogs – dat geldt voor alle panden uit de 19e eeuw. (19e eeuw is 1800 /1899)

Citaat:

Het politiebureau was een kleurige verschijning.

vreemde beeldspraak.

succes.

Stan Kelder
Laatst aanwezig: 5 dagen 6 uren geleden
Sinds: 9 Apr 2013
Berichten: 42

Beste Jan P. Meijers,

In de eerste plaats hartelijk dank voor uw commentaar! Het is zeer waardevol.
Ik denk dat het voor mij erg van belang is, om te bepalen vanuit wie ik het verhaal wil schrijven.
De versie waar u nu een fragment van had gelezen, was in een adem geschreven. Ik vind het fijn om te horen waar er verbeterpunten liggen.

Ik heb inderdaad wat moeite als beginnende schrijver - van mijn eerste iets langere verhaal - met dialogen. Die blijven denk ik lastig. Maar wanneer deze lukken, geeft dat mij wel erg veel voldoening. Dank nogmaals voor het geven van tips!

Tot slot denk ik ook dat ik de verhaalwendingen gewoon ineens aan de lezer moet voorschotelen, en niet al te veel 'spoileren' van tevoren. Dat maakt het verhaal wellicht ook interessanter.
Ik ga in ieder geval de feedback verwerken. Ook zal ik in de komende twintig hoofdstukken nog eens goed kijken naar de dialogen en de vertelstructuur.

Met vriendelijke groet,

Stan Kelder

Kimberly.J
Laatst aanwezig: 28 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jul 2018
Berichten: 5

Ik heb je een pb'tje gestuurd met feedback en aantekeningen

Stan Kelder
Laatst aanwezig: 5 dagen 6 uren geleden
Sinds: 9 Apr 2013
Berichten: 42

Bedankt Kimberly J.!

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!