Start » Proeflezen » [Fantasy] Gave of vloek?

[Fantasy] Gave of vloek?

Door: GF-GroteFantasie
Op: 8 januari 2017

Hallo!

Hieronder staat de proloog voor het boek waar ik nog mee bezig ben.
Ik zou graag van u willen weten of er fouten in zitten, of het boeiend is en of het goed genoeg is voor een proloog voor een echt boek.

Alvast bedankt
GF

Fragment: 

(Verbeterde versie)
Het is de dag, de belangrijkste dag van mijn leven. Samen met mijn ouders loop ik door de drukke winkelstraten. Ik ben verzonken in mijn gedachtes. Welke kracht zou ik krijgen? Het liefst zou ik mensen kunnen genezen, al mijn hele leven heb ik plezier in het helpen van anderen. Maar stel het gaat mis en nog veel meer beangstigende dingen. Als ik mijn gedachtes van me afschud zie ik dat we al bij het grootste en oudste gebouw van het heel Sylvantea zijn, het Landra-huis. Van buiten lijkt het Landra-huis, door de grote zuilen, uit de Grieks-romeinse tijd te komen maar van binnen is het ultra-modern. Voor de deur staat een enorme rij van allemaal kinderen met hun ouders. Sommige kinderen ken ik uit mijn klas of uit de buurt, we kijken elkaar aan, glimlachen en kijken snel weer naar iets anders. We gaan in de rij staan, in uiterste stilte schuiven we steeds meer naar voren.

Ik ben aan de beurt, hand in hand met mijn ouders loop ik naar binnen. Daar worden we gescheiden, mijn ouders worden naar de koffiekamer gebracht en ik volg een vrouw naar de Landra. Nog één keer kijk ik mijn moeder diep in haar ogen voordat ik de hoek om ga. Ik denk aan wat voor gedachtes ik in haar ogen had gezien, blijheid omdat ik eindelijk mijn gave kreeg, troost omdat ze weet dat ik bij haar wil zijn en misschien ook wel verbazing omdat ze zich nu realiseert hoe groot ik ben geworden. Ik kijk nog eens goed naar de vrouw die ik achterna loop. Ze is een enigszins getint, draagt een nette jurk en heeft een knot in. Als ze merk dat ik naar haar zit te kijken draait ze zich om, onze ogen vinden elkaar en ze glimlacht naar me. Verlegen kijk ik snel naar de grond en loop zonder weer mijn aandacht op haar te richten verder.

Als we verder door het gangenstelsel lopen word het steeds rustiger totdat er behalve ons tweeën niemand meer te bekennen is. Dan stopt de vrouw plotseling voor een deur, bijna loop ik tegen haar aan maar ik weet nog net op tijd te stoppen. "Landra-kamer 937" staat er op de deur. Ze doet de hem open en geeft me een hand 'Ik ben Miranda,' zegt ze. Ik neem haar hand verlegen aan en zeg 'Hoi, ik ben Alexa,'. Ik loop de kamer binnen en zie enkel een bureau en twee stoelen. Ze doet de deur achter me dicht en ik ga zitten op een daarvoor klaargezette stoel tegenover Miranda. Ze rommelt wat in de laatjes, mompelt boos wat over rommelige collega's en haalt er dan iets uit. Nieuwsgierig kijk ik wat het is, als ik zie wat het is ben ik enigszins teleurgesteld. Voor me ligt een groot bord met daarop het woord "Gave" in negen verschillende lettertypes. Met grote ogen kijk ik nog eens goed naar het bord, is dit dan echt waar ik mijn hele leven al naar uit heb gekeken?

Als na een tijdje een belletje klinkt weet ik gelijk waar het voor is, de Landra begint. Miranda begint het uit te leggen, 'Het werkt zo, je bekijkt alle verschillende lettertypes goed en kiest welke het meest bij jou past. Als je het echt zeker weet raak je het aan, dan zal je de kracht binnen een paar uur krijgen. Maar let op, je kunt maar één keer kiezen,'. Eindelijk mag ik beginnen, aandachtig bekijk ik elk lettertype. Al gelijk vallen de meeste af, te groot, te klein, te dik, te dun. Totdat er nog maar eentje overblijft, een Grieks lettertype. Ik kijk Miranda aan en ze knikt, 'Toe maar,' zegt ze. Als ik alles nog een laatste keer doorkijk ruik ik wat raars, het is heel sterk maar toch kan ik niet plaatsen wat het is. Als ik wil kijken of Miranda de vreemde geur ook ruikt begint de wereld om me heen te draaien en dan word alles zwart voor mijn ogen. Ik voel nog net dat mijn hoofd op iets hards terecht komt maar daarna voel ik niets meer.

Reacties

Iessie
Laatst aanwezig: 1 week 5 dagen geleden
Sinds: 21 Apr 2015
Berichten: 84

Hoi GF-GroteFantasie

Ik vind je proloog spannend om te lezen en ben benieuwd hoe het verder gaat.
Ik zal er wel wat meer alinea's in doen, dat leest makkelijker. Ikzelf begin in ieder geval een nieuwe alinea als iemand iets zegt en als iemand anders daarna verder gaat. Bijvoorbeeld:

Citaat:

Als na een tijdje een belletje klinkt weet ik gelijk waar het voor is, de Landra begint. Miranda begint het uit te leggen, "Het werkt zo, je bekijkt alle verschillende lettertypes goed en kiest welke het meest bij jou past. Als je het echt zeker weet raak je het aan, dan zal je de kracht binnen een paar uur krijgen. Maar let op, je kan maar één keer kiezen.". Eindelijk mag ik beginnen, aandachtig bekijk ik elk lettertype. Al gelijk vallen de meeste af, te groot, te klein, te dik, te dun. Totdat er nog maar eentje overblijft, de middelste. Ik kijk Miranda aan en ze knikt, "Toe maar." zegt ze. Als ik alles nog een laatste keer doorkijk ruik ik wat raars, het is heel sterk maar toch kan ik niet plaatsen wat het is

Dit zou ik zelf als volgt opschrijven:

Als na een tijdje een belletje klinkt weet ik gelijk waar het voor is, de Landra begint.
Miranda begint het uit te leggen, "Het werkt zo, je bekijkt alle verschillende lettertypes goed en kiest welke het meest bij jou past. Als je het echt zeker weet raak je het aan, dan zal je de kracht binnen een paar uur krijgen. Maar let op, je kan maar één keer kiezen."
Eindelijk mag ik beginnen, aandachtig bekijk ik elk lettertype. Al gelijk vallen de meeste af, te groot, te klein, te dik, te dun. Totdat er nog maar eentje overblijft, de middelste. Ik kijk Miranda aan en ze knikt.
"Toe maar." zegt ze.
Als ik alles nog een laatste keer doorkijk ruik ik wat raars, het is heel sterk maar toch kan ik niet plaatsen wat het is.

muzy95
Laatst aanwezig: 9 uren 45 min geleden
Sinds: 27 Nov 2010
Berichten: 114

Vind ik het goed als proloog voor een echt boek? Tja, eigenlijk vraag ik me af of dit wel een proloog is. Het komt op mij namelijk over als een eerste hoofdstuk. Na dit stukje heb ik een sterk vermoeden welke kant dit verhaal op gaat, en als die verwachtingen kloppen lijkt me dit een prima beginpunt voor je verhaal.

Het stuk zelf vind ik vlot lezen. Ik ben benieuwd naar het vervolg, vooral wat die 'Gave' inhoudt. Ook vind ik het prettig dat je vreemde termen en concepten niet uitlegt, maar de manier waarop je ze introduceert toch een goed idee geeft van hoe ze in de wereld passen.

Ik denk wel dat je over het algemeen strakker kunt formuleren, vooral gezien je perspectiefkeus. Alles is strikt vanuit de verteller, die alles in de tegenwoordige tijd beleeft. Als je iets of iemand beschrijft, hoef je bijvoorbeeld niet te noemen dat de ik daarnaar kijkt. Let ook op zinnen zoals je tweede: "Mijn golvende bruine haar waait in mijn gezicht, maar ik merk het niet eens." Is het geloofwaardig dat de ik in de tegenwoordige tijd spreekt over dingen die ze niet merkt?

Hopelijk heb je hier iets aan. Succes!

Conventies, geen regels.

Yrret
Laatst aanwezig: 11 uren 22 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5106
GF-GroteFantasie schreef:

Ik zou graag van u willen weten of er fouten in zitten, of het boeiend is en of het goed genoeg is voor een proloog voor een echt boek.

Fouten, een aantal. Advies; pak een willekeurig boek van jezelf en controleer de dialogen.

Vrijblijvend advies; daar waar je dubbele aanhalingstekens gebruikt - enkele gebruiken. Daar waar je enkele gebruikt - dubbele.

GF-GroteFantasie schreef:

"Toe maar." zegt ze.

Een komma tussen maar en zegt. Geen punt. Enkele aanhalingstekens.
- 'Toe maar,' zegt ze.

GF-GroteFantasie schreef:

"Ik ben Miranda." zegt ze.

'Ik ben Miranda,' zegt ze.

GF-GroteFantasie schreef:

Voor me ligt een groot bord met daarop het woord 'Gave' in negen verschillende lettertypes.

Dubbele aanhalingstekens.

Voorstel;
Voor me ligt een groot bord met daarop het woord "Gave" in negen verschillende lettertypes.

Deze situatie komt in een verhaal veel minder voor dan een dialoog. Als je dan over een hele bladzijde heen kijkt is het totaal een stuk rustiger door de enkele aanhalingstekens rond de dialogen.

GF-GroteFantasie schreef:

Ik ben verzonken in mijn gedachtes, 'Welke kracht zou ik krijgen?', 'Stel het gaat mis?' en nog veel meer beangstigende dingen.

Gedachten staan niet tussen aanhalingstekens. De hele zin is ietwat slordig door de komma`s en de vraagtekens.

Voorstel;
Ik ben verzonken in mijn gedachtes. Welke kracht zou ik krijgen? Stel het gaat mis en nog veel meer beangstigende dingen.

Kijk er even rustig naar hoe het voor jou nu lijkt. Zoek naar zulke zinsconstructies in je eigen boeken.

GF-GroteFantasie schreef:

Daar worden we gescheiden, mijn ouders worden naar de koffiekamer gebracht en ik volg een vrouw naar de Landra.

[...]

Als we verder door het gangenstelsel lopen word het steeds rustiger totdat er behalve ons tweeën niemand meer te bekennen is. Dan stopt de vrouw plotseling voor een deur, 'Landra-kamer 937' staat erop. Ze doet de deur open en geeft me een hand "Ik ben Miranda." zegt ze. Ik neem haar hand verlegen aan en zeg "Hoi, ik ben Alexa.".

GF, jij bent nu Alexa. Probeer je dit eens voor te stellen.

Jij komt binnen in een vreemd gebouw. En zonder reden volg je een vrouw. Je loopt met haar een gangenstelsel door. Niemand behalve jullie twee. Zij komt bij een deur. Doet die open. Geeft jou een hand. En dan - pas - zegt zij dat ze Miranda heet.

Waarom doe je dit? Ik loop met niemand mee - die ik niet ken. Weet jij iets dat ik als lezer niet weet?

GF-GroteFantasie schreef:

Als ze merk dat ik naar haar zit te kijken draait ze zich om, onze ogen vinden elkaar en ze glimlacht naar me.

merk - merkt

Dit is een moeilijke situatie.

Jij kijkt naar haar.
Hoe kan jij weten dat zij dit merkt?
Omdat ze zich omdraait?
Jij zit niet! Jullie lopen.
Vinden jullie elkaars ogen?
Waren jullie ogen verstopt?
Moest je lang zoeken?

Dit fragment zou boeiend kunnen worden en misschien goed genoeg als proloog voor een echt boek, maar is dat nu nog niet.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

GF-GroteFantasie
Laatst aanwezig: 4 weken 2 dagen geleden
Sinds: 4 Jan 2017
Berichten: 18

Ik heb de verbeterde versie in het fragment gezet, zouden jullie daar misschien ook even naar willen kijken?

Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!