Start » Proeflezen » [Fantasy] Flame

[Fantasy] Flame

Door: berkle09
Op: 10 juli 2013

Ik zou graag van de lezers willen weten of dit deel uitnodigt tot verder lezen, of het volgens hen grammaticaal goed in elkaar zit en wat ze vinden van de schrijfstijl. (is die geschikt voor jong-volwassenen?)

Fragment: 

(Een deel van hoofdstuk 1, vanuit het oogpunt van Griekse god Amor)

De Titanen waren de reden dat wij naar dit dorp waren verhuisd en het kleine, leegstaande kasteel hadden opgekocht. De gedachte aan hen voerde me terug naar het begin, toen het menselijk ras nog in de kinderschoenen stond.
Ik denk dat wij kwamen te bestaan omdat zij bestonden; de mensen. Ieder met een eigen taak deden wij ons best hen te helpen, hun lijden te verzachten waar we dat konden.
We begonnen in Griekenland. Toen ik werd geboren, waren de Romeinen bezig de wereld te veroveren. Zeker, ze waren met hun uitvindingen hun tijd ver vooruit en brachten cultuur en wetenschap, maar overal waar zij kwamen werd dood en verderf gezaaid, werden dorpen geplunderd en mensen tot slavernij veroordeeld. Ik had dus direct al genoeg te doen.
Als je alleenheerser bent, zal je altijd met uitdagingen te maken krijgen en onze grootste uitdaging vormden de Titanen. Wezens die net als wij bepaalde krachten bezaten, maar die hun macht voor heel andere doeleinden gebruikten. Bij ons stond het welzijn van de mensheid voorop, bij hen de heerschappij over de wereld. Er brak oorlog uit tussen onzer beider soorten.
De mensen wisten het niet, maar in die dagen hing de toekomst van hun ras aan een zijden draadje. Want net als wij vormden zij een serieuze bedreiging voor het bestaan van de Titanen. Zodra die met ons klaar waren, wilden ze het grootste deel van de mensen uitroeien en de rest tot slaaf maken.
Het werd een zeer lange en bloedige strijd, maar uiteindelijk wonnen wij en eindigden zij onder de grond. Hun krachten, die na het verlies bijna tot nul waren afgezwakt, konden hen niet bevrijden uit de grafkisten waarin ze waren opgesloten, laat staan dat ze zich uit de kilometers diepe graven omhoog konden werken.
Naarmate de eeuwen verstreken en er weliswaar een einde kwam aan het Romeinse tijdperk, maar we er talloze andere oorlogen en ellende voor in de plaats kregen, raakte de herinnering aan onze vijanden op de achtergrond. Verhuizend van land naar land probeerden we de stervelingen bij te staan en deden we met z’n twaalven voor miljoenen mensen wat we konden.
Ik weet niet waarom geen van ons op zijn minst gealarmeerd was toen ze de boormachine hadden uitgevonden. Ik snap ook niet hoe het feit dat zij met hun opgravingen zelfs op skeletten van dinosauriërs waren gestuit, zo langs ons heen kon zijn gegaan. Misschien kwam het doordat mensen elkaar tegenwoordig op zo’n grote schaal de meest verschrikkelijke dingen konden aandoen (tot het bouwen van atoombommen aan toe) dat onze aandacht even was afgeleid.
En toen er opeens een team van archeologen vermist werd en er een aantal lege doodskisten van duizenden jaren oud was gevonden, waren we natuurlijk te laat. Onze vijanden waren weer vrij en wij hadden geen idee waar ze zich bevonden.

Enter was de plaats van waaruit we moesten opereren om erachter te komen waar onze vijanden zich schuil hielden.
Daarvoor zouden we iets doen wat we nog nooit hadden gedaan: we zouden voor onbepaalde tijd leven zoals de mensen dat deden. We zouden de bewoners om ons heen echt leren kennen, deelnemen aan hun mensenactiviteiten. Ondertussen moesten we elke inwoner van Enter volledig screenen en het nieuws in de gaten houden. Heel misschien hadden we geluk en had één van de mensen iets ongewoons gezien of meegemaakt, iets wat zich hier normaal gesproken niet voordeed.
De Titanen vielen veel te veel op om zich in een omgeving als deze schuil te kunnen houden. Daarom was het ook zo vreemd dat we geen duidelijker signaal opvingen dat ze zich hier ophielden, geen geur, niets. Ze leken wel in rook te zijn opgegaan.
Ik leunde tegen de muur en luisterde naar het gediscussieer van mijn familie. Morgen zou ik met mijn deel van de opdracht beginnen. Ik zou mijn intrede doen op de middelbare school en de leerlingen zouden me vertrouwen en bevriend met me willen zijn. Zonder dat ik er enige moeite voor hoefde te doen, zouden de jongens me vragen om na schooltijd met hen rond te hangen, te sporten, te stappen. De meiden zouden me tot het onderwerp van hun gezamenlijke gesprekjes maken, over me fantaseren, verliefd op me worden.
Want ik was Amor, god van de liefde.

Reacties

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 9 weken geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

Boeiend vind ik het zeer zeker maar in de loop van het verhaal raak ik wel wat in verwarring. Ben je een mens, en Titaan of nog een ander soort "wezen"? Uiteindelijk lees ik "Want ik was Amor, god van de liefde". Die onthulling had voor mij wat eerder gemogen want ik heb dan de neiging toch af te haken als het me niet duidelijk is. Het is een beetje zoals met cowboyfilms en -boeken: ik was als kind een van diegenen die het verhaal na verloop van tijd niet kon volgen omdat ik niet meer wist wie 'de goede en de slechten waren" en dan het boek maar terugzette in de kast of vroeg of de tv op een andere zender mocht. Maar zoals gezegd, een boeiend verhaal zal het denk ik zeker worden! smile

Diana Silver
Laatst aanwezig: 4 uren 58 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4961

De vraag is wat irrelevant. Zo ongeveer elk verhaal is boeiend te maken als je het maar goed vertelt.

Wat ik hier lees komt op mij meer over als een samenvatting van de achtergrondgeschiedenis van jouw verhaal. Dat is goed, die moet er zijn, maar die moet je niet opvoeren als opening van je verhaal. Begin je verhaal met het verhaal zelf: je hoofdpersoon die rondloopt en bijpersonen tegenkomt, de ochtend waarop ze vertrekken om op avontuur te gaan. De geschiedenis, die leer ik later wel, liefst tussen de regels door, niet als infodump.

Maar goed, om je vraag toch te beantwoorden: als insteek van een wereld vind ik het zeker veelbelovend. Ben benieuwd wat voor verhaal je in de setting gaat schrijven.

Waar waren we gebleven?

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 7 uren 6 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5932

berkle09, lees de regels van proeflezen nog eens door. Het is de bedoeling dat je een specifieke vraag om feedback stelt.

berkle09 schreef:

Ik zou graag van de lezers willen weten of ze het fragment boeiend genoeg vinden om meer te willen lezen.

Dat is heel algemeen. Iedereen wil graag weten of zijn stuk boeiend genoeg is om verder te lezen. Want als het dat niet is, heb je ergens een snaar gemist. Maar welke snaar - en daar komen de specifieke vragen bij kijken.

Waar twijfel je aan? Of denk je: dit vind ik gewoon een goed stuk tekst, en ik wil weten of dat klopt.

Dus even je onderzoeksvraag specificeren; anders moeten we je topic afhechten.

P.S. Ook even de titel ingekort, en het perspectief vanuit wie het fragment geschreven is ter plaatse bij het fragment geplaatst (dat past beter daar, en hoeft niet bij de titel).

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

berkle09
Laatst aanwezig: 2 jaren 25 weken geleden
Sinds: 18 Feb 2010
Berichten: 8

Bedankt voor het commentaar, ik heb mijn onderzoeksvraag aangepast, net als de titel! Ik begrijp jouw aanwijzingen over het anders beginnen, Diana Silver. Dit is een deel van hoofdstuk 1, waarin ik inderdaad begonnen ben met het verhaal zelf: hoofdpersoon die rondloopt, etc. smile Ik wilde informatie over dit specifieke stuk, over het begingedeelte ben ik nu wel zeker, vandaar. Het is een verhaal over personages uit de Griekse Oudheid, maar wel in een hippe, moderne setting.

Ostinato
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 12 Jan 2013
Berichten: 1629

Hoi berkle09. Je vragen zijn nog steeds wat algemeen.

Het gegeven is goed gevonden en intrigeert mij. Ik ben erg benieuwd naar het karakter van jouw Amor, want dat wordt in dit stukje nog niet getoond. De God van de liefde moet natuurlijk wel heel bijzonder zijn. Ik zou wel verder willen lezen.

Ik ben het echter wel eens met Diana. Het begin is veel te veel een infodump. Waarom niet (bijvoorbeeld) beginnen met de ochtend dat Amor naar school gaat. We zien dat hij blaakt van het zelfvertrouwen in een situatie waarin iedereen nerveus zou zijn (naar een nieuwe school) hij zegt vreemde dingen, maar we weten niet wie hij is of wat er aan de hand is. Vervolgens geef je een stukje van bovenstaande informatie prijs. Terug naar de ochtend op school, etc.

Doseer de informatie. Dat noopt tot doorlezen (ha! ik heb het woord nopen gebruikt!).

Het zit grammaticaal in het algemeen goed in elkaar en je zinnen zijn prettig om te lezen. Niet allemaal:

Zeker, ze waren met hun uitvindingen hun tijd ver vooruit en brachten cultuur en wetenschap, maar overal waar zij kwamen werd dood en verderf gezaaid, werden dorpen geplunderd en mensen tot slavernij veroordeeld.

Naarmate de eeuwen verstreken en er weliswaar een einde kwam aan het Romeinse tijdperk, maar we er talloze andere oorlogen en ellende voor in de plaats kregen, raakte de herinnering aan onze vijanden op de achtergrond.

Er brak oorlog uit tussen onzer beider soorten.

Dit zijn zinnen waar ik zeker nog eens naar zou kijken.

Ontdekker van de Lekkerkerker kerkerkerkerker.
Echter niet de enige.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!