Start » Proeflezen » [Fantasy] Eiland van Vleugels en As

[Fantasy] Eiland van Vleugels en As

Door: Sofia Olmo
Op: 1 november 2018

Heyy, ik ben Sofia en ik ben al jaren bezig met schrijven. Nu wil ik serieus een boek schrijven en daarvoor heb ik feedback nodig. Zou je misschien willen laten weten:
* of je het makkelijk kon doorlezen
* of het makkelijk was te begrijpen
* wat je van het verhaal vindt

Alvast heel erg bedankt.

Fragment: 

Ik hoorde het zand onder mijn voeten knisperen terwijl ik rende over de verlaten bospaadjes, kon ik mezelf nog redden? Mijn vleugels waren beschadigd en dus onbruikbaar; mijn enige optie was rennen. Plotseling doemde er een muur van doornstruiken voor me op. Ik sloeg af: links, rechts, weer links en weer rechts. Ik zag de hoge poorten al in de verte: nog dertig meter, twintig, tien…
Te laat.

Drie dagen eerder…
Gapend rekte ik me uit; het was half zeven en over een uur zou ik weer aan het werk moeten. Elke elf in het dorp had een eigen taak, die taak was gebaseerd op je vleugels. Als je langwerpige vleugels had, was je een boself zoals ik en moest je voor de planten en bomen zorgen zodat er bloemen zouden groeien. Maar als je korte vleugeltjes had, moest je uit de bloemen nectar halen. Deze nectar was voor de Schaduw Roepers, zij hielden ons al jarenlang in hun greep. Schaduw Roepers hadden geen naam, maar een cijfer. Dat cijfer droegen ze altijd op een speldje aan hun cape en zo kon je ze herkennen. Ze leefden in een groot kasteel aan de rand van het ons dorp en droegen altijd een zwarte cape met een kap waardoor ze bijna onzichtbaar leken tegenover het donkere kasteel. Ik had nooit gezien wat er onder de cape schuilde, maar mijn vader wel. Hij vertelde me dat ze een langwerpige kop hadden met een snuit waar altijd donkerrood bloed vanaf droop, puntige oren die net iets te veel uit staken en ook zaten aan zijn lichaam niet alleen vier poten, maar ook nog eens zes tentakels.
Niemand had dan ook ooit geprobeerd om zich te verzetten. We moesten er gewoon het beste van maken en de bevelen van de Schaduw Roepers opvolgen.

Ik had mezelf net aangekleed toen er op de houten deur werd gebonsd. Door het kijkgaatje kon ik weinig zien, dus opende ik aarzelend de deur. Er stonden drie Schaduw Roepers op me te wachten. Gehoorzaam zette ik een paar stappen achteruit en liet ze binnenkomen, eenmaal binnen overhandigden ze me een brief:

Beste elf,
Jij hoort deze maand bij de selectie van het eiland. Over drie dagen zal je om klokslag drie uur moeten verschijnen op het grote plein, waar De Raad veertien elfen zal kiezen die naar het Eiland moeten. Als je niet voor De Raad verschijnt, zal je de consequenties moeten accepteren en de straf moeten ondergaan. Bij het plein krijg je meer informatie.
Groet,
Schaduw Roeper 162

De brief glipte uit mijn handen en viel op de grond. Met bonzend hart knikte ik naar ze als teken dat ik het had begrepen en liet ze de deur uit.
Eén keer in het jaar werden er zestig elfen gekozen. Die moesten voor De Raad verschijnen, deze Raad bestond uit twaalf Schaduw Roepers en één elf. Van die zestig elfen werden er veertien gekozen die voor drie weken moesten overleven op het eiland dat zo'n zestig meter van het Schaduwkasteel lag. Het was dus niet zo heel ver vandaan, maar als je eenmaal het eiland had bereikt, maakte je geen kans meer om te ontsnappen.
Wat er precies op het eiland gebeurde, wist niemand. Maar er werd gefluisterd dat er een onzichtbare muur om het eiland zou staan en je langzaam gek werd.
Pas toen besefte ik wat er ging gebeuren: er was een grote kans dat ik naar het eiland zou moeten en in de afgelopen tien jaar had niemand het overleefd.
Zeven jaar geleden kreeg mijn moeder ook de brief om naar het Eiland te gaan. Mijn vader bood aan om in haar plaats te gaan, maar dat mocht niet. Wel mocht hij met haar mee. Daarom gingen ze samen naar het eiland en lieten mij alleen, ik was toen nog maar negen. Ik bouwde mijn eigen huis en zorgde voor mezelf, twee weken later kreeg ik te horen dat ze het allebei niet hadden overleefd.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 13 uren 48 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5926
Sofia Olmo schreef:

* of je het makkelijk kon doorlezen

Ja.

Sofia Olmo schreef:

* of het makkelijk was te begrijpen

Ja.

Sofia Olmo schreef:

* wat je van het verhaal vindt

Fantasy is altijd leuk - omdat ik altijd nieuwsgierig ben naar de fantasie van anderen.

Sofia Olmo schreef:

Als je langwerpige vleugels had, was je een boself zoals ik en moest je voor de planten en bomen zorgen zodat er bloemen zouden groeien. Maar als je korte vleugeltjes had, moest je uit de bloemen nectar halen.

De verschillen - de bos-elf heeft langwerpige vleugels.
Langwerpige vleugels kunnen lang [in lengte] zijn en kort zijn!
Een elf met korte vleugels kan dus ook langwerpige vleugels hebben.

Sofia Olmo schreef:

Van die zestig elfen werden er veertien gekozen die voor drie weken moesten overleven op het eiland dat zo'n zestig meter van het Schaduwkasteel lag.

Mijn fantasie schiet te kort om deze afstand van 60 meter te begrijpen - hoe zit jouw Fantasy-wereld eruit.
Jouw elfen zijn 0.000001 mm klein? De Schaduw Roeper is 0.000003 mm groot en het speldje aan hun cape is dan [ongeveer] 1/180 van 0.000003 mm. Als het anders is - en de toren van het kasteel is 60 m hoog - dan vraag ik mij af waarom ze nu nog steeds niet weten - want het eiland staat op 60 m van het kasteel - of er een onzichtbare muur om het eiland staat. Ik zou vanaf de toren - met de wind mee - kunnen spugen op de [onzichtbare] muur, en dan direct weten - vooral als ik rode spuug had - of er een [onzichtbare] muur is. Als ik een elf zou zijn van 0.000001 mm is mijn klodder spuug 1/360 van 0.000001 mm en dan is de kans - ook met wind mee - dat ik de [onzichtbare] muur vanaf de toren kan raken al heel wat kleiner. Kan een VerkenningsElf niet even op verkenning gaan?

Sofia Olmo schreef:

Zeven jaar geleden kreeg mijn moeder ook de brief om naar het Eiland te gaan.

Ik denk van niet. Ze zal een brief hebben gekregen - om over drie dagen - op klokslag drie uur - te verschijnen op het grote plein, waar De Raad veertien elfen zal kiezen die naar het Eiland moeten.

Sofia Olmo schreef:

Wat er precies op het eiland gebeurde, wist niemand.

Weet je dat zeker? Ze krijgt, twee [2] weken later, te horen dat ze het allebei niet hadden overleefd - terwijl ze drie [3] weken moesten overleven op het eiland. Er is dus een tussentijdse rapportage? Dat betekent dat iemand iets weet.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

krommenaas
Laatst aanwezig: 8 uren 54 min geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 293

Hallo Sofia,

Dit is bijna één grote infodump; dat is niet hoe je een verhaal schrijft. Het leest wel vlot.

Ik zou gewoon verder schrijven en proberen zoveel mogelijk van de informatie die je hier geconcentreerd aanbiedt in de loop van het verhaal mondjesmaat en op een zo onopvallend mogelijke manier aan de lezer te bezorgen, en het dan hier te schrappen. Concentreer je ondertussen op het scheppen van interessante personages en het schetsen van boeiende situaties.

Update: toevallig kwam ik dit relevante artikel tegen: https://www.hebban.nl/artikelen/inspiratie-is-niet...

Yrret
Laatst aanwezig: 13 uren 48 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5926
krommenaas schreef:

Update: toevallig kwam ik dit relevante artikel tegen: https://www.hebban.nl/artikelen/inspiratie-is-niet-alles

Met feedback van Jack Schlimazlnik, altijd de moeite waard om te lezen.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Foto: Annaleen Louwes

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee