Start » Proeflezen » [fantasy] De uitvinder

[fantasy] De uitvinder

Door: PeterPen
Op: 15 september 2019

Het verhaal gaat over twee vriendinnen Laura en Holly 14 jaar oud die met behulp van Professor Prul en zijn uitzonderlijke maar niet altijd perfecte uitvindingen misdaden te lijf gaan.
Dit is het begin van het verhaal, doelgroep is rond dezelfde leeftijd als die van Laura en Holly

De vragen zijn
Is het boeiend genoeg om verder te willen lezen
Leest het vlot, lopen de zinnen lekker.
Alle andere feedback is ook welkom
Het appen op de telefoon is cursief, maar wordt hier niet cursief weergegeven.
Verder hoop ik dat er niet al teveel taalfouten in zitten.

Fragment: 

Het journaal opende met een bericht over een satelliet die was gehakt, de paniek was groot. Volgens een woordvoerder van de AIVD zaten De Russen er achter, of de Chinezen, maar het konden ook de Amerikanen zijn of misschien wel de Koreanen.
Laura kon het weinig boeien, Ian had een affaire met Sara, en Lucy, de vriendin van Ian, was daar achter gekomen, dat was veel belangrijker. Maar het was zes uur en dan moest er worden overgeschakeld naar het journaal.
‘Op de iPad heb je ook Netflix,’ was het antwoord van haar vader op Laura’s commentaar, ‘dan kijk je daar maar verder.’
Op de iPad heb je ook journaal, wilde ze terug kaatsen, maar haar aandacht ging alweer uit naar haar iPhone die begon te trillen.
PP
‘direct komen, situatie ernstig'
mmm situatie ernstig, dat was bij de Professor alias PP wel vaker het geval, daar maakte ze zich niet zo druk meer om.
‘O en neem engels drop mee’
‘de echte, niet die namaak’ smiley
serieus !
‘Noodgeval pp’ appte ze naar Holly, haar beste vriendin.
‘Over tien minuten bij de kerk, lukt dat’
‘Spannend Ian en Sara, moet dat nu !!!’
‘Het is Netflix, je kan straks verder kijken’
‘O engels drop meenemen’ smiley
‘Engels drop?’
‘Ja, de echte, niet de namaak, is voor pp’
‘Serieus !’
‘Ben even weg’ zei Laura
‘Weg,...waar naar naar toe,’ reageerde haar moeder afwezig, haar blik gefixeerd op de tv.
‘Naar Holly,... ze is zwanger,’ zei ze er als grapje achteraan, maar haar ouders leken het niet te horen. Ze hingen aan de lippen van de nieuwslezer die vertelde dat de noodtoestand voor het hele land was afgekondigd, de situatie was meer dan zorgelijk.
‘is goed’, mompelde haar moeder zonder op te kijken.
Hoofdschuddend glipte Laura in haar sneakers en schoot in haar jas, graaide haar ‘Oxboard blades s’ uit de gangkast en stapte de deur uit.

Tien minuten later kwam ze aan op de afgesproken plek, Holly was er al. Ze draaide wat rondjes op haar eigen ‘Oxboard blades s’. De s was een grapje van de Professor en stond voor special. Hij had een paar kleine aanpassingen aan de hoverboards aangebracht. Verbeterpunten zoals hij het zelf noemde. Ze haalden nu met gemak een snelheid van 30 kilometer per uur en de accu ging vijf keer langer mee dan normaal. Daarnaast zaten de boards vol sensoren die razendsnel reageerden op onverwachte veranderingen van de omgeving.
Nagenoeg geruisloos kwam Laura slippend tot stilstand, alsof ze boven de grond leek te zweven.
‘Engels drop bij je’
‘yep,’ zei Holly ‘de echte’ en toonde Laura het zakje plus een stralende lach, alsof ze auditie deed voor een reclamespotje.
‘Weet je al iets meer’
‘Nee,’ antwoordde Laura hoofdschuddend, ‘alleen dat het ernstig is, maar dat kan bij bij de Professor van alles zijn, dat weet je.’

Professor Prul die van zichzelf zei dat hij uitvinder was en geen professor, woonde in een oude brandweerkazerne op een verlaten bedrijven terrein aan de rand van de stad.
Om daar te komen moesten Laura en Holly de halve stad doorkruisen en om niet al teveel op te vallen hielden zich aan de toegestane snelheid. Maar eenmaal op het bedrijven terrein ging het gas er op en vlogen ze, hun haren wapperende in de wind, door de verlaten straten. Het was een fantastisch gevoel en soms maakte ze een extra rondje langs de leegstaande panden, maar deze keer niet. Deze keer gingen ze rechtstreeks naar het woonverblijf van de professor, naast het autokerkhof dat jaren geleden op last van de gemeente was gesloten, maar waar de oude roestige autowrakken nog altijd in grillige rijen lagen opgebaard.

De Professor was weer eens vergeten het rolluik, waar vroeger de brandweerauto’s achter vandaan vertrokken, open te zetten. Laura en Holly weten dat soort dingen aan verstrooidheid, want dat hoort een beetje bij professoren. Volgens de professor zelf kwam dat omdat hij veel aan zijn hoofd had, misdaad bestrijden is nu eenmaal een drukke bezigheid.
Holly zwaaide met het zakje drop naar de camera boven de hoofdingang, terwijl ze achtjes draaide op haar hoverboard.
‘Als je niet opendoet eet ik ze zelf op’ zei ze uitdagend. Ze wist dat de professor haar moest kunnen horen, de oude kazerne was voorzien van hypergevoelige microfoons die ieder geluid opvingen.
’En anders eet ik ze op’ zei Laura op haar beurt terwijl ze voor de camera langs scheerde en het zakje drop uit Holly’s uitgestoken hand graaide, wat nooit zou zijn gebeurd als Holly niet even was afgeleid. Vanuit haar ooghoek had ze iets waargenomen dat niet klopte, dat anders was.

Reacties

Don Leone
Laatst aanwezig: 1 dag 4 uren geleden
Sinds: 20 Apr 2019
Berichten: 76

Hi PeterPen,

Ik heb flink gelachen bij de gehakte satelliet, maar dat was vast niet je bedoeling.
Serieus, heb geprobeerd je fragment te lezen met de doelgroep in gedachten.
Als dat de leeftijd van de HP is, dan denk ik dat het niet boeit.
Voor acht- of negenjarigen lijkt het mij veel geschikter.

One day I master it all.

Renske53
Laatst aanwezig: 3 dagen 1 uur geleden
Sinds: 5 Aug 2019
Berichten: 179

Doelgroep van 14+ lijkt me voor dit verhaal niet geschikt. Eerder 9+. Dan moeten de zinnen flink ingekort worden (wat ik sowieso zou adviseren, ook voor een andere doelgroep). Er is niks mis met lange zinnen, maar dan moet het wel een meerwaarde hebben waarom ze zo lang zijn.

Voorbeeld:
Laura kon het weinig boeien, Ian had een affaire met Sara, en Lucy, de vriendin van Ian, was daar achter gekomen, dat was veel belangrijker.

Deze kun je makkelijk inkorten. Het heeft geen meerwaarde om deze zin zo lang te houden. Voorbeeld (in jouw woorden):
Het boeide Laura weinig. Ian had een affaire met Sara. Zijn vriendin, Lucy, was daar achter gekomen. Dat was veel belangrijker!

‘Op de iPad heb je ook Netflix,’ was het antwoord van haar vader op Laura’s commentaar,
Welke commentaar?

Het dialoog stukje met sms, komt bij mij erg verwarrend over.

'gehakt' moet uiteraard gehackt zijn.

Succes met verder schrijven!

“Well, maybe it started that way. As a dream, but doesn’t everything? Those buildings. These lights. This whole city. Somebody had to dream about it first.”

PeterPen
Laatst aanwezig: 1 dag 3 uren geleden
Sinds: 25 Dec 2017
Berichten: 25

Bedankt voor jullie reactie's en aanbevelingen, doelgroep maar bijstellen en gehakt, dat is de spellingscontrole die ik over het hoofd heb gezien.

PeterPen

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!