Start » Proeflezen » [Fantasy] Daldur

[Fantasy] Daldur

Door: Dejong
Op: 13 juli 2017

Ik probeer een verhaal te schrijven, en ik schrijf nog niet zo lang.
Wat wil ik weten?
-is het goed te lezen?
-loopt het fragement?
-is het niet een teveel "en toen dit en toen dat' fragement?
Alle feadback is welkom!

Fragment: 

De deur werd met een harde klap opengegooid en in de deur opening stond een lange man die in zijn korte, bruine haar woelde dat door de war zat. Hij droeg een sjaal en een lange jas waaruit hij een kruik pakte. Daldur keek op vanuit zijn boek en stond op van zijn stoel. Een windvlaag vloog door de deur en de windvlaag rook naar het vers gebakken brood op de dwergen markt. De wind herinnerde Daldur aan de markt die vandaag plaats vond en hij keek op zijn zonnewijzer. De zon was achter de wolken verdwenen en hij had geen flauw benul hoe laat het was.
De man in de deuropening kuchte. Daldur werd uit zijn gedachtes wakkergeschud en de man stond nog steeds leunend tegen de deur aan. Daldur slenterde naar de man toe.
‘Wat kan ik voor u doen?’ De man keek op zijn horloge. Het was bijna kwart over een en de man moest zo bij zijn meester zijn.
‘U heeft toch een familie lid genaamd Golradir?’ De dwerg keek de man aan en knikte met zijn hoofd op en neer. De man kwam dichterbij staan.
‘Mijn opdracht is voor jou,’ begon de man te fluisteren in het oor van Daldur, ‘om een slaapamulet te maken voor je familielid zodat er minder oorlog zal zijn.’ Daldur knikte, maar hij had er zijn twijfels bij. Wie zou zijn neef een slaapamulet geven? Terwijl Daldur zijn agenda erbij pakt die op de tafel lag, bedacht hij of de man weg zou sturen, of de opdracht te aanvaarden. Hij kon er in ieder geval wel aan beginnen, want hij had toch niks te doen vanwege de oorlog die een paar kilometer verderop woedde. Iedereen was daardoor ondergedoken, of naar de strijd om de manschappen bij te staan. Daldur klapte zijn agenda open en de eerste salvo’s klonken door de ruimte heen. De man leek ervan te smullen.
‘Ik kan morgen ermee beginnen.’ Daldur klonk kil en boos tegen de man.
‘Prima, wanneer denkt u klaar te zijn?’ De man klonk vrolijk.
‘Ach, het kan over een paar dagen klaar zijn, maar het kan ook pas over een paar jaar klaar zijn.’ Het gezicht van de man verstrakte.
‘Ik hoor wel wanneer het klaar is.’ De man deed zijn eerste stap naar buiten en hij deed zijn handen in zijn jaszak en hij haalde er een paar handschoenen uit. De straten waren verlaten en wit van de sneeuw die niet schoon werd geveegd. De man ging uit het zicht en Daldur ging nog maar is aan tafel zitten waar hij een mok bier had staan. Terwijl hij dronk kwamen er druppels bier over zijn klitterige baard gelopen. Daldur zette de mok neer en hij stond op. Hij pakte zijn hamer en een stuk ijzer, en met de tang hield hij het ijzer in de hete kolen.

Reacties

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 1 dag 7 uren geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 468

Hoi Dejong,

welkom op het forum.

Ik heb je fragment een paar keer doorlezen en wat opvalt is dat je heel veel wilt benoemen, misschien wel iets teveel. En in een volgorde plaatst die voor de lezer niet al te prettig is. Daardoor vloeit je tekst niet. Probeer na een actie, een reactie te laten volgen en laat omschrijvingen niet teveel in de weg staan. Bijvoorbeeld je eerste alinea

Met een klap sloeg de voordeur open. Daldur keek op van zijn boek. De wind, die de geur van versgebakken brood met zich meedroeg, was blijkbaar zonder kloppen naar binnengekomen. Hij stond op van zijn stoel om de deur weer dicht te doen. Maar schrok van het gekuch dat uit de gang leek te komen.
In de deuropening stond een lange man, zijn gezicht nauwelijks zichtbaar door de sjaal die hij droeg en het bruine haar dat door de wind in slierten langs zijn gezicht hing. Hij kuchte nogmaals, pakte een kruik uit zijn lange jas en keek vervolgens op zijn horloge alsof hij ergens op tijd moest wezen.
‘Wat kan ik voor u doen?’ vroeg Daldur.
‘U heeft toch een familie lid genaamd Golradir?’ De man kwam een stap dichterbij.
De dwerg keek hem aan en knikte.
Etc.

let ook op perspectief. Vanuit wie zijn gedachtewereld schrijf je? Daldur, de man, alwetend etc.

Succes met schrijven!

oh en hoe weet Daldur gelijk dat hij een slaapamulet voor zijn neef moet maken? Heeft hij geen andere familie?

bestaat de perfecte tekst?
blog over schrijven: www.sopendekool.nl

Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer