Start » Proeflezen » [Fantasy] Ana's Gesprek Met Grootvader

[Fantasy] Ana's Gesprek Met Grootvader

Door: Sawena
Op: 10 juli 2017

Hi,

Dit is een fragment van een langer verhaal waar ik momenteel aan werk. Hieronder is een korte samenvatting van wat er aan vooraf gegaan is:

Ana is een exorcist in opleiding. Tijdens het verbannen van een demon raakt ze in de problemen. Twan - haar mentor - spreekt haar hier naderhand op aan en dit eindigt in een ruzie. Twan beseft dat de geruchten dat Ana door een demon (Nephi) bezeten is, waar moeten zijn. Hij weigert om haar stage als "afgerond" door te geven aan hun organisatie het Kapittel. In plaats daarvan geeft hij haar een ultimatum om Nephi te verbannen.

In dit hoofdstuk komt Ana voor het eerst in tijden weer thuis. Wanneer dit fragment begint zit ze met haar grootvader Jaap, haar tante Miep en Nephi in de keuken. Grootvader Jaap begint het gesprek en Miep reageert.

Wat ik graag wilt weten is het volgende:

Er is een belangrijk keerpunt in het leven van Ana die in dit gesprek naar voren moet komen. Hoewel het misschien wat lastig is om aan te geven gebasseerd op dit korte fragment, wil ik graag weten of het TE duidelijk of juist TE subtiel is. - Als je hierbij aan kunt geven wat volgens jou het keerpunt is, zou dat fijn zijn.

Daarnaast zou ik ook graag weten hoe de personages op jullie over komen.

Verdere op of aanmerkingen zijn ook meer dan welkom!

Fragment: 

‘Feestje?’
‘Ja, voor Ana.’ Grootvader keek me met opgetrokken wenkbrauw aan en ik haalde mijn schouders op. ‘Kom nou Jaap, voor het afronden van haar stage. Normaal gesproken zou ik op Nathan gewacht hebben, maar wie weet wanneer John hem weer mee naar huis neemt.’
‘Een feestje,’ zei grootvader kalm en een koude glimlach verscheen op zijn gezicht, ‘nou snap ik het. Dus wanneer was je van plan het je tante te vertellen? Zodra ik de kamer uit was? Toch wel voordat ze de taart zou gaan halen?’ Ik draaide me van hem af, maar bij elke vraag voelde ik mezelf onwillig ineenkrimpen. ‘Nee, daarna pas? Of helemaal niet?’
‘Zou me wat vertellen?’ Miep veegde haar handen af aan een theedoek en zette een bord met een broodje gezond voor grootvader neer. ‘Jaap?’
‘Ana?’
‘Tante Miep,’ begon ik en haalde diep adem, ‘u hoeft geen taart te halen. Ik heb mijn stage nog niet officieel afgerond.’ De verwarring op haar gezicht was pijnlijk om aan te zien en op dat moment haatte ik mijn grootvader.
‘Maar ik dacht dat je de honderd uren al gewerkt had.’
‘Ja.’
‘En vorige week had je het er nog over dat Twan je een solo missie zou laten uitvoeren.’
‘Klopt,’ bevestigde ik.
‘Nou, dan ben je toch gewoon klaar,’ zei Miep, haar handen op haar heupen.
‘In principe wel,’ waagde ik eraan toe te voegen, maar vermeed het om naar grootvader te kijken.
‘Als Twan zich nou met zijn eigen zaken zou bemoeien,’ zei Nephi, die op de stoel tegenover mij plaats had genomen.
‘Nou, dan is er toch zeker geen probleem. Jaap?’
‘Waar is Nephi?’ Grootvader keek me recht aan.
Ik haalde diep adem. Dit was het moment waarop ik een eind moest maken aan het eindeloze piekeren en een beluit moest nemen. Wilde ik de vraag ontwijken? Normaal gesproken respecteerde grootvader mijn wens om niet direct tegen hem te liegen. Maar alleen omdat hij wist dat ik hem uiteindelijk de waarheid zou vertellen, want een exorcist vertelde altijd de waarheid. Liegen maakte ons immers een makkelijker doelwit voor de demonen. Normaal gesproken vroeg hij me echter niet of ik wel of niet door een demon werd bezeten. Grootvader Jaap zat stijf op zijn stoel, schouders naar achteren en met de borst naar voren. Vandaag zou hij zich niet af laten wimpelen.
Wanneer ik hem de waarheid zou vertellen zou grootvader me echter geen ultimatum geven, zoals Twan gedaan had. Ik wist dat hij onmiddellijk een verbanningsritueel zou beginnen. Kon Nephi grootvader weerstaan? Een Sergeant was sterker dan een Ridder, was grootvader sterker dan de drie ridders van vroeger? Ik bestudeerde zijn ruwe handen, zijn strenge licht blauwe ogen en witte snor. Zijn koppige blik gaf me het vermoeden van wel, er waren maar weinig die even zeker over zichzelf waren als de man naast me.
Onzeker over wat de juiste aanpak was, vroeg ik me opnieuw af waarom ik er zo op tegen was dat Nephi verbannen werd? Als hij daadwerkelijk een demon was, dan bestond er geen twijfel over het feit dat ik door hem bezeten werd. Joost mocht weten hoeveel schade hij in die drie-en-twintig jaar had weten aan te doen aan mijn ziel. Was het feit dat ik niet wilde dat hij verbannen werd een teken dat hij mij volledig in zijn greep had? Was ik ooit volledig mezelf geweest? Een misselijk gevoel borrelde omhoog, terwijl ik mezelf voor het eerst in mijn leven dwong om onder ogen te zien wat ik diep vanbinnen altijd al geweten had. Ik zou Nephi zelf moeten verbannen, wilde ik een kans maken mezelf een ware exorcist te noemen. Dat betekende dat er maar één oplossing was.
‘Ach, grootvader. Gelooft u Twan nou echt?’
‘Geef me een reden om niet in hem te geloven.’
‘Ziet u Nephi hier soms?’ vroeg ik terwijl ik mijn schouders ophaalde. Vanuit mijn ooghoeken zag ik hoe Nephi me ongelovig aanstaarde, bij het horen van de leugenachtige woorden.
‘Maakt dat uit? Van mij part zit hij hier aan tafel. Het idee dat hij hier überhaupt zou kunnen zijn, dat is het probleem.’

Reacties

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 1 dag 7 uren geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 468

Hoi Sawena,

ik denk dat het 'keerpunt' het moment is dat ze beseft dat zij de enige is die Nephi kan verbannen. Ik vond het niet TE duidelijk of TE subtiel. Dit is precies zo'n inzicht moment, dat jij de enige bent die wat kan doen aan het monster in je hoofd.

Wat niet duidelijk was, was het begin. Ik heb echt even moeten zoeken, wie wat zei. Het is al lastig om midden in een gesprek te rollen en al helemaal als je niet weet wie er spreekt op welk moment, je gaf wel aan dat Miep begon maar de eerste zin is voor de grootvader. Ik had het idee dat er ineens veel meer mensen aanwezig waren.

Even een suggestie:

Feestje?’ Grootvader keek met opgetrokken wenkbrauwen naar Tante Miep die 'met van alles' (wat doet ze?) in de weer was. Ik haalde mijn schouders op.
‘Ja, voor Ana, voor het afronden van haar stage.’
‘Een feestje,’ zei grootvader kalm, ‘is het heus.'
Met een gemaakte/ koude glimlach ging hij op de stoel naast me zitten en boog zich naar me toe. Ik probeerde zijn blik te ontwijken. 'Dus wanneer was je van plan het je tante te vertellen? Toch wel voordat ze de taart zou gaan halen?’ Ik draaide me van hem af, maar bij elke vraag voelde ik mezelf onwillig ineenkrimpen. ‘Nee? Daarna pas? Of helemaal niet? Gewoon doen alsof er niets aan de hand is?’
‘Zou me wat vertellen?’ Miep veegde haar handen af aan een theedoek en zette een bord met een broodje gezond voor grootvader neer. ‘Jaap?’

Succes

bestaat de perfecte tekst?
blog over schrijven: www.sopendekool.nl

Diana Silver
Laatst aanwezig: 9 uren 25 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4489

En je bedoelt een keerpunt in het verleden? Iets in haar leven vóór dit punt? Dan zou ik gokken dat het iets is met die drie ridders, maar ik weet niet of dat al iets bekends is in het verhaal.

Dus, nou ja, een duidelijk keerpunt haal ik er niet uit. - Of ik heb je vraag niet goed begrepen.

Ik heb wel een ander soort feedback. Ik heb mijn bedenkingen bij de alinea's "Dit was het moment (...) er maar één oplossing was."

Alle informatie die je daar geeft, komt op mij over als informatie die een lezer al duidelijk had moeten zijn. De hele situatie wordt uitgelegd. Maar als ik Ana ken, en weet wat er in haar leven speelt, en als ik de geschiedenis en vermogens van de mensen om haar heen ken - dan moet het mij toch (bijna) vanzelf duidelijk zijn wat hier speelt, wanneer ik deze scène zie. Toch besteed je een goede honderd woorden aan uitleg over wat er gebeurt. Weet een lezer - na het lezen van het verhaal tot op dit punt - dan niet al lang dat grootvader erop vertrouwt dat Ana hem de waarheid zal zeggen? Weet een lezer inmiddels niet dat hij vermoedens had, maar Ana nooit rechtstreeks vroeg of ze bezeten was? Of dat grootvader sterk is, zo sterk dat hij Nephi misschien wel aan zou kunnen? Of dat Ana vreest dat Nephi haar ziel beschadigt? Moet dat echt allemaal hier nog aangestipt worden?

Als je die overdenkingen hier weglaat, komt er ruimte vrij om te focussen op wat níeuw is in deze scène. Grootvaders confrontatie, zijn de facto oorlogsverklaring aan Nephi, verandert Ana's hele leven. Nu, voor het eerst, wordt ze gedwongen onder ogen te komen wat ze al die jaren ontweken heeft. Nu is het niet meer alleen háár probleem: haar grootvader heeft zich erin gemengd. En de enige manier om hem te beschermen, is om zélf de strijd met Nephi aan te gaan - de strijd die ze jarenlang voor zich uit geschoven of zelfs geheel ontkend heeft. Een strijd waarvan ze niet eens weet of ze hem kan - of wil - winnen. Enfin, dát lijkt me het onderwerp waarover ik hier wil lezen.

De twee alinea's zoals ze er nu staan komen op mij over als geschiedenis. Verleden. Terwijl haar leven zojuist ter plekke veranderd is. Liever zou ik lezen over wat nieuw is, over de aardverschuiving, over Ana's eerste besef van haar plotseling voorgoed veranderde situatie.

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

Sawena
Laatst aanwezig: 1 dag 10 uren geleden
Sinds: 2 Feb 2013
Berichten: 128

Hoi beide,

bedankt voor de reacties!

@Annette - Ik ben inderdaad niet zo goed in het aangeven wie wanneer praat. Ik doe het of te veel of te weinig. Daarnaast heb ik ook de neiging om te veel de emoties die bij het gesprek horen direct te benoemen in plaats van ze te laten zien door de handelingen. Hoewel het iets duidelijker is wanneer de lezer het hele hoofdstuk leest in plaats van alleen dit fragment, ga ik er inderdaad nog eens naar kijken!

@Diana - Ik bedoelde inderdaad een keerpunt in deze tekst, dus inderdaad het moment wat je daarna aanhaalt, waarbij Ana dus de beslissing moet nemen over hoe ze de situatie aan gaat pakken. Precies dat stukje daar twijfel ik dus heel erg over. Zoals je zegt denk ik zelf dat ik er te veel informatie in probeer te proppen, die misschien juist duidelijker naar voren kom als ik het gewoon weg laat. Daarnaast wist ik niet of de lezer op dit moment wel de juiste informatie heeft om het belang van de situatie te begrijpen. Gebasseerd op jouw feedback zou ik denken dat het grootste gedeelte van de informatie die de lezer nodig heeft wel over gebracht is, maar ik ga er nog eens goed naar kijken aangezien ik van verschillende mensen verschillende meningen heb gehoord (wat een verrassing haha).

Nogmaals bedankt!

Ook Goden maken fouten ~
http://scrollytelling.wordpress.com/

Diana Silver
Laatst aanwezig: 9 uren 25 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4489
Sawena schreef:

@Diana - Ik bedoelde inderdaad een keerpunt in deze tekst, dus inderdaad het moment wat je daarna aanhaalt, waarbij Ana dus de beslissing moet nemen over hoe ze de situatie aan gaat pakken. Precies dat stukje daar twijfel ik dus heel erg over. Zoals je zegt denk ik zelf dat ik er te veel informatie in probeer te proppen, die misschien juist duidelijker naar voren kom als ik het gewoon weg laat. Daarnaast wist ik niet of de lezer op dit moment wel de juiste informatie heeft om het belang van de situatie te begrijpen. Gebasseerd op jouw feedback zou ik denken dat het grootste gedeelte van de informatie die de lezer nodig heeft wel over gebracht is, maar ik ga er nog eens goed naar kijken aangezien ik van verschillende mensen verschillende meningen heb gehoord (wat een verrassing haha).

Zoals ik het, zou ik er als ik jou was voor zorgen dat deze informatie in het verhaal vóór dit punt duidelijk is uitgewerkt. Als de lezers genoeg van Ana en haar leven weten, dan zal deze scène veel minder info-overdracht nodig hebben, en daarom veel sneller (en daarmee treffender) beschreven kunnen worden. Denk ik.

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!