Start » Proeflezen » [Fantasie, thriller] dagboek van mezelf

[Fantasie, thriller] dagboek van mezelf

Door: joliene
Op: 20 maart 2018

Hallo allemaal

Ik hou ervan om mijn dromen op papier te zetten om er later weer van te kunnen genieten. Het stuk dat ik hieronder heb geplaatst is een droom die enorm hard in mijn hoofd bleef ronddwalen.
Ik zou graag een kritisch oog en een eerlijke mening krijgen over het verhaal en mijn schrijfwijze, zo weet ik of ik op het juiste spoor zit.

Het stuk dat u gaat lezen is een fragment aan het begin van mijn verhaal.

Alvast bedankt!

Fragment: 

Fragment:
Ik heb altijd al geweten dat ik anders was. Van kleins af aan ontweek iedereen me al, niet dat ik dat erg vind. Eigenlijk vind ik het goed. Geen vragen, geen ruzie, geen discussies, geen vrienden…
Ik heb wel 1 vriendin, Casey. Zij is al mijn vriendin sinds ik een luier droeg. De reden dat we zo goed met elkaar overweg kunnen is omdat ze, wel, niemand kan ze zien. Mijn moeder denkt dat ik gestoord ben en stuurt me al van men 7 jaar naar een therapeut. Bij haar moet ik over Casey praten. Zij denkt dat Casey een trauma is, maar dat is ze niet. Ze is er echt, alleen kan niemand haar zien. Niemand buiten ik. Casey vertelt altijd dat de reden waarom enkel ik haar kan zien is omdat zij mijn vorig leven is, ik was ooit haar. Ze wilt er alleen niet veel over vertellen wat ik deed. Wat ik heb gedaan. Ze zegt dat als ze dat tegen me zegt, ik mezelf zou haten. Omdat ze dit tegen me zegt wil ik alleen nog maar meer te weten komen wie ik juist was, wat ik wel of niet heb gedaan. Daarom heb ik mezelf een belofte gedaan. Ik zal te weten komen wie ik juist was.

In de ochtend komt mama me altijd wakker maken. Ik haat het als ze dat doet maar ik moet naar school. ‘Mam kan ik niet een dag thuisblijven? Ik voel me niet goed.’ Ik wil niet naar school, iedereen gaat me weer aanstaren en dan gaan ze weer één of ander verhaal over me rondbazuinen. Maya is een heks, ze is gek. Elke dag moet ik die onzin weer aanhoren. Ze vertellen het zo vaak dat ik het soms zelf begin te geloven. Ze kennen me helemaal niet, ze weten juist niets over me dus waarom zitten ze steeds over me te oordelen? Ik ben maar een gewoon meisje van 16 jaar, oké ik zie een persoon dat niemand anders kan zien. Ik ben stom geweest, ik had nooit over Casey mogen spreken, maar ik was zes. Ik wist niet wat voor gevolgen het zou gaan hebben. ‘Je gaat gewoon naar school Maya. Dat is het beste voor iedereen.’ Dat zegt mama elke ochtend weer. Best een fijn ritueel als je het mij vraagt. Het is ook het enige gesprek dat we ’s ochtend hebben. Als ik beneden kom zijn mijn boterhammen voor de middag al gesmeerd. Ik neem nog snel een banaan en vertrek meteen naar school. Ik wandel nooit op de groeven in de grond, dat brengt ongeluk met zich mee. ‘Waarom doe je dat toch steeds? Het is niet dat je in de grond gaat verdwijnen hoor.’ Casey gniffelt. Dat doet ze steeds, ze is een erg vrolijk persoon. Met een achtergrond die ik niet mag weten. ‘Was ik altijd zo vrolijk?’ vraag ik aan Casey om iets over mezelf te weten te komen. ‘Want als dat zo is heb ik dat duidelijk in mijn vorig lichaam achtergelaten.’ Ik was niet altijd zo negatief. Ik was ooit ook dat vrolijke meisje dat zich over niets zorgen maakte. Ik kon lachen wanneer ik maar wilde maar toen iedereen me gek begon te noemen werd alles anders. Je wordt niet elke dag gek genoemd.
‘Ja ik was altijd vrolijk en iedereen vond me erg aangenaam. Ik kreeg ook veel aantrek, iedereen vroeg me mee naar het bal. Ik was het populairste meisje dat je maar kon bedenken. Spijtig dat het niet lang heeft mogen duren.’ ‘Wat bedoel je daar nu weer mee?’ ze brengt me soms zo in de war. Soms lijkt het alsof ze me iets wil zeggen maar dan haakt ze zoals altijd weer af

Reacties

Charlesmagne
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 17 Jan 2018
Berichten: 48

JOLIENE

"van kleins af aan ontweek iedereen me al" ik nu ook.

Mender Marinus
Laatst aanwezig: 15 weken 1 dag geleden
Sinds: 4 Jan 2016
Berichten: 224

@ Charlesmagne:
Dit soort 'grapjes' zijn vervelend en mogelijk nodeloos kwetsend.

@Joliene:

Je hebt een goed idee en houdt het spannend. Je laat de lezer twijfelen aan de echtheid van haar vorige ik.
Op je schrijfstijl is wel wat aan te merken, een paar voorbeelden:

'Mijn moeder denkt dat ik gestoord ben en stuurt me al van men 7 jaar...'
-Dit klopt taalkundig gezien niet.
'..Met een achtergrond die ik niet mag weten. ‘Was ik altijd zo...'
Begin gesproken tekst altijd op een nieuwe regel.
'‘Wat bedoel je daar nu weer mee?’ ze brengt me soms zo in de war.
Deze tweede zin is overbodig.

Laat je niet ontmoedigen, schrijf vooral vrolijk verder. Schaven, schrappen en aanpassen doen we allemaal.

Mender Marinus

Het leven is nu eenmaal niet in een oneliner te vatten.

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 51 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 14 uren 3 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Ik gooi die andere weg. Stukken in het vervolg niet meer twee keer plaatsen aub.

Charlesmagne, dit wil ik hier niet zien. Erg flauw en onnodig. Als een je een stuk niet van constructieve kritiek wilt voorzien, dan moet je gewoon niet reageren.

Scribendi salutem!

mivvy
Laatst aanwezig: 1 jaar 14 weken geleden
Sinds: 5 Aug 2007
Berichten: 36

Joliene,
Dit is een interessant onderwerp en heb je fragment met genoegen gelezen. Het deed me denken aan mijn dochter die, toen ze heel klein was, ook zo'n denkbeeldig vriendje had. Toen ze groter werd, verdween hij uit haar leven. Ik gebruik soms hoofletters omdat anders de suggesie niet meteen opvalt.

Het valt me op dat in in schrijfstijl erg veel opvul woordjes gebruikt zoals: wel, al, echt. Je kunt die vrijwel altijd weglaten omdat ze niets toevoegen.

Een paar suggesties:
1. (citaat) Ik heb wel 1 vriendin, Casey.
Schrijf de cijfers tot tien altijd voluit

2. (citaat) De reden dat we zo goed met elkaar overweg kunnen is omdat ze, wel, niemand kan ze zien.
Deze zin loopt niet goed.
Niemand kan haar zien. Niet 'ze'.

3. (citaat) Mijn moeder denkt dat ik gestoord ben en stuurt me al van men 7 jaar naar een therapeut.
.. en stuurt me vanaf mijn zevende jaar naar een therapeut

4. (citaat) Niemand buiten ik.
Niemand behalve ik.

5. (citaat) Omdat ze dit tegen me zegt KOMMA wil ik alleen nog maar meer te weten komen DUBBELE PUNT wie ik juist was, wat ik wel of niet heb gedaan.

6. (citaat) Maya is een heks, ze is gek.
Is Maya de naam van de ik persoon? Dat vond ik niet erg duidelijk

7. (citaat) een persoon dat niemand anders kan zien.
Een persoon die niemand anders etc
'Die' verwijst naar een de-woord (de persoon)
'dat' verwijst naar een het-woord. Een kind dat ik zie (het kind)

8. (citaat). Ik was niet altijd zo negatief. Ik was ooit ook dat vrolijke meisje dat zich over niets zorgen maakte. Ik kon lachen wanneer ik maar wilde maar toen iedereen me gek begon te noemen werd alles anders.
Herhaling van 'ik', dat leest niet erg prettig

Veel succes ik ben benieuwd naar de rest.

PeterFD
Laatst aanwezig: 27 weken 6 dagen geleden
Sinds: 20 Mei 2014
Berichten: 1649

Joliene: mooi onderwerp, buiten de taalrafeltjes prettig te lezen

Zelf heb ik heel duidelijke herinneringen aan vorige levens. Daarover vertellen aan mensen die dat missen valt niet mee. Jij slaagt daar voor mijn gevoel aardig in. Vooral interessant vind ik de twijfel tussen de vraag of Casey jouw vorig leven is of een gefantaseerde vriendin omdat je weinig contacten hebt.

Ik ben ontzettend benieuwd wat je vervolg is.

Een van je stopwoordjes is juist, begin die maar te schrappen.

Peter Fiedeldij Dop, informatieve teksten, verhalen, historische streekromans
redacteur FES Magazine en Elsevier Senioren Nieuwsbrief

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 2 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Dries Arnolds

"als je een stuk niet van constructieve kritiek wil voorzien, dan moet je gewoon niet reageren."

Ben het daar niet helemaal mee eens. Toegegeven, de opmerking van Charlesmagne was niet prettig om lezen en misschien kwetsend,maar je weet wel waaraan en waaraf.
Bij niet reageren heb je twee mogelijkheden, of/of.
- je ingestuurd stuk is goed waardoor er geen reactie komt
- je stuk is slecht waardoor er uit beleefdheid geen reactie komt.
en ... de vraagsteller blijft in de kou staan.

Edith E
Laatst aanwezig: 15 weken 3 dagen geleden
Sinds: 9 Jan 2018
Berichten: 670

@Joliene, laat je inderdaad niet ontmoedigen. Het is een origineel uitgangspunt ook al zal het niet iedereen aanspreken; je kunt het altijd proberen.

Als ik je gerust mag stellen: als enig kind verzon ik vroeger 's toen ik een jaar of zes tot acht was avonds voor het slapen gaan een hele horde zusjes en zelfs een oudere broer. Maar dat ging natuurlijk wel voorbij. Ik kende meer kinderen, die dat deden. Tot een zekere leeftijd. Ik mag toch aannemen, dat het niet autobiografisch is wat e hier schrijft. (Je had het over een droom).

Ik ben het met anderen eens, dat je soms wat verwarrend overkomt. En hier en daar zijn wat schrijf- en stijlfouten. Teveel spreektaal.
Zij is al mijn vriendin sinds ik een luier droeg. -- lijkt mij iets overdreven...

Ik heb de vrijheid genomen een stukje te herschrijven, zodat de tekst wat beter loopt:

"Ik heb altijd al geweten dat ik anders was. Van kleins af aan werd ik al door iedereen ontweken. Niet dat ik dat erg vind. Eigenlijk beviel het me wel. Geen vragen, geen ruzie, geen discussies, geen vrienden…
Ik heb wel één vriendin, Casey. Zij is al mijn vriendin sinds ik een luier droeg. De reden dat we zo goed met elkaar overweg kunnen is, dat ze onzichtbaar is voor anderen.
Mijn moeder denkt dat ik gestoord ben en stuurt me al vanaf mijn zevende naar een therapeute. Bij haar moet ik over Casey praten. De therapeute denkt, dat Casey een trauma is. Maar dat is zij niet. Ze bestaat echt, alleen kan niemand haar zien. Niemand behalve ik. Volgens Casey komt dat, omdat zij mijn vorige leven is. Ooit was ik haar." (Teveel herhalingen, dus geschrapt)

(Toen bleef ik steken, want in het volgende stuk gebruik je teveel dezelfde woorden (zegt--zegt -juist-juist-deed-gedaan-dat-dat ) :

"Alleen wil ze niet veel vertellen over hetgeen ik in mijn vorige leven als Casey heb gedaan. Ik zou mezelf gaan haten, als ze me dat vertelde, zo zei ze eens. En dat maakt nu juist, dat ik alleen maar nog meer over mezelf te weten wil komen. Weten wie ik was en wat ik wel of niet heb gedaan. Dus heb ik me iets voorgenomen: ik zal erachter komen hoe en wie ik ben geweest.
(je doet jezelf geen belofte -je neemt je iets voor)

Verder raad ik je aan om voor wat rustpunten te zorgen in je tekst (witregels invoegen) Succes!

Ik wou, dat het leven -vol mooie dromen was - dan plakte ik er nog even - de helft aan vast... inspiratiewater

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!