Start » Proeflezen » [column] 't Zijn andere tijden.

[column] 't Zijn andere tijden.

Door: Max Schneider
Op: 20 juni 2014

Op momenten van overmoed noem ik mijn schrijfsels 'cursiefjes'. Ze zijn lichtvoetig bedoeld, met de hoop dat ze toch ook iets van kijk op de wereld bevatten. Ik vrees soms dat ze soms aan 'leukdwang' lijden.

Fragment: 

Ik loop laatst een schoolvriendin uit de vorige eeuw tegen het lijf. Ik herinner me zeer vaag iets van , een groezelig fuifzaaltje, La Bamba en veel gesukkel. Na het uitwisselen van informatie over de kleine kwaaltjes en het zwaardere medische werk, vertel je dan iets over het afgelegde levensparcours.
Zij bleek een ‘9 to 5’-carrière gekoppeld te hebben aan een gezinsleven dat zo standaard was dat je er spek-en-eieren kon van bakken. Een leven, nog gewoner dan het mijne. Toen ze ruim in de kleinkinderen zat is ze uiteindelijk dan toch maar van haar doodbrave man gescheiden en is met haar vriendin getrouwd.
Haar echtgenoot is heel erg geschrokken, maar was altijd met z’n werk bezig geweest en heeft weinig zien aankomen. Ik ben geen betrokken partij en heb dus niets te vinden. Mijn talent voor verbazing ben ik trouwens al heel jong kwijtgeraakt.
De kleinkinderlijke logica valt dan weer niet te vergelijken met die van ons indertijd en heeft zich vaak, zonder dat wij ook maar iets in de gaten hadden, geruisloos aangepast aan allerlei nieuw samengestelde gezinssituaties. Pragmatiek op dat vlak hoef je hen niet meer bij te brengen.
Jasmien vraagt zich vooral af of de Sint nu zowel bij opa als bij de twee oma’s komt. Misschien moeten we haar er zelfs van verdenken dat ze het mechanisme achter die Sinterklaas met z’n, inderdaad merkwaardige, paard- schouw- en daken-truc, beter doorziet dan ze laat uitschijnen. Ik heb dat toen ook altijd raar gevonden, vooral met die schuine daken.
Kevin heeft blijkbaar al een aantal klokken gehoord, maar we zijn niet zeker of hij weet hoe het met de klepels zit, want hij vraagt of die oma’s ook in één bed slapen. Na enige aarzeling wint zijn nieuwsgierigheid het toch van zijn terughoudendheid, want hij wil weten ‘ hoe dat dan gaat’. Mijn vroegere schoolvriendin heeft zich er blijkbaar uitgemompeld. Pedagogisch niet heel moedig, maar ik betwijfel of ik het er beter afgebracht zou hebben.
Jeroens logica oogt plausibel maar mist nog wat achtergrondinformatie zodat hij te rechtlijnig bij zijn conclusie uitkomt. Hij vraagt nu of opa al een nieuwe vriend heeft.
Geef toe, het is ook veel voor die kleine kopjes, toch ?

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 35 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Max, voor je je fragment plaatste, heb je een tekstblok met regels van proeflezen gezien. Daarin staat wat de bedoeling is. Lees het nog eens door.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Ostinato
Laatst aanwezig: 1 dag 12 uren geleden
Sinds: 12 Jan 2013
Berichten: 1629
Max Schneider schreef:

De kleinkinderlijke logica valt dan weer niet te vergelijken met die van ons indertijd en heeft zich vaak, zonder dat wij ook maar iets in de gaten hadden, geruisloos aangepast aan allerlei nieuw samengestelde gezinssituaties. Pragmatiek op dat vlak hoef je hen niet meer bij te brengen.

¿Qué?

Ontdekker van de Lekkerkerker kerkerkerkerker.
Echter niet de enige.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 3 dagen 11 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

En naast wat Therese zegt heb je deze in februari ook al eens geplaatst: http://www.schrijvenonline.org/proeflezen/cursiefj...

Dat is niet de bedoeling, je mag een stuk opnieuw plaatsen, maar dan als reactie onder het originele stuk.

Maar in heb je helemaal niks gedaan met de feedback van de vorige keer. De twee stukken verschillen letterlijk één spatie. Daarvoor is proeflezen niet bedoeld. Je vraagt mensen tijd te steken in het geven van commentaar op jouw stukken en vervolgens doe je er niks mee en vraag je ze het een paar maanden later doodleuk nog een keer.

Deze gaat dus dicht.

Scribendi salutem!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!