Start » Proeflezen » [column] Maandag

[column] Maandag

Door: Merel KL
Op: 28 juni 2018

Dank jullie wel alvast voor het lezen ;-)
Beschrijving van mijn step klas erin laten of is het overbodig?
Suggesties voor een andere titel?

Fragment: 

Niemand houdt van pijn. Het is iets wat we van nature proberen te vermijden. Je steekt tenslotte niet zomaar je hand in het vuur. En je gaat ook niet gezellig in een bos brandnetels zitten. En toch ga ik wel naar de gym, elke maandagochtend. Hier staat Peter mij op te wachten. En niet met een koud handdoekje en een flesje bubbelwater, nee, met een zweep. Terwijl ik de zaal inloop waar mijn Bodystep klas gaat beginnen, kijk ik zijdelings naar hem. Zijn rode ogen glinsteren venijnig en door zijn haar heen zie ik twee kleine zwarte hoorntjes, die langzaam groter worden, terwijl hij de step routine voordoet.

Steps is grappig. Op de maat van de muziek zet je eerst je linkerbeen op de plank en vervolgens zwaai je je rechterbeen er achteraan. Ook je armen zwieren feestelijk mee omhoog. Vervolgens zet je het hele zwikkie aan de andere kant weer op de grond en doe je dezelfde oefening nog een keer, maar dan de andere kant op. Er zijn vele variaties op dit thema. Sommige doen meer pijn dan andere. Maar het levert resultaat op.

Na mijn meest recente workout, verliet ik de gym, gekleed in een spijkerrokje en, voor die maandagochtend, redelijk hoge hakken. (Lees nog even verder, het wordt echt interessanter). Ik liep de roltrap op en stond daar wat suffig voor mij uit te kijken, nog niet helemaal bekomen van het strafkamp. Achter mij stonden twee dames te kletsen; Amerikaans, te horen aan het overweldigende volume waarmee hun stemmen boekdelen spraken. Ineens stokte hun gesprek en ik merkte een verandering van energie op in de ruimte achter mij.

"You've got great legs. Where do you work out?", zei één van hen.
Ik hapte naar adem en viel bijna van de roltrap. "Ehh…, mie?" riep ik onschuldig. En tegen beter weten in naar de bekende weg vragend: "Joe mien joe ken riellie sie it?"
"Oh c'mon dear, your legs look fabulous."
Ik hield mij stevig aan de leuning vast en moest uit alle macht de neiging onderdrukken om niet met een grote oerschreeuw op de roltrap naast ons te springen voor een overwinningsdansje. Ik zag mij vervolgens al, gezeten op m'n billen, op de middenbaan naar beneden glijden, mijn armen omhoog en mijn vuisten gebald in een triomfantelijk overwinningsgebaar.

In plaats daarvan antwoorde ik beleefd "Tenk joe". Omdat ik toch nog even in mijn cat woman roes wilde blijven hangen, voegde ik daaraan toe: "It is biekoz we Dutchies go to work and school on our ice skates, joe no. Everie dee." De dames knikten elkaar glimlachend toe op een manier die aangaf, dat zij dit al ergens eerder hadden gehoord. Ik glimlachte terug, door mijn zwarte masker heen, en voelde iets in de zak van mijn rok; hm lekker, nog een half stukje muis. Voor straks, bij de lunch.

Reacties

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 54 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4984

Hoi Merel,

> Beschrijving van mijn step klas erin laten of is het overbodig?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Als je niet zeker bent van het belang van een stuk, is het overbodig.

> Suggesties voor een andere titel?

Ja, titels zijn moeilijk, en anderen om hun creativiteit vragen maakt jou niet beter in titels verzinnen. Sla een krant of tijdschrift open, pak romans uit de kast en grasduin door alle titels die je tegenkomt. Wat maakt goede titels, wat slechte? Kijk naar je eigen stuk, wat maakt het stuk uniek, grappig. Een maandag heb je elke week, maar wat was er déze week uniek dat je erover wilde schrijven? Daar kan jouw titel naar verwijzen.

Waar waren we gebleven?

Araglin
Laatst aanwezig: 4 uren 33 min geleden
Sinds: 20 Jul 2015
Berichten: 96

De beschrijving van de stepklas zou ik schrappen. Ik denk dat de mensen die je column lezen, ongetwijfeld wel weten wat dat inhoudt. En qua titel: zie de opmerking van Diana. Wat me overigens wel van het hart moet: wat gebeurt er goedbeschouwd in je column? Je begint met een open deur ('niemand houdt van pijn'), de ik-persoon volgt een sportlesje, wordt gecomplimenteerd met haar fraaie benen en maakt een grapje over Nederlanders. Dat is te weinig om echt te boeien, als je het mij vraagt.

Merel KL
Laatst aanwezig: 41 weken 1 uur geleden
Sinds: 29 Jun 2017
Berichten: 10

Dank jullie wel allebei voor je commentaar.
Inderdaad, je hebt gelijk, als ik de vraag al aan mijzelf stel dan is het duidelijk: het stepklas gedeelte kan eruit. En ja nu weet ik wat er nog meer mist: iets van een mening over iets. Nu is het gewoon een grappig verhaaltje. Het geheel heeft nu wel een hoog Libelle gehalte, haha. Niks slechts over de Libelle hoor ;-)
Nogmaals dank!

Sandida
Laatst aanwezig: 24 weken 8 uren geleden
Sinds: 27 Aug 2017
Berichten: 22

Ik vond het best vermakelijk, al denk ik inderdaad dat je dat step-verhaal zou kunnen inkorten.

Elza
Laatst aanwezig: 37 weken 6 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2014
Berichten: 308

Hoi,

Voor een column mist voor mij inderdaad de 'mening', zoals jij het noemt. Je zin over de pijn wordt nergens weer verder opgepakt en afgewerkt. Waarom noem je het dan? Ik verwacht ook het duiveltje nog tegen te gaan komen, maar ook die heeft geen enkele functie meer. Oftewel: wat is de clou?
Het Engels is grappig, maar kost ook wel moeite om te lezen. Ik moet het herlezen om te begrijpen wat je nu bedoelt.

Groetjes Elza

Merel KL
Laatst aanwezig: 41 weken 1 uur geleden
Sinds: 29 Jun 2017
Berichten: 10

Dank jullie wel voor de feedback! Erg nuttig ;-)

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!