Ik belde Sjors op.
“Prima”, zei hij. “Ik wil je wel helpen om een mooie vuurshow in elkaar te zetten. Koop een liter petroleum, 2 grote barbecue spiesen, watten van zuiver katoen, katoenen garen, een aansteker en neem ook een leeg blikje mee.”
Sjors woonde in een woongroep in het Schimmelpenninck Huys, een groot monumentaal pand in het centrum van Groningen, dat toen als kraakpand fungeerde. Tegenwoordig is het Schimmelpennink Huys in gebruik als een gerenommeerd hotel-restaurant.
Sjors was gestopt met optreden, hij werkte nu als Shiatsu- en Rebirthingtherapeut thuis in eigen praktijk. Het was een vreemde man met hardblauwe priemende ogen, die dwars door je heen keken. Hij gedroeg zich als een soort goeroe, heel kalm en gedecideerd.
(Veel later vernam ik dat hij naast optreden als fakir ook geld verdiende met handelen in wapens en drugs, voornamelijk in Duitsland. Toen hij werd gezocht, door de Duitse politie, vluchtte hij terug naar Nederland en dook onder in het kraakpand).
Sjors nam me mee naar de kelder van het gebouw.
“Brandende fakkels geven erg veel stinkende walm, dat wil je niet in je huiskamer hebben.” Met een grote sleutel ontsloot hij het slot van een dikke houten deur. We kwamen binnen in een gewelfde ruimte. Er scheen schaars licht door een paar kleine hoge raampjes. Het voelde mysterieus, als in een kerker van een oud kasteel. Deze ruimte wordt nu als wijnkelder gebruikt van Het Schimmelpenninkhuys, maar eigenlijk was het toen niet anders. Langs alle wanden stonden rekken met stoffige flessen wijn. Sjors zei:
“Ik investeer in wijn, deze flessen zijn honderden jaren oud. Deze wijnen zijn niet om nu te drinken, maar puur bedoeld als belegging.”
Eerst moest ik leren om fakkels maken: je neemt een reepje watten en wikkelt dat om de punt van de spies. Vervolgens wikkel je katoenen draad om de watten, horizontaal en verticaal. Heel strak omwikkelen, zodat het bolletje stevig aan de punt van de spies blijft zitten en niet al brandend van de spies kan vallen. De grootte van het bolletje is ook belangrijk, het moet in je mond passen. Vervolgens zet je de fakkel met het bolletje naar beneden in een blikje dat gevuld is met petroleum.
Sjors begon met een lesje scheikunde:
“Eigenlijk brandt de fakkel zelf niet. Het is de vloeistof waar de fakkel in gedrenkt is die brandt. Pas als deze vloeistof is opgebrand, gaan de katoenen draden branden en valt de fakkel snel uit elkaar. Het is dus belangrijk om de fakkel regelmatig in de brandstof te dopen om te voorkomen dat het materiaal van de fakkel zal gaan branden. De fakkel hoeft dan niet 'uit' te zijn, je kunt een fakkel brandend in een blikje met petroleum steken. Petroleum brandt alleen als het ergens in gedrenkt is of als het verneveld wordt. Dat komt omdat petroleum heel log is, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld spiritus, dat heel vluchtig is. Dus werk nooit met een vluchtige stof zoals spiritus”, zei hij wijselijk.
Mijn leermeester gaf me de opdracht om een brandende fakkel in het blikje met petroleum te stoppen. Ik vond het doodeng, ik dacht: straks komt er een enorme steekvlam, of gaat hier de boel ontploffen en hoe kom ik dan veilig weg uit deze donkere kelder? Maar er gebeurde niets. Ja, de fakkel ging uit. Dus de theorie klopte.
Hij vervolgde de les:
“Zoals je ziet dooft de fakkel als je hem helemaal onderdompelt. Maar als je de fakkel voor de helft in het petroleum stopt, dan blijft hij branden terwijl hij zich ook vol zuigt met de brandstof. Dus tijdens je show heb je de keuze: je kunt je fakkel uithappen, helemaal indopen en weer aansteken. Of je laat de fakkel branden door half in te dopen. Voor het publiek zijn beide vaardigheden leuk om te zien, dus je kunt het afwisselen.”
Na al deze theorie was het tijd voor de praktijk, we gingen vuurspugen! Sjors deed het eerst voor. Hij nam een teug petroleum en spuugde dat met grote kracht tegen de vlam van de fakkel, zodat alle spetters even gingen branden. Een enorme vlam streek langs het lage plafond.
Ik dacht: ha, nu is het mijn beurt om vuur te spugen. Maar zo snel ging het niet.
Sjors zei:
“Je moet eerst leren iets in je mond te houden zonder het door te slikken. Dat gaan we oefenen met water. Neem wat water in je mond en loop maar een beetje heen en weer. En niet doorslikken!”
waarzegstersamiera, 'beschrij
Lid sinds
9 jaar 10 maandenRol
#1 oke, dank je wel
Lid sinds
5 jaar 11 maandenRol
waarzegstersamiera, ... mijn
Lid sinds
9 jaar 9 maandenRol
Hallo Samiera, De informatie
Lid sinds
5 jaar 6 maandenRol
#4 bedankt voor de vele
Lid sinds
5 jaar 11 maandenRol
De anekdotes waar je naar
Lid sinds
5 jaar 6 maandenRol
waarzegstersamiera schreef:
Lid sinds
6 jaarRol
waarzegstersamiera, Over de
Lid sinds
9 jaar 10 maandenRol
Als Sjors belangrijk is voor
Lid sinds
13 jaar 5 maandenRol
O, bedankt voor alle tips,
Lid sinds
5 jaar 11 maandenRol