Start » Proeflezen » [biografie] Jeydahn: Van ballerina tot danser

[biografie] Jeydahn: Van ballerina tot danser

Door: Jeydahn
Op: 4 januari 2017

Ik wil voornamelijk weten of de tekst vlot te lezen is, of het overzichtelijk leest en ik niet te snel van de ene naar de andere situatie hop.

Fragment: 

Ik liet de wc-deur op een kiertje staan, zodat ik het licht niet aan hoefde te zetten. Het geringe ganglicht gunde me slechts een silhouet in de spiegel van de badkamer. Even staarde ik naar het gevaarte wat er nog steeds om mijn heupen hing. Ondanks dat ik wist dat het slechts tijdelijk was leek het in dit licht een deel van mijn lichaam. Nogmaals keek ik naar beneden, een traan welde op in mijn ooghoek. Ongecontroleerd gaf ik een ruk aan het leren riempje, maar er zat geen beweging in. Op de tast probeerde ik het gespje open te maken, maar ook die poging leek gedoemd tot falen. Tranen liepen over mijn wangen, gefrustreerd liet ik me op de koude badkamervloer zakken. De naakte huid van mijn rug werd gestreeld door de koelte van betegelde muur. Dat ding moet nú uit. Met mijn hoofd stootte ik hard tegen de wand achter me, terwijl ik opnieuw een poging deed om de gespjes los te maken. Mijn handen trilden en mijn vingers hadden moeite om de kleine bandjes door de gespjes heen te trekken. ‘Godverdomme’ mompelde ik gefrustreerd en ik gaf met mijn linkerhand een dreun op de vloer. Er sprong godzijdank een gespje open en ik gaf een flinke ruk aan de tweede. Nadat ook die open was trok ik morrend het geheel van me af en gooide het tegen de badkuip aan. Met mijn vuisten bevrijdde ik hardhandig mijn jukbeenderen van de tranen.
‘Wat is er toch me je’ vroeg ik mezelf hardop af. Na enkele minuten in de donkere ruimte te hebben gewacht op een antwoord dat niet kwam stond ik op. Ik schuifelde terug naar mijn kamer en nestelde mezelf naast het nog altijd naakte lichaam van Cleo. Kijkend naar haar gezicht voelde ik weer een traan opdoemen, ze was mooi. Kort opende ze haar ogen, glimlachte en verviel in haar droomwereld. ‘Welterusten’ mompelde ik en ik sloot mijn ogen. Om in slaap te komen reguleerde ik mijn ademhaling in het tempo van een opmaat. ‘en, één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht’.

Toen ik mijn ogen opendeed was Cleo al vertrokken, haar geur hing nog steeds in de kamer. Mijn ogen prikten nog wat na en met moeite wist ik mezelf van het matras af te duwen. Ik schuifelde naar het raam dat zich in de hoek van de kamer bevond en trok met wat geweld aan de hendel waardoor het opende. De frisse lucht voelde guur aan op mijn wangen en een heerlijke geur verspreidde zich door mijn neus. De bakkerij aan de overkant was open en er liep een klein jongetje de deur uit met een zak opbakbroodjes. Hij was alleen, het rugzakje bewoog mee met zijn kleine stapjes en om zijn nek droeg hij een blauwe sjaal. Opeens versnelde zijn pas en ik zag hoe hij in de armen van zijn moeder rende en zij hem het luchtruim liet verkennen. Mijn maag knorde, ik liet het raam open staan en liep de gang in. Iedere stap klonk hol in het chique appartement wat Cleo twee maanden geleden op de kop had getikt in Amsterdam. In de koelkast vond ik naast worteltjes, komkommers, supersapjes en brocollibrood, godzijdank ook simpele magere kwark. Hagelslag leek op voorhand al een onmogelijk product in deze gestructureerde omgeving, maar desalniettemin startte ik de zoektocht in het kastje naast de oven. Geen geluk, dan moesten de cacao-nibs het maar ontgelden. Laveloos staarde ik voor me uit terwijl ik de lepels kwark mijn mond in stouwde. Nog steeds voelde ik me wat onstabiel na gisternacht, ik kon het gevoel gewoon niet op de juiste plaats zetten.
Nadat ik de bak kwark netjes gerangschikt in de afwasmachine had gezet liep ik naar de badkamer. Vlak naast het bad lag nog steeds het attribuut wat ik daar gisteren zo bruut had neergegooid. Het voelde alsof er een walm van afkeer omheen hing en het leek onmogelijk om op te rapen. Ik staarde het weg en zweeg het dood.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 56 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5150
Jeydahn schreef:

Ik wil voornamelijk weten of de tekst vlot te lezen is, of het overzichtelijk leest en ik niet te snel van de ene naar de andere situatie hop.

Het leest vlot. Het is overzichtelijk. Het hoppen is niet te snel.

Er zitten - voor mij - een paar vreemde schrijf-rariteiten in, maar daar wil je - zo te lezen - niets van weten.

Ga je het fragment, voorgaand aan deze, ook plaatsen?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 8 uren 55 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

Jeydahn,

De stijl is slordig/onverzorgd, dat leest niet vlot. De opbouw is overzichtelijk en het zijn twee scenes die op elkaar aansluiten, dat tempo is prima.

succes.

Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar