Start » Proeflezen » [biografie] Het meisje in de Mexico City Metro

[biografie] Het meisje in de Mexico City Metro

Door: Dedrick
Op: 18 december 2018

gewoon dit is de manier ik schrijf 12 jaar geleden beleefd in Mexico City.

Fragment: 

Ze lijkt ongeveer twintig jaar, half lang sliertig blond haar en heeft op de plaats waar ooi haar handen moeten hebben gezeten twee oude protheses met knijphaken.
Ook haar gezicht is verminkt en ik denk: Wat vreselijk voor zo'n kind dit, kan alleen door brand zijn gebeurd
Zomers gekleed in spijkerbroek en een mouwloos topje zijn de riempjes die haar prothesen ophoog houden prominent aanwezig, het koord van de klemhaak aan haar linker arm is al eens vervangen door een gewoon touwtje.
Ze verkoopt filmposters in de metro van Mexico City..
Haar handel draagt ze in een grote tas die om haar smalle schouders hangt en op haar buik heeft ze een buidel met haar geld.
Zoals alle verkopers die de metro als handels gebied hebben, roept ze met luide stem: "CARTELES DE PELICULAS MUCHOS TITULOS, SOLO 10 PESOS!" - film posters vele titels slechts 10 pesos
Ineens Staat ze voor me, en ze moet de schok in mijn gezicht hebben gezien, en als een blonde westerling ben ik ook duidelijk een vreemde eend in deze plas..
Haar hoofd een tikkie scheef kijkt ze me ondeugend aan, "Una cartel de la película señor?” en ik denk shit waarom ook niet en gooi een munt van 20 pesos in het buideltje op haar buik.
Ik kan echter niks vinden wat ik leuk vind en haal m'n schouders op, ze ze knikt met haar hoofd dat ik het geld er weer uit kan halen, maar ik gebaar haar van hou maar
Wat is uiteindelijk 20 Mexicaanse pesos nou voor mij, 160 euro cent of zoiets?
Voor zover haar mismaakte gezicht het toe laat glimlacht ze naar me en zegt "gracias señor" en ik antwoord "de nada". geen dank.
Ze draait zich om en loopt huppelend en heel meisje achtig met haar prothesen losjes, vrolijk langs haar zij zwaaiend verder: " CARTELES DE PELICULAS MUCHOS TITULOS, SOLO 10 PESOS!"

Als je eens in Mexico city bent, waag er eens een dagje metro aan, het kost je maar een paar pesos en kom je haar tegen koop dan wat van haar, ze wil geen aalmoezen, maar gewoon haar dingetjes verkopen.

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 1 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5869

Hoi Dedrick, fijn dat je hier toch iets geplaatst hebt. Het is het idee dat je gerichte feedbackvragen stelt, zodat forummers weten waar je over twijfelt en je zo adequaat mogelijk kunnen helpen.

Kun je dat nog even toevoegen aan je startbericht?

Perspectief en focalisatie, wat verstaan we eronder en hoe gebruik je ze? Lees het hier.

arjankloeze
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 13 Jul 2018
Berichten: 21

Tof stuk...mooi geschreven

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN