Lid sinds

2 weken 3 dagen

Rol

[Kort verhaal] Robin

Heeft het verhaal vaart genoeg? Is het makkelijk te lezen en ervaar je de sfeer? Is het niet te boodschap-achtig? Het is af, gaat hierna niet meer verder, is dat duidelijk of ontbreekt er iets?

Fragment

 

“Zeg,” zei het roodborstje op die koude winterse dag in januari van dit jaar. “weet jij eigenlijk hoe ik heet?” Hij zat op een dikke, berijpte tak van de verwilderde meidoorn, aan het begin van de veldweg waar ik met Pip wandelde.

“Ja hoor,” zei ik, “Jij bent Roodborstje.” Het vogeltje keek me met heldere, zwarte kraaloogjes aan en liet een verontwaardigd geluid horen.
“Dat bedoel ik toch niet,” zei hij. “Jij bent een mens, maar héét jij dan Mens? En dat beest dat je daar aan de lijn hebt heet toch ook iets? Pip toch? En die fazant die bij jullie in het veld liep en jouw kinderen Herman noemden? En jullie hadden een konijn dat Juul heette, en die salamander..”

“Ja, ja, hou maar op, ik weet wat je bedoelt!” zei ik, terugdenkend aan het arme beestje, gevangen door onschuldige kinderhanden en verstopt in de sokkenlade.

“En die hond van de buren noem je Louis!” ging het roodborstje vurig verder. “Als je die namen allemaal weet, dan moet je toch zeker ook wel weten hoe ík heet?”

Ik glimlachte. “O, wil je ook graag een naam? Of begrijp ik je niet goed?”

“Ja! Ja!! Ik wil een naam!” antwoordde hij, terwijl in de ochtendzon de rijp langzaam begon te ontdooien.
 

“Ik zal je iets vertellen over namen,” zei ik, “en daarna mag je kiezen of je nog steeds een naam wilt. Luister. Er zijn mensen, die Joy heten, wat vreugde betekent, maar die zelden vreugde kennen in hun leven, of vreugde brengen in dat van anderen. Er zijn mensen die Sky heten of River, wat lucht betekent en rivier, en die geen notie hebben van hoe allesomvattend de hemel is of hoe machtig het water. Er zijn dieren die afschrikwekkende namen hebben als Brutus of Hector, en die even liefdevol zijn als de kus van de zon in de ochtend. De vraag is; Wat wil je zijn, en zit dat allemaal in een naam?”
 

“En tóch wil ik een naam.” zei het roodborstje na aandachtig geluisterd te hebben. Hij kriebelde even met zijn spitse snaveltje tussen zijn veren en wipte opgewonden op en neer.

“Goed.” zei ik, “Ik geef je een naam. Robin. Zo heet je vanaf nu.”

 “Hmm… Robin! Robin…” Het leek alsof hij aan de naam proefde, en herhaalde hem nog een paar keer. “Dat klinkt goed…het lijkt wel of het precies past! Wat betekent het?”

Ik glimlachte weer. “Het betekent.. roodborstje. En dat is precies wat jij bent. Een vriendelijk, nieuwsgierig en prachtig klein vogeltje.”

Robin fladderde van opwinding een eindje omhoog en kwam op een besneeuwd paaltje terecht, van waar hij me nog eens aandachtig opnam. “Ik wist het wel!” zei hij, “Ik wist wel dat jij het zou weten!” Hij vloog langs me heen weg en zei nog vlug: “Dag Mens!”

 

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Een muur van tekst… van spreker naar spreker hoor je op een nieuwe regel te beginnen (shift-enter), een passende witregel is misschien ook fijn (enter). Kun je doen met de knop Bewerken. Daarna lees ik het graag ;-)

Lid sinds

2 weken 3 dagen

Rol

  • Gewone gebruiker

Beter? Dankjewel voor de tip. Zie je ook hoe ik (nog) te werk ga! Razendsnel komt zoiets bij me op en zo schrijf ik het dan ook neer. Fijn dat je me erop wijst! ☺️

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Een lief verhaaltje, lekker overzichtelijk en met voldoende tempo. Het is makkelijk leesbaar, je voegt voldoende details toe zonder dat het stroperig wordt. Leuke kwinkslag over die salamander bijvoorbeeld. De vraag of namen wel passen bij de drager ervan is ook leuk gevonden.

Na een mooie opbouw is het slot wel heel braafjes, zonder verrassing, twist of iets dergelijks. Eigenlijk gaat het verhaal daardoor als een nachtkaars uit. De slotuitroep van de vogel ('Dag Mens!') is bovendien tegenstrijdig met wat je daarvoor hebt betoogd. Of ik snap het niet, dat kan ook natuurlijk.

Is het te moralistisch? Nee, dat vind ik niet. Dat het verhaal ten einde is, is ook duidelijk.

Lid sinds

2 weken 3 dagen

Rol

  • Gewone gebruiker

😂 die salamander… waargebeurd😅. Dank voor je reactie! Het klopt, dat ik eerder zeg dat een naam iets betekent, alleen ik had eigenlijk in gedachten dat de vogel tijdens het hele gesprek toch nog net iets beter over het geheel had nagedacht en tot de conclusie was gekomen dat een naam helemaal niet zo belangrijk is als hij eerst dacht (omdat Robin roodborstje betekent). Vandaar “Mens” naar mij toe. Daar ben ik niet duidelijk genoeg in geweest begrijp ik. Vandaar ook mijn vraag over de iets te nadrukkelijke moraal misschien. Interessant wel, hoe je zelf in het verhaal zit en het helemaal begrijpt, en hoe anderen dan ertegen aan kijken. Leuk!