Lid sinds

5 maanden 3 weken

Rol

[Misdaad, romantiek, spanning, thriller, vriendschap, politie] Het begin

Ik ben beginnend schrijfster en ben 15 jaar. Ik heb een verhaal in mijn hoofd en vraag me af of het een goed leesbaar verhaal kan worden. Ik wil graag weten of dit stukje goed is geschreven en hoe ik het misschien nog beter kan maken. Ook is de vraag of je verder zou willen lezen.  Alle tips en feedback zijn van harte welkom!

Fragment

'Ja ja ik doe voorzichtig op de fiets.' Het was al laat in de avond maar ik dacht ik fiets wel gewoon naar huis. Het is toch om de hoek. Tja als ik had geweten waar dit mij zou brengen zou ik misschien toch zijn blijven slapen. Trouwens ik ben Floor. Floor van de Hove. Ik ben 24 jaar oud en ik woon al op mezelf. Niet groot hoor, gewoon een knus appartement. Groot genoeg voor mij alleen. In de liefde heb ik nog geen geluk gehad. Hier en daar een paar scharrels maar verder niets blijvends.

Het was erg koud op de fiets. Ik keek achterom en zag twee felle witte lampen op me schijnen. Een auto. Maar het vreemde was dat die auto erg langzaam reed en maar de hele tijd achter mij bleef rijden. Toen haalde de bus mij in. En stopte meteen voor me op de weg. Oh oh wat gaat er gebeuren. Dit zie je altijd in films en nu gebeurt het in het echt. Bij mij. De achterdeur van de bus vloog open en een man greep mij van mijn fiets. Ik knalde met mijn hoofd tegen de zijkant van de bus aan. Hierdoor ging het lichtje in mijn ogen even uit en werd alles zwart. Toen ik weer bijkwam zat ik vast. Aan het plafond met een ketting. Ik zat op een matras ergens in een donkere kamer. Oh nee wat is er zojuist gebeurd?! Ik keek naar beneden en zag dat er scheuren in mijn panty zaten. Waarschijnlijk van dat getrek van mijn fiets. Hoe kom ik hier weg?! En wie is de persoon die mij heeft ontvoerd?!

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Beste Isabel,

 

Wat super leuk dat je al bezig bent met schrijven en dit hier ook durft te delen (heeft bij mij een aantal jaar geduurd). 

Kan het een goed leesbaar verhaal worden? Jazeker, hier zit zeker potentie in! Vergeet niet dat leren schrijven betekent dat je heel veel schrijfuren moet maken. Als je dat doet, zie je jezelf vooruit gaan. Stukken waar je nu tevreden mee bent, kan je volgend jaar nóg meer verbeteren met de vaardigheden die je in de tussentijd hebt verworven. 

Je maakt de lezer nieuwsgierig in de eerste alinea, top!

Heb je al een keer iets over ‘show don’t tell’ gehoord? (voor meer info: https://schrijvenonline.org/nieuws/show-dont-tell-verklaard)

Mijn eigen ervaring leert dat ‘show don’t tell’ lastiger wordt als je in de verleden tijd schrijft. Maar het kan wél!

Je bent heel consequent in het gebruik van de verleden tijd, dit is al super fijn. 

Je schrijft zoals normale mensen praten. Niks mis mee, maar het leest makkelijker als je dat iets anders opschrijft. 
“Het is al laat op de avond, maar ik dacht ik fiets wel gewoon naar huis”. In deze zin vertel je heel veel, maar je kan ook een beeld schetsen voor de lezer, bijvoorbeeld:
“De eerste sterren stonden al in de hemel en het licht van de lantaarnpalen gaf ronde kringen op het asfalt. Ik dacht dat ik (gewoon) naar huis kon fietsen. Achteraf had ik beter kunnen blijven slapen”. De lezer vormt nu zelf een beeld van de verlaten, donkere straat waarin jouw hoofdpersoon heeft gefietst (hoop ik). 

Hetzelfde principe gaat op bij het volgende stukje, waarin Floor zichzelf voorstelt. Je kan dit zo laten zeggen, bijvoorbeeld als het verhaal een soort brief of dagboekvorm heeft. Maar je kunt het ook laten zien (daar heb je die ‘show’ weer). Bijvoorbeeld door de fietssleutel te beschrijven die ze in haar hand heeft, waarop haar naam staat. En waaraan de sleutel van haar kleine appartementje hangt. 

Het kan ook spannend zijn als je nog niet alles over de hoofdpersoon weet, deze informatie kan je stukje bij beetje voeren aan de lezer. 

“Oh oh, wat gaat er gebeuren?” kan je ook laten zeggen door Floor. Dat breekt het stuk tekst. “Wat gaat er gebeuren?”, denkt de lezer ook. Je kunt dit ook weglaten over vervangen door iets als “Wat gebeurt hier?”, klinkt dit natuurlijker om te zeggen? 

Let ook even op je grammatica. Na een voegwoord (maar, omdat, terwijl, etc) komt bijvoorbeeld een komma. Tussen twee persoonsvormen in, ook. 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat het niet één lange klaagzang is geworden. Want ik wil je voornamelijk motiveren om verder te gaan met schrijven! 

Groet,

Maartje