Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

[Fantasie] Het Kleinere Volkje versus...(2)

Beste

Sinds mijn vorig deeltje heb ik geleerd dat lezers niet per definitie in mijn hoofd wonen. Wat voor mij logisch is, is niet altijd logisch voor iemand anders en ik durf dan wel eens stappen overslaan.

Concreet wil ik weten of het te volgen is, logisch is in zijn eigen wereld. Als mijn Felix van punt a naar punt b gaat, dan zou het leuk zijn om te weten of ik er een a' moet tussen schrijven om die reis duidelijker te maken.

En uiteraard, of Felix genoeg inhoud heeft ( had ie niet, in mijn hoofd wel maar u bent daar niet) dus moet ik hem een beetje meer body en soul meegeven. Is dit gelukt?

Ik weet natuurlijk hoe het eindigt, ik was erbij. De vraag is of u zou willen weten hoe het eindigt en wat Elion echt heeft uitgespookt, wat de gevolgen daarvan zijn voor Felix of denkt u eerder: foert, ik wil er niet meer tijd aan besteden dan het lezen van dit stukje?

Alvast bedankt, echt waar.

Kat.

Fragment

Het Hoofd van de Wacht was gezegend met een grauwe huid en een paar bijpassende, strenge ogen. De dag waarop Felix zeven werd, was hij officieel groter dan zijn voogd maar dat veranderde niks aan de impact van die ogen. Hij vond de man na al die jaren nog steeds intimiderend. Ieder bezoek aan zijn vroegere voogd werd vooraf gegaan door een slapeloze nacht.

Felix zat ongemakkelijk op het bankje in de binnentuin van de ambtswoning. Hij wiebelde met zijn voeten tot ze bruin waren van het stof, kwam rusteloos overeind en slenterde rond. De ambtswoning was het kloppende hart van Grensstad maar de drukte van het stadje werd buiten gehouden door een hoge muur. Felix waande zich even alleen op de wereld.

De eerste regenbuien hadden geen wonderen aangericht . Al wat groen was, snakte zichtbaar naar regen. In het midden van de tuin stond een houten podium. Het schavot was klaar om gebruikt te worden,, voorzien van hakblok en bijl. Felix zocht steun bij de muur. Er zat een bijzonder bittere smaak in zijn mond.

'Ga zitten voordat je omvalt.' Een hand greep hem stevig bij zijn elleboog. ' Wie wandelt er nu ook dat hele eind in zo'n hitte. Je ziet bleek, Felix. Leer eens voor jezelf zorgen.' Het Hoofd van de Wacht bracht hem terug naar de bank en voorzag hen van water. 'Heb je jouw moeder al begroet?'

'Ik ga straks naar binnen, meneer,' antwoordde Felix, hij was dol op de vrouw die hem in huis had genomen. 'Ik wilde u even spreken.'

'Ik weet wat je komt vragen en het antwoord is nee. Je had je de moeite kunnen besparen en bij je vrouwtje moeten blijven, zo kort na het maaiseizoen.'

'Moone is in Grensstad. Ze laat u groeten.' Dit was iets wat Felix alleen moest doen. 'Er is een brief bezorgd. We maken ons zorgen. U schrijft dat ...'

'Ik weet wat er staat,' onderbrak het Hoofd hem. 'Elion is deze maal te ver gegaan.'

Felix verborg zijn opkomende paniek door snel een slok water te nemen. Zijn gedachten fladderden alle kanten op en hij kreeg er nauwelijks vat op. Hij keek zijn voogd diep in de ogen, op zoek naar teken van onrust. En vond niks.

'Moone en ik zijn bereid om zijn borgsom te betalen, meneer. U kent Elion al jaren, u kunt hem toch wat krediet geven?' Het Hoofd bromde, ontevreden met zijn voorstel. Hij vouwde zijn handen in zijn schoot en richtte zijn blik dramatisch op het hakblok. Felix rilde toen koud angstzweet langs zijn nek en ribben stroomde. Het rook zuur en maakte vlekken op zijn hemd.

'Meneer, Elion had een reden. Ik weet het zeker. Zijn dienstjaren zitten er bijna op, hij wil daar weg. Laat mij alsjeblieft met hem praten.'

'Niet smeken, Felix. Dat siert je niet en je bereikt er niks mee. Er is geen borgsom. We hebben het hier over moord en je kent de straf voor moord.' Beide mannen keken naar het houten blok. Felix luisterde met afgrijzen naar de opsomming van mogelijke straffen. De ene al pijnlijker dan de ander.

'Er waren tientallen getuigen, Felix. Arme Jack deed poef en prompt begonnen al die vrouwen te krijsen. Het was om tureluurs van te worden. Ik moet hier kordaat optreden, die mensen willen hem gestraft zien. Dit is voor de algemene vrede tussen onze volkeren. Dat moet jij toch begrijpen?' Het Hoofd gooide zijn ene been over het ander en keek Felix minzaam aan.

'Maar wat was de oorzaak?' Piepte Felix, helemaal in de war door de gemoedelijke stemming.

'Dat is nu niet van belang. Elion had zijn dienstplicht jaren geleden al moeten doen, hij is hier te oud voor. Hij dient daar met jongeren en die mogen zijn voorbeeld niet volgen. Mensen worden geobserveerd, niet aangevallen. Hij mag daar aan de grens dan de grote man uithangen, ik ben zijn baas. Elion wist wat hij deed toen hij Jack liet ontploffen.' Het Hoofd knipte ter demonstratie met zijn vingers maar de vonken bleven uit. Het Kleine Volkje had een energie die Felix vreemd was.

De meeste van hen legden zich toe op het sussen van enorme kuddes vee of het toezingen van hun gewassen maar Elion had andere plannen. Die had jaren geoefend tot hij kon knetteren, tot groot jolijt van Felix.

'Kom naar binnen en geef je moeder een kus. Je kunt niet altijd Elions hand vasthouden. Hij is volwassen en zal de gevolgen dragen. Laat dit rusten.'

Het Hoofd kwam soepel overeind, klopte vaderlijk op Felix' schouder en daarmee was het gesprek voorbij.

Lid sinds

5 maanden 4 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Kat

Ik had dit al een paar keer gelezen en volgens mij heb je het zelf al verbeterd en veranderd. Dit is al de derde versie voor zover ik weet en de beste. Een paar dingen die mij opvallen.

Het Hoofd van de Wacht was gezegend met een grauwe huid en een paar bijpassende, strenge ogen. Gezegend met een grauwe huid? Waarom niet: was gezegend met een paar strenge ogen?

De dag waarop Felix zeven werd, was hij officieel groter dan zijn voogd. Dan is die voogd wel heel erg klein. Later grijpt hij Felix stevig bij de elleboog, dan staat hij vast op zijn tenen. En Moone is die ook zo groot? Wat voor huwelijk is dat dan?

Hij vouwde zijn handen in zijn schoot en richtte zijn blik dramatisch op het hakblok. Voor mijn gevoel is het sterker als je dramatisch weglaat.

Beide mannen keken naar het houten blok. Felix luisterde met afgrijzen naar de opsomming van mogelijke straffen. De ene al pijnlijker dan de ander. Zijn er meer straffen voor moord? Ik had het idee dat Elion onthoofd zou worden. Ik zou dit gedeelte weglaten. De voogd zegt immers: je kent de straf voor moord, dan hoeft hij ze ook niet meer op te sommen. Je zou voor de lezer nog kunnen zeggen: hij maakte een veelbetekenend gebaar.

Arme Jack deed poef en prompt begonnen al die vrouwen te krijsen. Het was om tureluurs van te worden. Was de voogd erbij?

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Chris