Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

[Poëzie ] Kort gedicht: Overdaad

Dit gedicht schreef ik ter ere van Valentijnsdag. Hoe leest het volgens u? Roept dit associaties in u op? Wat is uw interpretatie? Uw gedachten zijn van harte welkom. 

Fragment

Overdaad

 

Steeds vaker vergeet ik hem 

mijn hartstocht

te voorspellen

mijn mond een open raam

de woorden glas-in-lood

 

Grijze erger in gedempte ogen 

als ziende rode vlaggen

teveel, teveel, teveel 

er bestaat 

zoiets als teveel kleur

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Hai AL, Omdat ik ook graag probeer te dichten maar niet vind dat ik er verstand van heb, wil ik toch reageren. Je vraagt hoe het overkomt. Op mij komt het een beetje van de hak op de tak over. Waardoor ik een lijn mis. Ik mis ook een vorm wat me houvast kan geven. Ritme bijv

Ik vraag me af waarom je 'mijn hartstocht' en 'te voorspellen' op een aparte regel zet. Waarom niet als een zin? 'Steeds vaker vergeet ik hem' betekent iets anders dan: Steeds vaker vergeet ik hem mijn hartstocht te voorspellen. Ik weet eigenlijk niet wat je wil zeggen. Want als je hem vergeet. Hoe kan je dan zeggen dat je hartstochtelijk bent.En dat dat voorspelbaar is. En voor wie? Voor jezelf? Volgens mij bedoel je het eerste.

De 'grijze erger' denk ik in de ogen van de ander. Trouwens, vind ik mooi. Origineel. En beter dan 'rode vlaggen' veel meer een cliché voor slecht nieuws. 'Grijze erger' en 'rode vlaggen' betekent niet veel goeds. En hoe zich dat verhoudt tot teveel aan kleur, is me niet duidelijk. De 'grijze erger' is die van de ander denk ik en de teveel aan kleur weer terug bij de gene vanuit welk perspectief dit is geschreven. 

Nou ja zoals ik het gelezen heb in ieder geval. Ik weet niet of je er wat mee kan. Groeten, Boyard.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Boyard

Dag, Boyard

Daar kan ik zeker wat mee! Bedankt dat u de tijd genomen heeft om te te reageren, ik waardeer het enorm. Zou u aanraden de ‘rode vlaggen’ helemaal achterwege te laten? En zou het helpen qua helderheid als ik in de eerste regel ‘hem’ weghaal? Of wordt het dan denkt u nog abstracter / vager? 

Nogmaals bedankt, en een fijne dag gewenst! 

Groet, Alana

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Alana,

Misschien op zoek naar een andere metafoor. Abstract maken moet ook een helderheid dienen. Kijken of het gaat of datgene wat je zeggen wilt in een andere vorm ook lukt, of zelfs beter lukt. Beetje mee stoeien. 

verder veel gedichten lezen en basiskennis opdoen kan nooit kwaad. Ik zit ook in die fase. ;-).

En trouwens wat ik zei over ritme. vergeet dat maar. Is denk ik een beetje ouderwets. Maar wel interessant om wat over te weten te komen. Google maar is op 'metrum' (tenminste. als je die kennis niet al lang hebt).

Succes! Gr. Boyard