Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

[Roman] Uitleg over werksituatie (herschreven stuk)

Met de opbouwende kritiek op het fragment van gisteren heb ik het hele stuk geschrapt en ben ik tot het volgende fragment gekomen.

Een stukje inleiding: Eli (HP, tevens alcoholist) heeft de avond voor deze werkdag behoorlijk gedronken en heeft last van een flinke kater. Hij kijkt iets te laat op de klok en beseft zich dat hij te laat is voor zijn werk, waar men her en der al vermoedt dat er iets met hem aan de hand is.
Jane is de secretaresse van het zakenkantoor waar Eli voor werkt en is eerder in het verhaal al geïntroduceerd. Evenals Paul, Eli's leidinggevende.
De zin over de nieuwe managers slaat op de fusie die het kantoor pasgeleden heeft doorgemaakt, wat elders in het verhaal al uitgebreid aan bod is gekomen.

Mijn vraag: ben ik op deze manier van de infodump af? Loopt het goed, staat er overbodige informatie in die geschrapt moet worden? Zijn er dingen waar ik nog aandacht aan moet besteden?

 

Fragment

Hij trok zijn jas aan, zocht naar zijn sleutels en portemonnee en wierp pas daarna een blik op de klok. Het was kwart over negen, wat betekende dat hij al sowieso een kwartier te laat was. 
“Fuck,” mompelde Eli tegen zichzelf. Daarna holde hij naar de voordeur en haastte zich de trap af naar zijn auto, in de volle wetenschap dat hij zijn eigen glazen aan het ingooien was.

 

“Sorry dat ik te laat ben,” hijgde hij tien minuten later toen hij verstrooid het kantoorpand binnenviel. “Ik heb me verslapen.” 
Hij liep rakelings langs een collega die vervolgens een gezicht trok alsof hij iets walgelijks rook. Eli keek hem aan met een enerzijds vragende en anderzijds uitdagende blik en wachtte tot hij uit het zicht was verdwenen. 
“Goedemorgen Jane,” zei Eli, die naar de balie liep en zich tot de secretaresse wendde, nog steeds buiten adem. “Heb je de post voor me?” 
Jane’s uitdrukking verschilde maar weinig van die van de zojuist weggelopen collega en Eli voelde een zweem van ergernis. 
“Sorry, mis ik iets? Waarom kijkt iedereen zo naar me? Heb ik iets tussen mijn tanden of zo?” vroeg hij geïrriteerd.
“Het spijt me Eli, maar het is nogal duidelijk dat je flink hebt lopen feesten dit weekend,” zei Jane voorzichtig. 
“Wat bedoel je precies?” vroeg Eli met een frons.
“Dat het overduidelijk is dat je flink hebt gedronken,” zei ze zachtjes. “Sorry, maar de geur die om je heen hangt is niet te missen. Het begint steeds meer mensen op te vallen, er wordt over je gepraat.” 
Eli rook aan zijn jasje, maar kon niets bijzonders ontdekken. 
“Ik denk dat het wel een beetje meevalt,” zei hij chagrijnig. 
“Kijk een beetje uit, dat is alles wat ik zeg. Die nieuwe managers lusten ons rauw en ik ben er vrij zeker van dat ze je niet zullen sparen.” 
Daarna overhandigde Jane hem zijn dagelijkse stapel post.
Eli knikte kort, nam de brieven van haar over en liep richting zijn kantoor met een raar gevoel in zijn binnenste.
Hij opende de deur van zijn werkkamer en was verrast om te zien dat Paul op hem zat te wachten.
“Weer te laat, Eli,” begon hij.
“Ja, ik weet het,” antwoordde Eli, die de zojuist aangereikte papieren op zijn bureau gooide. “Het spijt me, het was een gekke ochtend.” 
“Niet alleen een gekke ochtend zo te zien,” zei Paul. Zijn oog bleef even rusten op de vlek op Eli’s borst. “Eli, ik voel me verplicht om je te vragen hoe het met je gaat.” 
Eli keek Paul aan met een blik die niets te raden overliet en de stilte die tussen de beide heren in hing was ongemakkelijk.
“Dus omdat ik een feestje had zaterdagavond ben ik opeens iemand om wie men zich zorgen maakt?” zei hij schamper. 
“Jij en ik weten allebei dat dit een stuk verder gaat dan ‘gewoon’ een feestje,” zei Paul. “Je komt vaak te laat, komt ongeïnteresseerd over. Je presteert ondermaats en de geur van alcohol die chronisch om je heen hangt is niet te harden.” 
“En bedankt,” zei Eli, die dondersgoed wist dat Paul gelijk had.
“Fluwelen handschoentjes help ik je nu niet mee,” ging Paul verder. “Luister jongen, het is heel simpel. Of je gaat beter je best doen, of we moeten jouw toekomst bij dit bedrijf eens onder de loep leggen.” 
Eli keek zijn baas recht aan. 
“Als jij denkt dat iemand anders mijn baan beter kan uitvoeren dan ik, dan moet je dat vooral maar doen,” zei Eli met een bravoure die niet verder kwam dan zijn gezicht. Zo dapper voelde hij zich totaal niet. Hij voelde de spanning een weg banen door zijn lijf. Eli maakte zich wel degelijk zorgen om zijn toekomst. Hij had deze baan nodig en was zich daar pijnlijk van bewust.
“Dat denk ik niet en dat wil ik ook niet,” zei Paul kalm. “Wat ik wel wil, is dat jij jezelf een beste schop onder je kont geeft en volwassen wordt.” 
Eli deed zijn mond open om te protesteren, maar Paul stak zijn hand op voor hij van wal kon steken.
“Wat je doet in je vrije tijd is jouw zaak. Wat je doet op kantoor is mijn zaak. Ik verwacht 100% inzet. Als je dat niet kunt geven, is deze plek niet juist voor jou.” 
Paul stond op en begaf zich naar de deur. “Denk na over wat ik heb gezegd,” zei hij. “Doe jezelf die lol.” 
Daarna verliet hij het kantoor, Eli verbouwereerd en vol ongeloof achterlatend.

 

 

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Vief,

 

- Ben ik op deze manier van de infodump af?

Jup, de infodump is weg. Een scène als deze brengt veel invoelbaarder over hoe Eli's leven eruit ziet!

- Staat er overbodige informatie in die geschrapt moet worden?

Nou, die eerste alinea voelt eigenlijk niet zinnig, voor mijn gevoel. Zou je verhaal iets aan inhoud missen als je het stuk voor "Sorry dat ik te laat ben" weglaat? Ik denk dat de situatie voor de lezer vanaf dat punt direct duidelijk zal zijn.

- Zijn er dingen waar ik nog aandacht aan moet besteden?

Je woordgebruik hier en daar. Ik kom veel opvulwoorden tegen. Woorden die in je zinnen sluipen omdat ze vlot klinken, maar welbeschouwd alleen maar in de weg staan:

pas daarna; wat betekende dat; sowieso; daarna; in de volle wetenschap dat; aan het [+werkwoord]; rakelings; vervolgens; enerzijds/anderzijds; verschilde maar weinig van...

Als je zulke woorden uit je zinnen weert, komt de inhoud van je zinnen helderder over; directer.

Een andere categorie woordjes die ook vaak beter weg kunnen - om meer gestroomlijnde, strakkere zinnen te krijgen, zijn kwalitatieve woorden zoals

1. vrij (in 'vrij zeker'); een zweem van; een beetje
2. nogal, flink, totaal, wel degelijk.

De woorden op de eerste regel zwakken af. Bijna alsof je niet achter je eigen woorden staat. Niet écht geërgerd, maar een beetje geërgerd... Schrap zulke woorden eens, en zie hoeveel overtuigender je tekst opeens is.
De woorden van de tweede regel lijken misschien alsof ze de inhoud versterken, maar doen dat niet. Doordat je méér woorden gebruikt, verdun je de impact van je zin. Om het effect even te overdrijven... welke zin komt harder aan:
Marie was wel degelijk nogal woedend.
- of -
Marie was woedend.

Wees kort, wees direct. Dat grijpt aan.

Verder valt me op dat je hier en daar overdreven aaneengesloten schrijft. Daarmee bedoel ik: je benoemt handelingen die de lezer er heus zelf wel bij verbeeldt, ook als je ze niet benoemt.

Daarna holde hij naar de voordeur en haastte zich de trap af naar zijn auto,
Of:
Hij holde door het trappenhuis en sprong zijn auto in.

“Goedemorgen Jane,” zei Eli, die naar de balie liep en zich tot de secretaresse wendde, nog steeds buiten adem. “Heb je de post voor me?”
of:
"Goedemorgen Jane." Buiten adem liep hij naar de balie. "Heb je nog post voor me?"

Eli rook aan zijn jasje, maar kon niets bijzonders ontdekken.
“Ik denk dat het wel een beetje meevalt,” zei hij chagrijnig.

of:
Eli rook aan zijn jasje.
“Ik denk dat het wel een beetje meevalt," zei hij chagrijnig.

Hij opende de deur van zijn werkkamer en was verrast om te zien dat Paul op hem zat te wachten.
of:
In zijn werkkamer stond Paul hem op te wachten.

Tot slot wil ik je nog meegeven dat je alle gevoelens letterlijk benoemt. Verstrooiing, ergernis, chagrijn, verrassing, spanning, ongeloof, etc. etc. Show don't tell, is een dingetje. Misschien dat iemand anders er nog iets uitgebreider op terugkomt, ik moet helaas net de deur uit ;)

Succes, vooral lekker bezig blijven!

 

Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Diana, bedankt voor je uitgebreide reactie!

Ik snap precies wat je bedoelt en zal er zeker mee aan de slag gaan :)