Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

[Fictie] Dialoog Helmer en zijn huisgenoot

Dit is een korte dialoog voor Helmer, als hoofdpersoon, die weg wil uit zijn flatwoning. Later in het verhaal gaat hij een natuurwandeling maken.

- Waar in de dialoog zal de lezer afhaken?

- Jointjes en bier lijken mij goede verslavingen voor twee studenten. Wat kan nog meer?

- Wat zou ik kunnen toevoegen?

Fragment

 

Helmer en zijn huisgenoot stonden in het kleine keukentje. Na zes uur in de avond hadden ze altijd onenigheid, het was gewoonte geworden. De jointjes van Helmer en de bierkratten van zijn huisgenoot waren het gespreksonderwerp.  

“Mijn jointjes kunnen binnen een half uur worden opgerookt, daarna kun jij weer rustig leven zonder de rooklucht.”  
“Ja, maar jij begint al te zeuren als ik twee bierflesjes heb leeggedronken.”  
“En voor mij jointjes zet ik altijd netjes het keukenraampje open.”  
“Oké, maar als ik mijn mond met water zou spoelen na ieder biertje zou jij wel tevreden zijn? Maar dat doet niemand. Ik heb nu eenmaal een slechte adem die jij niet kan verdragen.”  
“Als ik mijn jointjes in de slaapkamer zou roken met open raampje zou jij het afkeuren. Want we willen allebei goed slapen. Dan kan het toch beter hier in het keukentje.”  
“Akkoord, om bier te drinken is een vervelende verslaving. Maar ik hoef er geen raampje voor open te zetten.”  “Ik moet ook moeite doen om naar de coffeeshop te wandelen. Het is zelfs een langere wandeling dan naar de supermarkt voor een krat bier.”  
“Wat maakt dat uit! We kunnen elkaars genot gewoon niet accepteren. Ik zou komend weekend al kunnen vertrekken naar een gezondere plek om te overnachten. Deze flatwoning blijft te klein voor twee studenten.”  
“Waar wil je dan heen? Je bent al zo lang niet meer uit deze wijk geweest sinds we hier zijn ingetrokken.”

En daarmee keken ze elkaar vreemd aan.  
“Weet je wat, ik ga een stukje wandelen in het stadscentrum, een route gedownload van een app. Geen enkel probleem!”  
“Een dag zonder jou heb ik niet uitgeprobeerd, als dit jouw idee is om iets te veranderen vind ik het erg ver gezocht. “  
“Toch heb ik er een goede reden voor. Als jij vandaag niet naar de supermarkt gaat en besluit de bierflesjes te laten staan.”  
“Dat meen je niet! Een biertje voor een dagdeel is al vier jaar mijn verslaving. Meer kan je niet van mij vragen.”  
“Ik stel je op de proef. Als er na mijn wandeling geen biergeur uit je mond komt, zal ik de coffeeshop een week niet meer bezoeken.” Zijn huisgenoot leek na te denken.  
“Ik wil voor deze keer wel doen. Is komende zaterdag niet een goed moment. Dan is het proefexamen op school geweest en kan ik op de laptop heelveel kaartspelletjes doen.”  

Even later had Helmer de app gedownload voor een geschikte wandeling. Geen stadswandeling, zo had hij  uitgezocht, maar een korte natuurwandeling in de savanne. Een veel betere keuze. Eenzaam terrein was beter om van zijn verslaving af te komen dan het stadse verkeer met zijn uitlaatgassen. Dit was de kans om iets te veranderen in zijn levenssituatie.

 

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Nico,

Verslavingen kunnen zeker interessante frictie bieden in een dialoog. Naar mijn idee kan je wel nog flink schaven aan het gesprek. Ik heb zelf tot voor kort in een studentenhuis gewoond en de dialoog tussen de twee studenten voelt voor mij heel onnatuurlijk aan. Onderstaand stuk vind ik bijvoorbeeld niet heel geloofwaardig:

“Wat maakt dat uit! We kunnen elkaars genot gewoon niet accepteren. Ik zou komend weekend al kunnen vertrekken naar een gezondere plek om te overnachten. Deze flatwoning blijft te klein voor twee studenten.”  

Ik zou zelf bijv. zoiets geloofwaardiger vinden (noem de huisgenoot even Bram, omdat ik zijn naam nergens zie):

Bram haalt zijn neus op bij het zien van Helmer's joint. 'Kan je niet ergens anders gaan zitten stinken?' 

Daarnaast zou een wat vreemdere verslaving voor een van de twee misschien grappiger zijn. Een paar voorbeelden zouden zijn: iedere dag witte bonen in tomatensaus eten of dagelijks frikadellen in de magnetron opwarmen. 

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Succes!

Lid sinds

11 maanden 4 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Hey Nico,

Ik vind het gelijk al wel moeilijk om te weten wanneer Helmer of zijn huisgenoot spreekt.
Energy-drankjes kunnen dat ook zijn en mss. wel meer van de tijd ...

Kort maar krachtig.

Groet Jacob Jan

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Je wilt met deze dialoog een verslaving aankaarten, maar eigenlijk zie ik twee studenten in conflict over persoonlijke grenzen. Ze wonen samen in een studentenflat en hebben last van elkaars gewoonten en missen hun privacy. Dat er sprake is van een verslaving wordt wel gezegd door de studenten, maar niet getoond (show, don't tell). Dit zou je kunnen uitlichten door minder in te zoomen op 'ik heb last van jou en jij van mij', maar door door te dringen tot de kern van het probleem, namelijk de verslaving en de afhankelijkheid van alcohol en wiet die de twee studenten kennelijk beheerst. Ze kunnen hier een open dialoog over hebben, dus zonder het geruzie, maar wel met conflict.

Daarbij snap ik niet zo goed waarom één van de twee zou moeten vertrekken. Is het juist niet spannender, meer conflictopwekkend, als ze bij elkaar blijven? Dat ze door omstandigheden, zoals gebrek aan geld, gedwongen worden om met elkaar te blijven leven? Zo kunnen ze elkaar helpen meer inzicht te krijgen in elkaars verslaving.

Qua verslaving kan je ook nog denken aan Ritalin/methylfenidaat. Dit wordt vaak verkocht als prestatieverhoger onder studenten zonder ADHD.

Geef goed aan wie wat zegt. Je kunt je nu 'naakte dialoog' ook leesbaarder maken door acties en handelingen toe te voegen (stage business) zodat het gesprek meer tot leven komt.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#Xuchiejlala

De reden dat Helmer vertrekt is door mij nog te weinig uitgewerkt. Helmer gaat sowieso weg vanwege de ruzie met zijn huisgenoot. Oorspronkelijk had ik bedacht dat Helmer een wandeling in de savanne gaat maken en daarvoor een reden moet zijn. Ontsnappen uit een kliniek was mij afgeraden, dus ruzie met een huisgenoot is beter. 

 

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Jointjes en bier zijn prima. Andere mogelijkheden zijn roken, gamen (Helmers huisgenoot zit hele dagen en nachten met zijn hoofd in World of Warcraft op zijn computer met het geluid keihard aan), daten (Helmers huisgenoot heeft elke nacht een ander mokkel en ze douchen zo lang in de gemeenschappelijke douche dat Helmer alleen maar koud water heeft en te laat komt op college), koffie, obsessief studeren, betweterij en bemoeizucht, smetvrees, nooit opruimen, etc etc.

Ik had vroeger een huisgenoot die de hele keukenkast had volgestouwd met megasized potten nutella - ook een leuke.

Over de dialoog is boven al het een en ander gezegd, waar ik het mee eens ben. Ik zou er nog aan willen toevoegen dat in mijn ervaring studenten die blowden ook allemaal graag bier dronken - het een sluit het ander allerminst uit. Het is raar als die twee elkaar niet kunnen verdragen alleen maar vanwege het bier en de joints zelf. Het is veel overtuigender als de huisgenoot verslaafd is aan bier EN joints en Helmer na een aantal jaar besluit dat hij er echt niet meer tegen kan. Eigenlijk zou Helmer flink door het lint moeten gaan, de huisgenoot moeten doodmeppen en vluchten in de wandeling op de Afrikaanse savanne. (Als hij dan terugkomt uit Afrika, helemaal aan het eind van het boek, blijkt dat een ander in de cel zit voor de doodslag - ik noem maar wat.)

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#Xuchiejlala

Nee, maar Helmer wil ik wel met een reden op weg sturen. Wat zou jij dan voorstellen naast de ruzie met de huisgenoot?

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

@SchrijvenNico

Ik kan zoveel voorstellen, maar het is mijn verhaal niet :) Hier zul je toch echt je eigen creativiteit bij moeten gebruiken. Het kan helpen als je Helmer als personage helemaal uitwerkt. Dus een biografie over hem schrijft. Wie is hij? Wat studeert hij? Waarom studeert hij dit specifieke vak? Waarom is hij op kamers gegaan? Uit wat voor gezin komt hij? Wat wil hij bereiken in zijn leven? Hoe ziet hij zijn toekomst? Waarom rookt hij joints? En waarom zoveel? Ik denk dat hier vanzelf antwoorden uit rollen die je een reden kunnen geven om Helmer op savanne te sturen.

Succes!