Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

[Non fictie] Verhaal scenario

Ik heb een verhaal bedacht dat ik verder wil uitwerken. Hierbij heb ik feedback nodig wat wel of niet gebruikt zou kunnen worden.

Fragment

Verhaallijn:

Helmer is een ziek persoon die is ontsnapt uit een kliniek. Hij verdwaald en komt in de woestijn of wilde natuur buiten de stad uit. Hij besluit het wandelpad te volgen dat naar een afgelegen dorpje leidt. Dit is een dagwandeling. Halverwege komt hij een spoorlijn tegen en met zijn zieke gedachte besluit hij de politie te bellen om een valse melding te geven van een dood dier op de spoorlijn.

Onderweg ontmoet hij nog een stuntvrouw en herder die hem eigenschappen leren die hij niet kent.

In het dorpje waar de wandeling eindigd wordt hij door een politieagent meegenomen naar de stad. Op het politiebureau Hij wordt verhoord en zijn valse melding wordt bestraft. Voordat ze hem terugbrengen naar de kliniek komen de eigenschappen van de stuntvrouw en herder terug.

- Ik wil het verhaal spannend maken. Is een valse melding genoeg?

- Als Helmer wordt overmeesterd door de politieagent is een korte achtervolging dan het juiste?

- Wat zou behalve een kliniek ook een geschikte plaats zijn voor een ziek persoon?

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik vind het een leuk idee. Een korte achtervolging is uitstekend. Actie is altijd goed. Een kliniek in de duinen of in de natuur is ook prima (in de woestijn kom je meestal geen mensen tegen en er zijn ook geen wandelpaden of dorpjes). Een herder en een stuntvrouw zijn allebei heel origineel. Een valse melding klinkt niet zo spannend. Ik denk dat het belangrijk is om na te denken over de ziekte die Helmer heeft en de speciale vaardigheden die de stuntvrouw en de herder hem leren. Als je dat goed bij elkaar laat passen, dan komt het stuk met de agent ook beter uit. Bijvoorbeeld:

Helmer zit in de kliniek omdat hij snel boos wordt en zich dan niet goed kan beheersen. Hij wordt boos op een verzorger en loopt daarom weg. De herder (is rustig) zegt dat hij, als hij een boze bui voelt aankomen, het beste tot tien kan tellen en diep ademhalen, dan gaat het vanzelf weg. De stuntvrouw (die is natuurlijk helemaal niet rustig) zegt juist dat hij zijn woede moet uiten en energie verbruiken, bijvoorbeeld door een hele stapel houtjes te hakken voor de open haard van de stuntvrouw. Als hij dat gedaan heeft wil zij hem er niet voor betalen en lacht ze hem uit. Helmer heeft geleerd om tot tien te tellen, dus hij wordt niet boos. Hij verzint gewoon een valse melding om de politie op de stuntvrouw af te sturen (bijvoorbeeld: ze is een heks die kinderen opsluit en in de oven stopt). Als de politie dan achter Helmer aan komt heeft hij mooi de kans om allebei die vaardigheden uit te proberen: hard weglopen om zijn boosheid en energie kwijt te raken, en daarna tot tien tellen en diep ademhalen. Dan blijkt dat het beste werkt om het gewoon allebei te doen. Dat zou een mooi einde zijn.

Maar het is natuurlijk jouw verhaal, dit is alleen maar een voorbeeld en je kunt zelf wat beters verzinnen. Als alles aan het einde bij elkaar komt, met een kop en een staart, dan is het meestal wel leuk om te lezen (en te schrijven). Veel succes.

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik vind het scenario te vaag om echt goede feedback op te kunnen geven.

In welke zin is de hp 'een ziek persoon'? Heb je het dan over psychische stoornissen, ingegroeide teennagels, hoofdpijn?
Wat is 'zijn zieke gedachte'? Als deze handeling de spanning van het verhaal moet leveren moet de motivatie duidelijk zijn, maar die noem je niet. Wat drijft hem, wat is het conflict, wat is zijn beoogde doel?
Wat is de clou van het verhaal? Is er een conflict opgelost, heeft de hp een ontwikkeling doorgemaakt, wat wil je met je verhaal vertellen?
Waarom heb je het gelabeld als 'non-fictie'?

Wat betreft je vragen:
1: Ligt eraan wat de reden van de melding is
2: Ligt eraan hoe en waarom je de achtervolging schrijft.
3: Ligt eraan wat voor een ziekte de hp heeft.

Funfact, toen je 'de herder' noemde dacht ik om de een of andere reden dat je een herdershond bedoelde. Ik vond het best jammer toen ik me realiseerde dat dat waarschijnlijk niet was wat je bedoelde ;)