Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

[ -] E-mail naar uitgever

Ik wil een e-mail versturen naar een uitgever voor het opsturen van mijn nieuwe manuscript. Deze is door een corrector en mij verbetert. Graag zou ik willen weten hoe onderstaand e-mailbericht overkomt. Verder wil ik de titel veranderen van mijn manuscript, is dat verstandig erbij te zetten?

Fragment

Hallo ....,

Hierbij biedt ik mijn definitieve manuscript aan. Ik hoop hiermee te komen tot de uitgave van een boek. Graag hoor ik meer over het verdere verloop van de uitgave.

Met vriendelijke groet,

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Allereerst begin je een mail met geachte meneer/mevrouw, schrijf je bied zonder t en vermeld je naam na Met vriendelijke groet.

 

Verder heb ik geen verstand van dit soort mails, maar ik vind het wel heel kort. 

 

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Hallo Nico,

Misschien past je vraag beter op het forum > Het uitgeefproces?

Uit je vraag kan ik niet helemaal opmaken of je je manuscript wilt aanbieden of dat deze uitgever al heeft toegezegd je verhaal uit te geven en jij nu een verbeterde versie terugstuurt na opmerkingen van hun kant.

 

 

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Hallo Nico,

Altijd lastig om de communicatie tussen derden aan te voelen, omdat je niet bekend bent met de onderlinge relatie en hoe formeel of informeel die (nog) is. maar mijn vorige vraag komt misschien voort uit hoe je email op mij overkomt. Dat is namelijk nog wat tweeledig.

'Hallo' > is niet meer zo formeel dat je elkaar nog nooit hebt gesproken.
'Hierbij bied ik ... aan' > klinkt juist wel alsof je je manuscript voor het eerst stuurt naar iemand die je nog niet kent.
'Ik hoop hiermee te komen tot' > ook vrij formeel en het lijkt of het nog niet zeker is dat ze het gaan uitgeven. 
'Graag hoor ik meer over het verloop van de uitgave.' > lijkt wel weer zeker dat het uitgegeven gaat worden.

Daarbij kan ik me voorstellen dat er flink wat zaken af te stemmen zijn als je boek wordt uitgegeven. Dan zou ik zeker de dingen die je wilt bespreken, zoals de titel, benoemen of concreet iets vragen/voorstellen over wanneer dat te doen. 

 

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#froukje

Wat vindt je hiervan:

Beste ....

Ik stuur hierbij mijn definitieve manuscript op. Graag hoor ik meer over het verdere verloop van de uitgave. Verder wil ik de titel van mijn boek veranderen en hoor ik wanneer de e-mailadressen moeten worden toegestuurd.

Met vriendelijke groet,

 

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Ik begrijp de zin over de emailadressen niet helemaal, maar ik ga ervan uit dat de ontvanger weet waar je het over hebt. Wat diegene moet met de mededeling dat je de titel wilt veranderen blijft nu nog in het midden. Wil je erover sparren, moet diegene toestemming geven, heeft je aangepaste manuscript al een andere titel? Dat zou ik wel even expliciet maken.

En tussen 'ik' en 'wanneer' hoort vermoedelijk nog een 'graag'.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Nico,

Ik ben met je topic aan het meelezen, en krijg de indruk dat de uitgeverij waar je het over hebt een self-publishing uitgeverij is. De e-mailadressen waar je het over hebt, is dat misschien een lijst van enkele tientallen emailadressen van vrienden en bekenden van jou? Uitgeverijen die zo'n verzoek doen, vragen meestal ook dat jij geld betaalt voor de uitgave, is dat in jouw geval ook zo?

Als dat zo is, heb je misschien iets aan deze twee tips:
1. Sommige uitgeverijen staan erom bekend dat ze alleen maar op makkelijk geld uit zijn, terwijl ze geen goede diensten leveren. Dus voordat je het contract tekent, zoek op internet even naar ervaringen die andere schrijvers met deze uitgeverij hebben. Ook op dit forum vind je ook topics waarin schrijvers bepaalde uitgevers reviewen - misschien vind je die wanneer je de naam van jouw uitgeverij in de zoekbalk invoert.
2. Als jij hen betaalt, dan leveren zijn jou dus een dienst. Jij bent hun klant. Je kunt dus ook (zie tip 1) rondkijken naar andere self-publishing uitgeverijen (zo heten die). Misschien zijn er ook uitgeverijen die hetzelfde doen, voor minder geld. Of misschien zijn er uitgeverijen die niet vragen om 50 emailadressen van bekenden.

En als laatste opmerking: niet alle selfpublishing uitgevers zijn te goeder trouw. Wanneer je het contract van hen krijgt toegestuurd, lees dat dan heel goed door en slik niet alles wat daarin staat voor zoete koek.

Dus, sja, eigenlijk komen al mijn tips op hetzelfde neer: kijk goed rond voordat je beslist bij wie je je boekt gaat laten uitgeven, en kies met zorg.

Groeten,
Silver

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Diana Silver

#Diana Silver

Bedankt voor je uitleg.

Ik heb daar nog niks over gehoord. Ze vragen geen lijst van tientallen e-mailadressen, wel rond de 40.

Ik ben zelf eerder naar een uitnodigingsmiddag geweest van de uitgever en mijn indruk is juist positief. Dus ik wacht nog even af.