Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

[Biografie] FC Koeweit

Ik ben bezig met het schrijven van een boek over mijn artiestenleven als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuwster, fakir Samiera. Van 1981 tot 2016 trad ik op met mijn oosterse show met pythons/boa constrictors, brandende fakkels en glasscherven. De titel van het boek wordt 'Dansen met slangen en vuur'. Het stukje FC Koeweit is een fragment uit het hoofdstuk Bloopers en Missers.

Waar het om gaat is de zin: Ik had eerder gemerkt dat mensen uit streken waar grote slangen in het wild leven angstiger voor slangen zijn dan westerlingen.

Ik bedoel eigenlijk zoiets als: Mijn hele carrière lang heb ik gemerkt dat donkere mensen (of gekleurde mensen) banger voor slangen zijn dan blanken.
Maar zo'n zin lijkt al snel op discriminatie.
In de praktijk kwam het tijdens mijn slangenshow geregeld voor dat een donker persoon uit angst voor de slangen in paniek de feestzaal uit rende, het ging dan vaak om een Afrikaan, Surinamer, Antilliaan, maar ook Aziaten renden weg. Nederlanders bleven altijd nuchter zitten, die dachten kennelijk: als Samiera met een python kan dansen zal de python wel tam zijn.

Hoe kan ik in dit stukje aangeven dat de voetballers van fc Koeweit allemaal bang voor de slangen waren omdat ze min of meer 'gekleurd' zijn of in ieder geval niet blank, zonder te discrimineren?

Fragment

FC Koeweit

De voetbalclub van Koeweit logeerde in Groningen, vermoedelijk vanwege een wedstrijd tegen FC Groningen. De spelers namen hun intrek in het vroegere Altea hotel. De hotelmanager wilde hen iets leuks aanbieden en belde mij.

“Zou jij een korte show voor de voetballers kunnen geven? Eerst buikdansen en daarna even dansen met je slang? Het is een verrassing. Maak er maar een leuk feestje van.”

De manager bracht me naar een klein feestzaaltje. Toen ik klaar was met de voorbereidingen liet hij de voetballers binnenkomen. Meteen bij het begin van mijn dans klapten ze enthousiast mee op de maat van de muziek. Het duurde niet lang of de stoelen gingen aan de kant en de mannen dansten ook. De manager stond tevreden naar het schouwspel te kijken.

Toen was het tijd voor de slang. Ik danste naar de slangenkist, haalde de hoes eraf en verwijderde het hangslotje. De voetballers kwamen nieuwsgierig om mij heen staan en verdrongen elkaar om het goed te kunnen zien. Kennelijk had niemand een vermoeden wat er in de kist zat.

Ik opende de kist en pakte de slang. De mannen deinsden achteruit en stoven alle kanten op. In een mum van tijd waren ze weg en was de zaal leeg. Het verbaasde me niet. Ik had eerder gemerkt dat mensen uit streken waar grote slangen in het wild leven angstiger voor slangen zijn dan westerlingen.

Daar stond ik met mijn python, zonder publiek. De manager barstte in lachen uit. Hij liep naar de gang om de mannen terug te roepen, maar zij hadden zich verschanst in hun hotelkamer.

 

 

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat een hilarische anekdote, Samiera! En je hebt je enige issue op de manier waarop je het beschrijft ook zelf al goed opgelost, denk ik. Alleen ‘westerlingen‘ zou je nog kunnen veranderen, als je dan toch de politiek correcte weg inslaat, bijvoorbeeld in “mensen uit landen waar egels zo ongeveer de gevaarlijkste dieren in het wild zijn”, om maar wat te zeggen.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

.... al leven er in Nederland natuurlijk ook gewoon slangen in het wild, bedacht ik me later nog. Adders en ringslangen, als ik het goed heb. Nou ja, kijk maar wat je daarmee doet. ("... mensen uit landen met als grootste gevaar een addertje onder het gras"? om je nog maar een melig alternatief te bieden)

Verder is je schrijfstijl trouwens nagenoeg perfect voor wat je wil overbrengen. Heb net ook eens je stuk over de studenten teruggelezen. Heerlijk typisch.

Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door DeManDieSchreef

Ja, maar in mijn zin heb ik het over grote slangen. Ik danste met pythons en boa constrictors, behorend tot de familie van de reuzenslangen.

Of misschien gewoon: 'Uit ervaring wist ik dat mensen uit streken waar grote slangen in het wild leven angstiger voor slangen zijn dan de nuchtere Hollanders' ?

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Als je echt onzeker bent over welke woorden (nog) gangbaar zijn: veel Nederlandse kranten brengen vrijwel jaarlijks een taalgids uit, waarbij alle do’s en don’ts wat betreft politiek correct taalgebruik de revue passeren. Ik heb er zelf nog nooit echt gebruik van gemaakt, maar misschien een aanrader om eens door te bladeren als je vaker tegen dit soort issues aanloopt. ‘Nuchtere Hollanders’ is in mijn nuchtere optiek ook een prima oplossing ;)

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@samiera

Eerlijk gezegd zie ik in jouw formulering geen discriminatie in de denigrerende connotatie waar je kennelijk bang voor bent. Als je je er ongemakkelijk bij voelt, kun je [...] angstiger voor slangen zijn dan westerlingen simpelweg vervangen door iets als [...] angstiger voor slangen zijn dan mensen uit gebieden waar die niet voorkomen.

.

 

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Hoe kan ik in dit stukje aangeven dat de voetballers van fc Koeweit allemaal bang voor de slangen waren omdat ze min of meer 'gekleurd' zijn of in ieder geval niet blank, zonder te discrimineren?

Ik denk dat je dat helemaal niet hoeft aan te geven. Je kunt het voorval gewoon beschrijven zonder er nadere duiding aan te geven.

Ik bedoel eigenlijk zoiets als: Mijn hele carrière lang heb ik gemerkt dat donkere mensen (of gekleurde mensen) banger voor slangen zijn dan blanken. Maar zo'n zin lijkt al snel op discriminatie.

Vraag: waarom zou je zo'n zin überhaupt vermelden? Als je de gebeurtenissen neutraal vertelt, blijken de feiten vanzelf. De lezer zal zijn eigen conclusie kunnen trekken - en als hij die niet trekt, is dat dan erg?

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Grappig verhaal. Maar ik sluit me aan bij Therese. Generale bespiegelingen over volkeren kun je het beste weglaten denk ik. Over de nuchterheid van Hollanders (waarschijnlijk bedoel je Nederlanders) zijn de geleerden het ook nog niet helemaal eens, tenslotte.