Lid sinds

3 jaar

Rol

[Thriller] Canvas - Teaser ("Achterflap")

Hallo!

Ik zou graag feedback willen op de "teaser" voor het boek dat ik geschreven heb. Is het een interessant onderwerp? Zouden jullie hier nieuwsgierig van worden?

Ik voeg hierna ook nog apart een heel kort hoofdstukje toe.

Fragment

CANVAS - TEASER

Hidde heeft onlangs zijn techbedrijf verkocht en koopt een oude boerderij in Italië. Bij de verbouwing stuit hij op een kist met daarin een opgerold schilderij met de handtekening van Johannes Vermeer. Het is exact gelijk aan een wereldberoemd kunstwerk – dat in een gerenommeerd museum in New York hangt. Niet lang daarna vindt hij ook nog een kopie van een altaarstuk van Caravaggio. Op aandringen van Alessia, een lokale onderwijzeres Engels die toevallig getuige van de eerste vondst was, gaat hij gericht op zoek naar nog meer verborgen werken. Ze vinden nog meer opgerolde canvassen, die akelig veel lijken op bekende meesterwerken van Renoir, Van Gogh, Rafaël, Rubens en Frans Hals.

Hidde realiseert zich terdege hoe explosief de vondsten zijn, zeker als zou blijken dat het om originelen zou gaan. Zijn opwinding en nieuwsgierigheid slaan om in angst en paniek als er bij zijn allereerste poging om in de geschiedenis van zijn boerderij te duiken, een aanslag op zijn leven wordt gepleegd, gevolgd door een inbraak waarbij zijn huis overhoop wordt gehaald.

Samen met Alessia besluit hij dat er maar één uitweg is. Ze moeten het mysterie ontrafelen door antwoorden op hun vragen te vinden. Wie heeft de schilderijen in de boerderij verborgen? En wanneer? Waarom? Wat zijn de originele kunstwerken en welke moeten dan wel onwaarschijnlijk goede vervalsingen zijn?

Om deze vragen te beantwoorden ondernemen zij een speurtocht die hen over de hele wereld brengt, van een exclusieve en besloten expositie in Australië tot de skyboxen van een Engels voetbalstadion. Bij iedere stap die zij zetten komen onbekende achtervolgers steeds dichterbij. Hun zoektocht naar aanwijzingen verandert in een bloedstollende race om in leven te blijven.

Helemaal niemand zit te wachten op de onwaarschijnlijke conclusie die langzaam maar zeker onvermijdelijk wordt. Zeker niet een nietsontziende Russische oligarch, die 170 miljoen euro heeft betaald voor een schilderij van Rafaël, dat wel eens een vervalsing zou kunnen zijn.

Alle sporen leiden terug naar een zorgvuldig uitgewiste gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kunnen Hidde en Alessia lang genoeg in leven blijven om dit geheim te onthullen?

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Waar is de pitch voor bedoeld? Het is meer een samenvatting dan een pitch.

Voor een pitch gaat me te langzaam en er staat niets in wat me ervan overtuigt dat dit een aangrijpend verhaal is. Ik raak niet echt geïnteresseerd in je personage omdat je me niets over zijn persoonlijkheid zegt; wat ik voor hem belangrijk in het leven, wat zoekt hij, wat heeft hij nodig, waar heeft hij een hekel aan?

Op de volgende zin knap ik ten slotte af: Samen met Alessia besluit hij dat er maar één uitweg is.

Quatsch. Hij kan ook gewoon naar de politie gaan, de boel uitleggen en terugverhuizen naar Luttjebroek.

Maar voor ik iets gerichter kan zeggen wat je misschien anders kunt doen om het te verbeteren, moet ik denk ik weten waar deze tekst voor is.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Ah, voor de achterflap. In dat geval denk ik dat je te volledig wilt zijn. Expliciet in zinnetjes zoals "Alessia, [een lokale onderwijzeres Engels die toevallig getuige van de eerste vondst was]" en "nog meer opgerolde canvassen, [die akelig veel lijken op bekende meesterwerken van Renoir, Van Gogh, Rafaël, Rubens en Frans Hals.]" Maar ook meer in het algemeen, door de hoeveelheid duidelijkheid die je me wilt geven.Dit stuk voelt echt als een samenvatting, waarin je allerlei oninteressante specificaties hebt toegevoegd puur en alleen voor de volledigheid. De achterflaptekst hoeft absoluut niet volledig te zijn. Geef liever in tien rake zinnen aan wat het dramatische conflict is waar je personages voor komen te staan. Wat is Hiddes probleem, wat gaat er allemaal mis? Laat vragen open, laat suggestie zijn werk doen. Het tekstdoel is niet je lezer informeren, maar je lezer nieuwsgierig maken. Nee, aangrijpen. Aangrijpen en niet meer loslaten.

Probeer eens een nieuwe variant te schrijven, een stuk waarin je alleen dátgene noemt wat de personages aangrijpt, wat hen door de mangel haalt. Misschien helpt het om in een eerste versie even niets te geven om duidelijkheid. Leg niets uit, laat alle achtergrond of verklaring eruit. (Als iets echt cruciaal is kun je dat later nog toevoegen.) En post die poging dan hier?

 

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De Turba, 

Het is een samenvatting met uitleg en overbodige woorden. Hidde heeft onlangs zijn techbedrijf verkocht en koopt een oude boerderij in Italië. Bij de verbouwing stuit hij op een kist met daarin een opgerold schilderij met de handtekening van Johannes Vermeer. relevant is: 'Hidde vindt een (opgerold) schilderij van vermeer'. Al de andere info komt wel in het verhaal. (De meest gecompliceerde series op streamdiensten worden in twee, drie zinnen samengevat. Lees er eens een paar. Of: Anna Karenina. De aristrocratische Anna voelt zich opgesloten in haar huwelijk en valt voor een minnaar. De gevolgen hiervan dwingen haar tot het maken van keuzes.  - 940 pagina's in dundruk.)

succes.  

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik word nieuwsgierig naar dit boek. Heb ook het hoofdstuk gelezen en vind het heel goed geschreven.