Start » Proeflezen » [12+] de droom van 19

[12+] de droom van 19

Door: cait-lyn99
Op: 11 september 2014

hoi
ik ben bezig met een boek en ik was benieuwd naar jullie reacties.
het is het begin van een boek dus ik weet niet of het een goede opening is enz.
het is mijn eerste boek dus tips zouden heel fijn zijn.

Fragment: 

Lian trok zijn deken dichter tegen zich aan. Het was een nacht met vele geluiden. Hij rilde maar niet om de kou, nee hij rilde om iets anders. Het was iets wat hij nog nooit gevoeld had. Misschien een voorgevoel of... of een geest. Hij deed zijn ogen wijd open en keek met bang de donkere kamer rond. Denk aan leuke dingen, dacht Lian bij zich zelf. Denk aan leuke niet enge dingen. En zo viel hij met mooie droom in slaap. Hij liep over groene heuvels vol bloemen en springende konijnen. De vogels vloten, en de zon scheen glimlachend op zijn schouders. Dit was zo'n droom die ieder droomde want in Maretal was het land der saaiheid en grauwheid. Het was zo naar dat niemand feesten de meeste hadden al jaren niet gelachen. Het zelfmoord aantal groeide met de dag. Vroeger heel lang geleden was vrolijkheid hier de baas. Maar na de dood van de koningin was er een vloek die alles had veranderd. Men noemde het de vloek van de dode koningin. Maar raar is wel... niemand heeft ooit nachtmerries,
tot nu.
'Whahaha,' klonk in Lians hoofd.
'Hahaha,' werd er gemeen gelachen.
'Hahaha,' Lian keek om zich heen.
'Hallo Lian welkom in je nachtmerrie.'
'Nachtmerrie? Maar... dat... wie bent u... waar bent u?' Lian zocht maar vond niet waar het geluid vandaan kwam. Zijn mooie droom was een hel geworden. De bomen stonden in vuur en vlam, de dieren waren alleen nog maar levende geraamtes en het gras was een vuurzee geworden, ook al voelde Lian de hitte niet was het angstaanjagend.
'Hahaha ja mijn lieve Lian een nachtmerrie. Zo eng dat je zal trillen op je beeenen.' de stem was ijskoud en deed Lians haren overeind staan. Hij kroop ineen. 'Laat me met rust enge gek,' Lians stem trilde van de tranen.
'NOOOIT. Jij bent een uitverkorene... een uitverkoreneeee,' opeens zweefde er een hoofd voor Lian. Hij draaide zijn hoofd maar het volgde hem. Hij sloot zijn ogen maar daar was het weer. Hij kwam er niet van af. Dat magere enge hoofd met bloedrige huid, ogen zonder pupillen en een mond vol scherpe puntige tanden. Lian was voor het eerst in zijn leven echt doodsbang. 'Laat me met rust' gilde Lian wanhopig. 'Jij moet een missie uitvoeren een heel belangrijke missie. Het gaat om leven en dood. Jij Lian moet naar de toren in midden Maretal komen voor je beloning.'
'Wwwaarom in hemelsnaam?' Lian raakte maar niet gewend aan het gezicht maar hij probeerden dapper over te komen. Ja in een droom kan alles dus zette hij al zijn angst aan de kant, maar het haalde niets uit. 'llllaaaat me met rrust aljeb...lieft,' Lian zat huilend op de grond, zijn tranen siste in de vlammen.
'Hahahahaha Lian toch wat is er nou ben je bang?' vroeg het hoofd spottend. Lian kon niet meer reageren. Hij wist dat hij best vaak huilde maar zo had hij nog nooit gehuild. 'Lian Lian toch, ik geef je twee opties A, je sterft nu meteen op onverklaarbare wijze of B. je doet gewoon even de missie,' vals grijnzend lichtte het hoofd nog meer op. Lian dacht na zijn familie zou kapot zijn als hij doodgaat, en die missie kan moeilijk erger zijn dan de dood... toch? 'Ik doe... uw missie...' tevreden klakte het hoofd met zijn tong en verdween. Verbaast maar opgelucht keek Lian om zich heen. De mooie droom was terug, maar wat was die missie nou?
'Hallo Lian,' Lian schrok van de warme aardige stem achter hem. Hij keek om en zag een oude man die bijna aan het einde van zijn leven was. Lian had een brok in zijn keel al wist hij niet goed waarom. 'Je wilt zeker weten wat je missie is?' langzaam knikte Lian, eigenlijk wilde hij het niet weten maar hij had niet echt veel keus.
'Je weet toch wel midden Maretal bij het paleis van de koning? Nou daar moet je naartoe.' Lian snakte naar adem Midden Maretal is zeker... drie weken lopen!
'maar je reis daartoe zal je vast koude oren krijgen, toch? Ik wil dus dat je bloedrode muts op doet. Volg je me nog?' Lian herhaalde alles in zijn hoofd en knikte. Dit is idioot! Hoe meer Lian er over na dacht hoe idioter het werd.
'O ja Lian ik was wat vergeten... je moet ieder ander met een rode muts vermoorden.
Eh succes hé!' Lians mond viel open. 'Maar...!'

Reacties

Onomatopee
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2014
Berichten: 177

Tja. 99 in je naam, dus waarschijnlijk ben je 15.
Ik vind het altijd moeilijk kritiek te geven op jonge mensen met een droom.

Ik zal toch een paar subtiele opmerkingen geven.

* Let op je spelling en grammatica > lees alles nog eens goed na
-- voorbeelden zijn: hij probeerden, de vogels vloten, niemand feesten, het zelfmoord aantal,... En zo zijn er nog een hoop dingen die je moet verbeteren.

* Let op je zinsbouw. Soms lijkt het alsof jij weet wat je wil zeggen en dan vertel je het als blablablabla, zonder punten of komma's. Maar voor de lezer is alles nieuw, dus die heeft wel degelijk leestekens nodig om de juiste stukjes zin op de juiste plaats te krijgen. Ook sommige constructies kunnen niet.
--- voorbeelden:
Het was zo naar dat niemand feesten de meeste hadden al jaren niet gelachen.
Vroeger heel lang geleden was vrolijkheid hier de baas.
Hij deed zijn ogen wijd open en keek met bang de donkere kamer rond. (met bang?)
En zo viel hij met mooie droom in slaap. (met mooie droom?)

* Manier van vertellen: het lijkt soms wat te veel alsof je gewoon een droom van jou aan een vriend(in) aan het vertellen bent. Blijf schrijven en lezen en dan zal dit vanzelf verbeteren.

* Inhoud: dit mocht wel wat spannender. Je gebruikt veel clichés (= dingen die al honderd keer zijn voorgekomen in verhalen en die de lezer dus een beetje beu is): je mooie mooie droom zijn grasvelden en schaapjes, je akelige stuk gaat over geraamtes en spookhuisstemmen.
> Het is belangrijk dat jij als schrijver net met iets anders gaat komen, iets waaraan mensen nog niet hebben gedacht als ze 'mooie droom' lezen. Bedenk eens voor jezelf wat je de meest zalige plek op aarde zou vinden en wat je daar dan zou doen. Je hoeft nergens aan te denken. Alles kan en je moet niet op geld letten ofzo. Loop jij dan op het gras tussen schapen? Ik denk het niet. Het meest zalige wat jou kan overkomen, gebruik dat bv. als de mooie droom van je personage.

Besluit: let op je taal, lees alles eens goed na en verbeter het. Denk eraan dat je geen verhalen vertelt die al verteld zijn, maar dat jij als schrijver de macht hebt om mensen een volledig nieuw verhaal te geven, iets waar ze zelf nog niet op waren gekomen! Blijf vooral schrijven en ga ervoor.

Succes!

cait-lyn99
Laatst aanwezig: 4 jaren 39 weken geleden
Sinds: 11 Sep 2014
Berichten: 5

bedankt voor je reactie, ik heb het meteen aangepast. het ziet er nu een stuk leuker uit.
het zijn ook meer woorden geworden 877 namelijk. dus kon ik het niet hier veranderen.

PS ik ben geen 15 smile

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!