Start » Oefening » Advertentieverhalen

Advertentieverhalen

‘Sl. jm, wil graag schr. – met jou.’ Krantenadvertenties zijn niet alleen hilarisch, maar ook een goede bron voor verhalen. Schr. all. mee.

Deel 1: Cupido en darts

‘Vr. 38 jr., aantr., sl., kast.br.haar, lief, spont. en opr. karakter, houdt o.a. van lezen, muz. en wandel., zkt integere, rust. en vriend. man om samen gezelligheid te delen en iets duurzaams op te bouwen. Lft. v.a. ca. 30-55 jr.’
Ze zijn vaak prachtig, die zaterdagse contactadvertenties, met hun onafzienbare collectie afkortingen, hun in nette woorden gevangen verlangens en opzichtige leugens. Altijd dat wandelen, dat lezen, die muziek. Nooit die gokverslaving, die neuroses, dat neuspeuteren. Ook om een andere reden zijn deze korte advertenties interessant: als basismateriaal voor verhalen. Bovenstaande advertentie is daarvoor misschien iets te braaf, maar bij sommige verschijnt direct al een personage, een verborgen verlangen, een conflict.

Oefening:

Neem een pagina met contactadvertenties, prik deze aan de wand en gooi er drie dartpijlen naar. Kies de leukste van de drie uit en beschrijf de hoofdpersoon: wie is dit, hoe ziet hij of zij er uit, wat drijft hem of haar? Beschrijf ook de omgeving, waar leeft deze advertentieschrijver, waar werkt hij? Ga nu op zoek naar een mogelijk conflict. Wat werkt hem tegen, wat is zijn drijfveer en hoe wordt hij tegengewerkt? Werk dit alles uit in een kort verhaal.


Deel 2: Het conflict

Sommige advertenties laten zich lezen als een instantverhaal. ‘Crea. vr. 27 viert verjaardag grg met manlk schoon. Ben jij van de partij?’ Werd het deze creatieve 27-jarige even te veel, gierden de hormonen door haar lijf? Wilde ze haar wél liefdessuccesvolle tweelingzus dwarszitten? Of zijn het haar vriendinnen die haar erin willen luizen? Laat je fantasie het werk doen, leg je in dit stadium geen belemmeringen op.

Oefening:

Schrijf een kort verhaal over bovenstaande advertentie. Zo’n kort verhaal concentreert zich altijd rond één sterk, centraal plot. Schrap de zijlijnen die je in een novelle of een roman normaliter wél zou uitbouwen. Probeer een sleutelscène te bedenken waar het allemaal om draait – het onverwachte mobiele gesprekje dat de droomman ineens krijgt, de vriendinnen die ineens ‘suprise!’ uit de keuken komen – en hang daar de rest van het verhaal aan op.


Deel 3: Tegenstellingen

Personages – onder meer zoals die ons worden aangeleverd door adverenties – kunnen in een kort verhaal door zichzelf worden tegengewerkt (te hoge ambities, slecht zelfinzicht, schaamte, schuld), maar ook door anderen. Wie graag veel liefde wil geven, maar telkens partners ontmoet die daar heel zuinig mee zijn, zal gefrustreerd raken of de makkelijke weg van het overspel zoeken. Over deze escapades zijn duizenden boeiende korte verhalen geschreven.

Oefening:

Neem de pagina met contactadvertenties en gooi twee dartpijlen. Lees de advertenties en probeer de twee personages aan elkaar te koppelen. Zijn het geliefden die elkaar via deze advertenties vonden? Is het de echtgenoot die het bedrog van zijn partner ontdekt? Is het de ex die ineens weer opduikt in haar leven? Maak een schets van het verhaal, beschrijf het conflict en werk het verhaal uit.


Deel 4: Zaken en transacties

Er nog een advertentierubriek die ik graag – en met grote verwondering – spel: ‘Zaken en transacties’. Verbazingwekkend wat wij allemaal aan elkaar aanbieden: 100 kilo elastiekjes, Poolse tandpasta, een restpartij ‘lichtjes beschadigde Chucky’s’. Ook hier verschijnen onmiddellijk beelden van muffige schuren, sigaarstomprokende Malle Pietjes en romneyloodsen.

Oefening:

Ga naar de rubriek ‘Zaken en transacties’ (de mooiste staat in De Telegraaf, hoewel Via Via ook prachtige heeft), lees er een aantal en merk waar je fantasie door geprikkeld wordt. Waar komen beelden bij op? Waar zie je meteen een personage in verschijnen? Werk je ideeën nauwgezet uit. Maak tekeningen, schema’s, zoek foto’s, maak aantekeningen. Probeer hier een kort verhaal uit te schrijven, waarin je op bezoek gaat bij deze persoon en z’n handeltje. Wat gebeurt er vervolgens?


Deel 5: Verheffing

‘Te koop zgan Clark Heftruck.bj ’97 3.3m mast siteshift volrubber banden volle cabine verwarming slechts 2150 uur! koopje.’ Je moet het een paar keer lezen, maar dan welt er vanzelf een verhaal op. Die ‘volrubber’ banden, die cabineverwarming. Je zou er zo mee naar Polen kunnen rijden, zoals de oude man met zijn grasmaaier, uit de film ‘The Straight Story’ van David Lynch. Aan dit laatste voorbeeld is ook te zien waarin een goed verhaal verschilt van een slecht verhaal. Namelijk: de rechte lijn. Geen omwegen, maar direct naar een conflict, een einde.

Oefening:

Schrijf een verhaal naar aanleiding van bovenstaande advertentie. Zoek op internet soortgelijke heftrucks op, kijk wat erover geschreven wordt. Welke wereld is dit? Welke bedrijven bieden zoiets aan? Bedenk wie met een dergelijke heftruck iets zou kunnen doen. Ken je iemand die iets met zo’n heftruck zou kunnen? In welke situatie zou je zelf een dergelijk ding gebruiken? Schrijf een verhaal waarin de heftruck een hoofdrol speelt. Probeer vooral veel te suggereren. Laat de lezer het verhaal afmaken.


Deel 6: Handelsoorlog

De mooiste verhalen zijn de gewone ongewone handeltjes: ‘Aangeboden: 1000 x Wilkinson Scheersch 300ml. Zowel Wilkinson scheerschuim revitalising als Wilkinson sensibili op voorraad. Per 1000 stuks € 1,89 p/s.’ Duizend busjes scheerschuim. Ik zie ze voor me, in dozen, een wordt eruit gehaald, op de hand vormt zich een toef schuim. Wie is die verkoper, waarom fluistert hij zo, waarom zijn al die andere dozen zo dichtgeplakt. En waarom staat die zwijgende vrouw achter het raam?

Oefening:

Zoek in de krant of op internet naar de term ‘zaken en transacties’ en zoek twee boeiende, verhalende advertenties. Bedenk wie de personen zijn die achter dit handeltje zitten. Schuif de twee verhalen in elkaar. Maak de hoofdpersoon van het ene verhaal de bijpersoon in de tweede. Misschien is de minnaar uit het eerste verhaal de verkoper van scheermesjes in de tweede. Misschien is de verlangende vrouw uit het eerste verhaal de koper van duizend bussen scheerschuim. Wissel de twee verhalen in scènes af, tot ze op het laatst bij elkaar komen.


Meer schrijfoefeningen...

Heb je een tip voor een onderwerp van een schrijfoefening? Stuur dan een mailtje hier.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!