Start » Nieuws » Wat kunnen schrijvers leren van Hillary Clinton?

Wat kunnen schrijvers leren van Hillary Clinton?

3 November 2016

Hillary Clinton is een spraakmakende kanshebber op het presidentschap in de Verenigde Staten. Acht jaar geleden maakte Clinton een publieke afgang door, maar ze vocht haar weg terug en werkt nu aan haar herkansing. Wat kunnen debuterende schrijvers leren van Clinton?

Tweede ronde

Net als Clinton, hebben alle schrijvers de mogelijkheid tot een herkansing. Lukt het bij je eerste poging niet om je boek te laten uitgeven, dan probeer je het gewoon nog een keer. Debuterende schrijvers zijn vaak ontzettend enthousiast wanneer een uitgever besluit met ze in zee te gaan. Ze zien zichzelf prijzen winnen, hun baan opzeggen om fulltime schrijver te worden en verwachten dat vanaf dat moment alles voor de wind gaat. Maar helaas komt het vaak genoeg voor dat een net uitgebracht boek een trage start heeft. Ondanks promotie slaat het niet aan, of je krijgt misschien zelfs negatieve recensies. Leer van deze ervaring en probeer je strategie voor de tweede poging aan te passen. Als iets de eerste keer niet lukt, betekent dat niet dat al je werk en inzet voor niets is geweest.

Maak connecties

Netwerken: de meeste schrijvers komt het de keel uit. Hillary Clinton is echter een goed voorbeeld waarom het maken van waardevolle connecties toch heel belangrijk kan zijn. Nadat ze uit het Senaat gestapt was, nam ze een tussenpauze van twee jaar voordat ze campagne ging voeren voor de verkiezingen. In deze periode nam ze de tijd om met veel mensen te praten en op veel plekken speeches te geven. Ze maakte persoonlijke connecties, waardoor ze al een grote groep aanhangers vergaarde voordat ze ook maar begonnen was aan de verkiezingen. Dit is wat je als schrijver ook zou moeten doen: zorg dat mensen al van je boek weten voordat deze uitkomt. Probeer van tevoren al interesse te wekken, publiciteit te zoeken en jezelf te promoten – hoe vervelend je dit misschien ook vindt.

Zorg dat mensen je kennen

Vergeet niet een beetje van jezelf te laten zien – zoveel als je je er comfortabel bij voelt. Mensen die jou kennen, of het gevoel hebben dat ze je kennen, zullen eerder een boek van je kopen. Deze techniek gebruikte Hillary ook toen ze begon met haar campagne. Ze deelde steeds meer van haar persoonlijke leven. Nu ze oma is geworden, zorgt ze dat het familieleven een grote rol speelt in haar campagne. Ze deelt haar toekomstdromen en liefde voor haar kleindochter met de hele wereld, en stelt zich in die zin kwetsbaar op. Bij veel mensen valt dit goed in de smaak. Ze kunnen zich in je herkennen, je misschien als voorbeeld zien of met je meeleven. Hiervoor moet je wel bereid zijn om in de publiciteit te treden en daarmee een stukje privacy op te geven. Maar je mag natuurlijk zo veel en zo weinig met de wereld delen als je zelf wilt.

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 5 tips voor het schrijven van een speech
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schaamteloze zelfpromotie
- NaNoWriMo: tips voor de eerste week


Lees Schrijven Magazine
  • Schrijflessen van thrillerkoning Stephen King
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!