Vrouwen hebben geen voorkeurspositie in jeugdliteratuur

Vrouwen hebben geen voorkeurspositie in jeugdliteratuurDenk eens aan een kinderboekenauteur. Je denkt nu waarschijnlijk aan een man. Zij zijn namelijk de uitschieters in het publiceren van kinderverhalen, zelfs al zijn er meer vrouwen.

Genderverdeling

De VIDA, een organisatie die jaarlijks statistieken publiceert over de genderverdeling van literaire publicaties, besloot de telling van jeugdliteratuurschrijvers dit jaar eens anders aan te pakken. Ze keken naar prestigieuze prijzen verdeeld over mannen en vrouwen, in plaats van het aantal auteurs van elk geslacht.

Wat bleek? Zelfs al vormen mannelijke schrijvers maar een klein deel van alle jeugdliteratuurschrijvers, de industrie besteedt veel meer aandacht aan hun werk dan aan dat van vrouwen. Dat is onder meer te zien aan het aantal prijzen en nominaties dat mannelijke kinderboekenauteurs in ontvangst mogen nemen.

Ongelijke kansen

Dit is een probleem, volgens de VIDA, want prijzen betekenen aandacht en aandacht betekent dat boekverkopers, bibliothecarissen en ouders weten dat de boeken bestaan. Daardoor hebben mannelijke auteurs meer kansen om carrière te maken dan vrouwelijke auteurs.

Verkeerde veronderstelling

De VIDA co-directeur Erin Belieu zegt in een verklaring: 'Deze nieuwe gegevens over jeugdliteratuur dagen de veronderstelling uit die velen hebben: dat vrouwelijke schrijvers een voorkeursbehandeling krijgen in het veld. In feite is het verhaal hetzelfde. Het is nog steeds een voordeel om een man te zijn als het gaat om erkenning, prestige en prijzen.'

Bron

http://www.vidaweb.org/vida-count-childrens-literature/

Uitgeven