Start » Nieuws » Tiplijst AKO Literatuurprijs 2008: weinig debuten

Tiplijst AKO Literatuurprijs 2008: weinig debuten

27 Augustus 2008

Het grote speculeren in literatuurland is weer begonnen. De tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2008 vormt als vanouds de opmaat voor het nazomerse literatuurseizoen. Debutante Marente de Moor (1972) - dochter van - prijkt in de lijst met haar roman De overtreder (Querido 2007). Ook Arthur van Amerongen's 'Brussel Eurabia' (Atlas 2007) kunnen we een soort debuut noemen: eerder schreef Van Amerongen reisboeken, dit is zijn eerste poging tot literaire nonfictie. Verder veel oude bekenden in de lijst met vroegere winnaars als Leon de Winter, Doeschka Meijsing, Tomas Lieske en Arthur Japin. Favorieten? Misschien Charlotte Mutsaers met 'Koetsier Herfst' (Bezige Bij 2008) en misschien 'Vladiwostok!' (Contact, 2007) van P.F. Thomése.

Genres
Veel rare genres en fratsen zijn er dit keer niet bij. In ieder geval geen strips, zoals de vorige keer bij de Libris Literatuurprijs. Wel een biografie van Cyriel Buysse (Joris van Parys, 'Het leven, niets dan het leven', Atlas 2008), de historische studie 'Elisabeth de Flines' van Machiel Bosman (Atlas), Douwe Draaisma's populairwetenschappelijke werk 'De heimweefabriek' (Historische uitgeverij 2007) en Arnon Grunbergs brievenbundeling 'Omdat ik u begeer' (Nijgh & Van Ditmar, 2007). Peter Venmans 'Over de zin van nut' (Atlas, 2008) is een groots opgezet essay over nutsdenken. Ook opvallend is de uitverkiezing van 'De spoorzoeker' (Atlas 2007) van de Vlaamse (reis)schrijver Kamiel Vanhole, die in juni dit jaar overleed. Eerder werd een roman van Louis Ferron van de lijst gehaald, nadat de auteur was overleden.

Bron: www.akoliteratuurprijs.nl

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!