Afbeelding

Bron Pixabay

Taaltip: is het gêneren of generen?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is het gêneren of generen?

Het is: generen. Je spreekt dit woord uit met een toonloze e, en daarom hoef je geen accent op de e te plaatsen. Bijvoorbeeld:

Ik geneer me kapot.

De g spreek je niet op de gebruikelijke manier uit, maar ongeveer zoals je dat in he Frans doet: /zj/. Het bijvoeglijk naamwoord ‘gênant’ is een twijfelgeval, maar de Taalunie heeft besloten dat in dit woord toch een ê moet worden geschreven: gênant. Dat is dus de officiële schrijfwijze.

In de uitdrukking ‘zonder gêne’ is er geen enkele twijfel. Hier spreek je de e heel duidelijk uit op een Franse manier (/è/) en daarom gebruik je hier een accent.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek