Afbeelding

Bron Pixabay

Taaltip: is het celsius of Celsius?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: Is het celsius of Celsius?

De regel is dat je een naam met een kleine letter schrijft als die naam een algemeen woord is geworden (ook wel ‘soortnaam’ genoemd).

Dus:
‘Benjamin’ is een naam
'benjamin' is een aanduiding voor: de jongste.

Bij volt, newton, ohm, joule enz. verwijzen we niet meer naar de persoon en daarom schrijven we een kleine letter. De bijbehorende symbolen krijgen overigens wel een hoofdletter: V, N, Ω, J.

Celsius en Fahrenheit zijn speciale gevallen: deze woorden komen niet los voor (je zegt niet: 30 celsius), maar worden altijd gecombineerd met het woord graden: 30 graden Celsius/Fahrenheit (30 °C/°F)

Eigenlijk is dit een verkorting van: 30 graden op de schaal van Celsius/Fahrenheit. Hier is sprake van een rechtstreekse verwijzing naar de persoon en daarom schrijven we een hoofdletter.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek