Afbeelding

Man leest een krant

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 3 van 2020

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Christine Kraft overleden

Schrijfster Christine Kraft is afgelopen vrijdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dit maakte de familie van Kraft op 14 januari bekend via een rouwadvertentie in NRC.

Christine Kraft debuteerde in 1976 met De dagen met gezichten, een roman die het verhaal vertelt van een jonge en alleenstaande vrouw die drie cruciale gebeurtenissen meemaakt. Later schreef zij romans als De roos van Julia (1984), Sterrenheer (1990) en De perfecte vrouw (1993).

De van oorsprong Utrechtse schrijfster schreef voornamelijk psychologische romans, met soms een thrillerachtig verhaal of een sciencefiction sfeer. Een voorbeeld van een psychologische thrillerroman is Een gevaarlijk soort voorjaar.

Bron: Tzum.Info

Gouden Ganzenveer gaat naar Abdelkader Benali

Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali ontvangt de Gouden Ganzenveer 2020. Dit maakte Jet Bussemaker, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer afgelopen zaterdag bekend in KRO-radioprogramma ‘De Taalstaat.’

De Gouden Ganzenveer is een Nederlandse literatuurprijs die wordt uitgereikt aan personen of instituten die een grote betekenis hebben gehad voor het geschreven woord in de Nederlandse staal. De prijs werd in 1955 voor het eerst uitgereikt, en is in de jaren daarna gewonnen door meerdere bekende schrijvers waaronder Adriaan van Dis (2009) en Arnon Grunberg (2017).

Benali schreef boeken als Bruiloft aan zee, Yasser en De stem van mijn moeder. Daarnaast verzorgde hij tijdens de Israëlisch-Libanese oorlog een weblog. Volgens de jury heeft Benali de prijs verdiend door zijn ‘enthousiasmerende inzet jongeren te bereiken.’

Benali neemt de prijs op 2 april in ontvangst.

Bron: Tzum.Info

Lebowski stopt met uitgeven van misdaadboeken

Uitgeverij Lebowski is vorige week abrupt gestopt met het uitgeven van misdaadboeken van het ‘true crime’ genre. Dit werd bekend door misdaadauteurs die hun boeken bij Lebowski lieten uitgeven.

De uitgeverij, die onderdeel is van Overamstel, heeft de afgelopen jaren succesvolle misdaadboeken uitgegeven, die bekend staan onder de genrenaam ‘true crime’. Judas, van Astrid Holleeder, deed het verreweg het beste. Ook de opvolger Dagboek van een getuige, was een bestseller.

Vico Olling, chef misdaad bij Panorama, wilde onlangs een manuscript inleveren bij de uitgeverij, waar kreeg te horen dat zijn true crime boek niet zou worden uitgegeven. Volgens Olling was hiervoor geen echte reden. Tevens laat hij weten dat andere misdaadauteurs ook te horen hebben gekregen dat er van hen geen werken meer zullen verschijnen.

Toch komt het besluit niet uit de lucht vallen. Er heerst al langer onrust bij Lebowski over het misdaadgenre, nadat de uitgeverij afgelopen november plotseling afzag van een publicatie van de memories van crimineel Jan Boellaard. Ook hiervoor werd geen duidelijke reden gegeven.

Martijn Griffioen, directeur van Overamstel, wil verder geen commentaar geven over het besluit.

Bron: Nrc.nl

De Kaneelfabriek zoekt dichters en schrijvers

De kleine en nieuwe literaire uitgeverij De Kaneelfabriek wil uitgroeien tot een dichters- en schrijverscollectief dat streeft naar kwaliteitsbewaking van de poëzie. Dichter Martijn Benders trok aan de bel toen hij merkte dat er steeds meer kleine uitgeverijtjes kwamen die boekjes uitgaven waarbij geen enkele kwaliteitsbewaking was. Ondernemer Ruud Poppelaars nam hier boodschap aan en begon met de Kaneelfabriek.

De Kaneelfabriek heeft als doel het vermijden van bestsellerknallers, pageturners en ‘sex sells.’ In plaats daarvan zoekt de uitgeverij serieuze literaire dichters en schrijvers met uitzonderlijke werken.

Poppelaars vind het woord uitgeverij nog wel enigszins hoog gegrepen. ‘Ik zie ons meer als een doorgeefluik in een restaurant met topkoks die mooie gerechten bereiden. Wij mogen de bordjes doorschuiven nadat we eerste de gerechten hebben geproefd en lekker hebben bevonden.’

De Kaneelfabriek is verantwoordelijk voor de uitgave van vijf poëziebundels en tweejaarlijks literair tijdschrift De honingzaag. Dit pakket, bestaande uit een oplage van het tijdschrift en de vijf poëziebundels, is verkrijgbaar in een houten kaneelkist in gelimiteerde opgave.

Bron: Parool.nl