Start » Nieuws » Geert Kimpen vertelt hoe je een inspirerende bestseller schrijft tijdens Schrijven Magazine Schrijfdag 2018

Geert Kimpen vertelt hoe je een inspirerende bestseller schrijft tijdens Schrijven Magazine Schrijfdag 2018

16 September 2018

Een inspirerende bestseller schrijven willen we allemaal, maar hoe doe je dat? Auteur Geert Kimpen heeft daar wel een beeld van. Vandaag, tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018, deelt hij zijn kennis met de rest. Het draait uiteindelijk om de boodschap binnen je verhaal. Met deze boodschap kun je namelijk lezers helpen, en wijzer maken.

Volgens Kimpen wordt in het literaire wereldje neergekeken op inspirerende boeken. Hij noemt ze de paria’s van de literatuur, en vindt zichzelf ook zo’n paria. Maar toch is het logisch dat de inspirerende boeken zo’n succes worden.

Geloof in de boodschap

Een inspirerend roman kan je helpen tijdens je lijden. Je merkt dat er nog iemand is die aan het worstelen is, en dit personage komt er uiteindelijk ook uit. Daarom helpen deze boeken je tot actie over te gaan, ze helpen je wijzer maken. Deze boeken zijn als vrienden en familieleden, ze hebben een deel van je leven gevormd. Daarom moet je deze inspirerende boeken ook schrijven omdat je gelooft in de boodschap, niet omdat ze een commercieel succes kunnen worden.

Inspireren, niet irriteren

Je boodschap verkondigen moet wel leuk blijven. Je hebt zoveel slechte spirituele boeken, daar kun je een badkamer mee plaveien. Een groot probleem in spirituele boeken, is dat de schrijver vol is van zijn eigen boodschap. Ze zijn dan vergelijkbaar met een getuige van Jehova, niemand zit daarop te wachten. Je moet inspireren, niet irriteren. Er is niks mis met je boodschap overbrengen, je moet het wel verbinden met het vakmanschap van schrijven. Het verhaal ís namelijk de boodschap, je moet de boodschap niet hoeven uitleggen. De verhalen die ons inspireren gaan over de personages die tegen moeilijkheden aanlopen. We worden geraakt en geïnspireerd als personages zich ontwikkelen en steeds sterker worden.

Functionele wijsheid

Zorg dat jouw wijsheid binnen het boek functioneel is. Kimpen zegt dat hij als schrijver eerst een verhaal wil maken. In dat spannende verhaal zit dan nog niks van wijsheid. Alle wijsheid die hij gaandeweg tegenkomt, die zet hij in een apart (wijsheid)document. Pas als zijn verhaal klaar is kijkt hij in dit document. Volgens Kimpen heeft 75 procent van deze wijsheid geen functie in zijn verhaal, dus gebruikt hij het niet in zijn tekst. Is dat zonde? Kimpen zegt van niet, aangezien je die wijsheid elders wel kwijt kunt, bijvoorbeeld in blogs of interviews.

Doel

Een inspirerend boek moet uiteindelijk doen waar het voor bedoeld is, de lezer een boodschap geven waarmee je aangeeft hoe je leed kunt beëindigen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Interview met schrijver en schrijfcoach Geert Kimpen
- Geert Kimpen: 2 keer Top Tien, én 15 keer vertaald
- Leer hoe je een inspirerende bestseller schrijft van Geert Kimpen - Schrijven Magazine Schrijfdag 2018
- 6 inspirerende TED-talks voor schrijvers


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN