Dit zijn de winnaars van de ultrakorte verhalen schrijfwedstrijd!

Schrijven Online organiseerde met auteur Jan Vantoortelboom een ultrakorte verhalen (UKV) schrijfwedstrijd met het thema 'nieuw begin'. Dit zijn de drie winnaars en een eervolle vermelding. 

Eerste plaats: NAT - Carolijn Selten

Ik ga op de fiets naar mijn sollicitatiegesprek. Het is maar acht kilometer en ik heb een poncho. Dat staat heel ‘duurzaam’. Het plenst. 
Ik meld me druipend bij de receptie. ‘Eerst opwarmen’, knipoogt de recruiter. Hij geeft me een milieubewust kartonnen bekertje met koffie. Ik laat voetafdrukken achter.
In een poging de rangorde te herstellen, draai ik met mijn wijsvinger onopvallend rondjes over de rand van het bekertje. Dat leerde ik ooit bij een cursus Zakelijk Flirten.
Dat ding kiept natuurlijk om; alles over de tafel. ‘Wat vindt u ervan dat de zeespiegel stijgt?’ vraagt de recruiter droog.

Tweede plaats: Troebel - Anoniem

Gaat u daar maar zitten, de pil werkt over een half uur, dan kunnen we beginnen. Als u het koud krijgt, want dat hoort erbij, pakt u een deken. 
U kunt hier plaats nemen, uw benen in de steunen. Dit is even venijnig, kiezen op elkaar, het is zo klaar. 
De tang op mijn baarmoedermond, de zuigbuis verdwijnt tussen mijn benen. Auw. Het is klaar. Mijn blik troebel. Pijn. Verdriet. Walging. Angst. Wat als...
Lust is een menselijke eigenschap, zegt de gynaecoloog. Mensen lopen te koop met hun goede eigenschappen. Maar lust is net zo menselijk als trouw.
Sterkte

Derde plaats: Lente - Martine Brander Dorgelo

Op een bankje onder de bomen van de Hortus Botanicus zit een man. Zijn oude handen rusten op zijn knieën. Vroeger las hij hier altijd de ochtendkrant. Maar tegenwoordig laat het nieuws op andere manieren van zich horen. 
Het heeft vannacht weer flink raketten geregend. Het park is bezaaid met dakpannen en glassplinters. In het rosarium smeult een hobbelpaardje na. Geplop. De man kijkt op. Het is de magnolia die op het ratataritme van mitrailleurs haar bloemknoppen laat openbarsten. En de man zegt zacht: ’welkom.’ Want ook in Kiev geldt: als je blauw met geel mengt krijg je groen.

Eervolle vermelding: Tijd voor nieuwe helden - Liesbeth Zijlma

“Wie is de sterkste in ons bos?” doorbrak olifant de stilte.
“Jij natuurlijk, jij kan een boom uit de grond rukken en hard roeptoeteren” werd gekwetterd.
“Ik” snoefde vos “ik ben de slimste”.
“Schaap” mijmerde mol “zij draagt de zwaarste last op de dunste pootjes en zorgt voor warme dekens”.
Dat was wel waar, ja.
“Lief mol, maar er zit ook lucht in mijn vacht, ik vind jou de sterkste!”.
Gebrul barst los, wat een schaapachtige mop!
“Mol is niet bang of blind voor lompe kracht, zelfoverschatting en streken. En durft hardop iemand als ik de sterkste te vinden”.