Start » Nieuws » Dag van de Grammatica: aan deze 10 taalfouten ergeren jullie je het meest!

Dag van de Grammatica: aan deze 10 taalfouten ergeren jullie je het meest!

12 Maart 2018

Zondag 4 maart was het de Dag van de Grammatica. Op onze Facebook-pagina vroegen we jullie van welke grammaticafout jouw nekharen overeind gaan staan. En dat hebben we geweten! Jullie deelden massaal jullie grootste taalergernissen en tussen de ruim 1000 reacties zagen we er een aantal héél vaak terugkomen…

1. Me moeder

De grootste ergernis was overduidelijk ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord, dus in plaats van ‘mijn’. Jullie ergeren je groen en geel aan ‘me fiets’, ‘me moeder’ en ‘me mannetje’ (die laatste om meerdere redenen).

2. Jou of jouw

Aansluitend op me/mijn: het verkeerd gebruiken van jou en jouw (persoonlijk voornaamwoord en bezittelijk voornaamwoord) is ook iets waar jullie knettergek van worden.

3. D/t-fouten

D/t-fouten komen voor in alle vormen en maten: hij word, wildt u, ik heb gezegt… ze maken jullie horendol. Dat snappen wij helemaal. Struikel je zelf weleens over de d’tjes en t’tjes? Met het ezelsbruggetje ‘ik loop-, hij loop-t, ik heb gelopen (=-d)’ kun je een taalfoutje makkelijk voorkomen.

4. Hun en zij

‘Hun lopen naar buiten,’ is iets wat jullie nóóit meer willen horen. Welk woord je wanneer moet gebruiken, lees je hier.

5. De enigste

De fouten hierboven zijn niet de enigste die het bloed onder jullie nagels vandaan halen.

6. Na/naar

Een hele pijnlijke fout die vooral onder de jeugd een grote opkomst lijkt te maken: ‘na’ gebruiken als je ‘naar’ bedoelt. ‘Na’ gaat over een moment, voor en na, en kun je dus niet gebruiken als je ergens naartoe gaat.

7. Contaminaties

Contaminaties komen in veel verschillende varianten voor en jullie vinden ze bijna allemaal vreselijk. Een voorbeeld is: overnieuw (opnieuw + over). Even kwijt wat een contaminatie ook alweer is? Zie hier de 7 meest voorkomende contaminaties.

8. Ben je wat nodig?

Deze kenden we op de redactie (gelukkig) nog niet, maar jullie schijnen hem vaak te horen: ‘ben’ in plaats van ‘heb’.

9. Als en dan

‘Hij is sneller als Verstappen,’ en ‘Ze is kleiner als haar zusje,’. De regel voor als en dan is zo simpel, maar toch gaat het nog vaak fout.

10. Spatiefouten

Deze vinden wij ook verschrikkelijk: overmatig gebruik van spaties. Mede door de grote invloed van de Engelse taal zien we in Nederland steeds vaker tomaten soep en weg afsluiting.

BONUS

Toegegeven, taalpuristen zijn meestal niet zo geliefd. We zagen ook veel reacties in de trant van: ‘Doe niet zo moeilijk, als je elkaar maar begrijpt,’ en ‘Ik erger me vooral aan mensen die taalfouten verbeteren,’.

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Taalpolitie: is het ‘dat’ of ‘wat’? Nooit meer twijfelen!
- Taalpolitie: 4 veelvoorkomende fouten in taalgebruik die je moet vermijden


MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 26 november 16:00 u. een abonnement, dan ontvang je dit nummer rond 7 december in je brievenbus!

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!