Start » Nieuws » : https: » Boekblad.nl » Nieuws » Item » Nieuws

Nieuws

Hier vind je al het nieuws in chronologische volgorde. Heb je een opmerking of tip? Stuur een mailtje.


raining cats and dogs

Wekelijkse schrijfopdracht #269

23 Oktober 2019

raining cats and dogsBehoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee aan onze wekelijkse schrijfopdracht. Deze week opdracht #269 - Raining cats and dogs

Lezer

Hoe schrijf je een anthologie?

22 Oktober 2019

Lezer

Een anthologie, ook wel een ‘bloemlezing’ genoemd, is een literaire verzameling van de beste of mooiste teksten uit proza en poëzie. Het bestaat veelal uit het werk van meerdere schrijvers maar het kan ook enkel het werk zijn van een schrijver beslaan. Heb je zelf nagedacht over het schrijven van een anthologie, maar weet je niet hoe je dit in zijn werk gaat zetten? Kelly Jensen, een ervaren redacteur van anthologieën, schreef in Writers Digest over het stappenplan van een anthologie schrijven. Schrijven Online geeft de stappen in beknopte stijl weer.  

 

Klif

Schrijfwoordenboek: 'Cliffhanger'

22 Oktober 2019

Klif

Als je goed wilt leren schrijven, is het handig om schrijftermen te kennen. Zo kun je beter leren begrijpen hoe een verhaal is opgebouwd. Ook wanneer je in gesprek gaat met een uitgeverij is het belangrijk om te weten wat de verschillende schrijftermen betekenen. Hoor of lees je een schrijfterm waarvan je de betekenis niet (meer) weet? In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze kort toe.

Taaltip: is het op of in internet?

21 Oktober 2019

Voorzetsels zijn lastige woorden. Dat weet iedereen die een vreemde taal heeft geleerd: elke taal heeft zijn eigen gewoonten bij de keuze van voorzetsels. In de ene taal zit je achter de computer, in ander talen zeg je dat je ervoor zit. Beide keuzes hebben een bepaalde logica, het is maar vanuit welk perspectief je ernaar kijkt.

Schrijftafel

UKV's van de week in de schijnwerpers

18 Oktober 2019

Schrijftafel

In de groep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen dagen we schrijvers iedere dag uit om een ultrakort verhaal te schrijven: een heel verhaal in maximaal 99 woorden. Zowel voor beginnende als ervaren schrijvers is dit een fijne oefening om kort en krachtig een verhaal te kunnen vertellen. Iedere week zetten we er vijf in de spotlights als aanmoediging en waardering. Deze vijf vielen ons deze week op, vanwege hun originaliteit, verrassende wending, kwaliteit of spraakmakendheid. 

De Boekenkrant in gesprek met nieuw schrijftalent: ‘Ik heb het schrijven van dit boek ervaren als een reis’

16 Oktober 2019

Toen Frits Spits een aantal jaar geleden in zijn radioprogramma Taalstaat de rubriek ‘schrijf een roman in 140 woorden’ had, nodigde hij Rob van Dorssen uit zijn verhaal live voor te lezen. Spits toonde zich erg enthousiast en die aanmoediging leidde tot de literaire thriller Een huis vol vragen. De Boekenkrant vroeg Dorssen hoe het was om zijn eerste boek te schrijven.

wekelijkse schrijfopdracht

Wekelijkse schrijfopdracht #268

16 Oktober 2019

wekelijkse schrijfopdrachtBehoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee aan onze wekelijkse schrijfopdracht. Deze week opdracht #268: Dakloos

Uitgelicht: Literaire prijzen van oktober en november

15 Oktober 2019

 De herfstmaanden komen er weer aan en dat is goed nieuws voor hen die nieuwschierig zijn naar de literaire prijzen die in oktober en november uitgereikt zullen worden. Schrijven Online heeft een aantal prijzen uitgelicht en op een rijtje gezet.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!